Egipt: Crestinii, atacati pentru a se razvrati impotriva guvernului. Premierul cere desfiintarea Fratilor Musulmani

Sambata, 17 August 2013, ora 20:01
2487 citiri
Egipt: Crestinii, atacati pentru a se razvrati impotriva guvernului. Premierul cere desfiintarea Fratilor Musulmani

Premierul Egiptului, Hazem el-Beblawi, a propus desfiintarea legala a miscarii islamiste Fratii Musulmani, idee analizata in prezent de guvern.

Propunerea a fost adresata Ministerului pentru Afaceri Sociale, institutia care emite licente pentru functionarea organizatiilor nonguvernamentale, relateaza Reuters.

Berlinul cere apararea crestinilor

Numarul bisericilor si al institutiilor crestine (ortodoxe, catolice sau protestante) incendiate sau atacate in violentele din ultimele zile a ajuns la 49.

Potrivit unui episcop local, autorii atacurilor sunt Fratii Musulmani, aceasta grupare asteptand ca, in urma atacurilor asupra bisericilor, "crestinii sa intre in conflict cu guvernul si cu armata, si astfel haosul sa se extinda in intreaga tara".

Pe langa biserici, au mai fost atacate manastiri si scoli crestine, dar si magazine apartinand membrilor acestei confesiuni.

In contextul violentelor din Egipt, oficialii germani au facut apel pentru protejarea crestinilor din aceasta tara.

Miscarea Fratii Musulmani a organizat protestele fata de demiterea si arestarea de pe 3 iulie a presedintelui Mohamed Morsi. Vineri, mii de persoane au iesit pe strazi pentru a denunta "lovitura de stat militara".

Egiptul in flacari: cine poate stinge razboiul civil?

Potrivit Ministerului egiptean al Sanatatii, 173 de oameni au murit in timpul conflictelor violente, iar peste 1.000 de sustinatori ai miscarii islamiste au fost retinuti.

Surse din cadrul organizatiei islamiste sustin printre cei ucisi vineri la Cairo se afla si fiul lui Mohamed Badie, liderul suprem al miscarii Fratii Musulmani.

Focuri de arma la moschee

Mai multi simpatizanti ai fostului presedinte, baricadati de vineri in moscheea Al-Fateh din Cairo, au fost evacuati in totalitate sambata de armata, potrivit AFP. Pe parcursul zilei s-au auzit focuri de arma atribuite de autoritati mai multor lunetisti ascunsi in minaret, turnul moscheii.

Ministrul german de externe: Risc de razboi civil

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a avertizat ca violentele din Egipt ar putea degenera intr-un razboi civil, scrie Deutsche Welle.

Potrivit unui interviu pentru revista germana Focus, oficialul a facut apel la protejarea crestinilor din Egipt.

Guvernul german a anuntat ca Angela Merkel i-a comunicat presedintelui francez Francois Hollande ca Germania "reevalueaza" relatia cu Egiptul si a sistat ajutoarele acordate acestei tari pe parcursul derularii conflictelor.

De asemenea, liderii europeni au condamnat raspunsul violent la proteste.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a emis sambata o noua atentionare de calatorie in Egipt avertizand ca situatia de criza continua, iar aceasta se poate extinde pe intreg teritoriul Egiptului.

Oficialii romani ii roaga pe cei care si-au programat deja sejururi in Egipt sa renunte la acestea si face apel la operatorii de turism sa nu riste vietile oamenilor.

Citeste si:
Soluția lui Florin Cîțu pentru criza facturilor din energie dinaintea ședinței coaliției de guvernare SURSE
Soluția lui Florin Cîțu pentru criza facturilor din energie dinaintea ședinței coaliției de guvernare SURSE
Coaliția de guvernare se întâlnește luni, 17 ianuarie, în prima ședință în care va discuta despre criza facturilor la energie. Conform unor surse politice, Florin Cîțu va transmite în...
Gabriela Firea acuză liberalii: ”România trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauza liberalizării haotice a pieţei”
Gabriela Firea acuză liberalii: ”România trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauza liberalizării haotice a pieţei”
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a criticat, luni, guvernarea liberală, în contextul crizei facturilor la energie electrică şi gazele naturale, ea...