Violente in Egipt: SUA anuleaza excercitiul militar, Norvegia vorbeste de lovitura de stat

Joi, 15 August 2013, ora 22:17
2675 citiri
Violente in Egipt: SUA anuleaza excercitiul militar, Norvegia vorbeste de lovitura de stat

Presedintele american Barack Obama a hotarat sa anuleze exercitiul militar comun pe care SUA si Egiptul il programasera pentru luna septembrie, ca urmare a violentelor inregistrate la Cairo.

Intr-o declaratie de presa tinuta joi, presedintele Statele Unite a subliniat faptul ca tara sa condamna ferm pasii pe care guvernul de la Cairo ii face in aceste zile, relateaza Radio Europa Libera.

Presedintele american a declarat ca tara sa nu crede ca problemele politice din Egipt se pot rezolva prin folosirea fortei si ca cea mai buna cale ar fi reconcilierea si regasirea drumului democratic.

Barack Obama a criticat arestarile arbitrare si violentele soldate cu sute de morti si mii de raniti, care s-au inregistrat in ultimele zile in Egipt. El a lansat un apel la pace intre taberele rivale, precizand ca Washingtonul nu sprijina niciuna dintre parti.

Reactii si din Turcia

Intre timp, intr-o conferinta de presa tinuta joi la Ankara, premierul turc Recep Erdogan a reiterat apelul sau pentru convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU pe tema evolutiilor politice din Egipt.

"Consiliul de Securitate ONU trebuie convocat de urgenta si toata lumea trebuie sa spuna 'da' in favoarea pasilor necesari care trebuie sa fie facuti. Daca cineva va spune 'nu', va avea o responsabilitate istorica", a declarat Erdogan.

Violentele din Egipt, pe intelesul tuturor. 9 informatii esentiale

In paralel, Iranul si Uniunea Europeana au condamnat, de asemenea, violentele din Egipt, iar Parisul, Londra, Berlinul, Roma si Madridul si-au exprimat prin intermediul ambasadorilor ingrijorarea profunda cu privire la situatia din aceasta tara, relateaza NewStraitsTimes.

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a declarat ca "trebuie facut totul pentru a se evita un razboi civil", iar ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a facut un apel la incheierea violentelor si reluarea negocierilor.

Un apel similar a fost lansat si de Papa Francisc, care a spus ca se roaga pentru victimele violentelor din Egipt si ca sustine "pacea, dialogul, reconcilierea".

Danemarca a suspendat ajutorul de 4 milioane de euro acordat Egiptului "ca raspuns la reprimarile sangeroase si la intorsatura regretabila pe care a luat-o democratia in aceasta tara".

Totodata, ministrul de Externe din Norvegia, Espen Barth Eide, a declarat ca situatia din Egipt "are toate caracteristicile unei lovituri de stat".

Din Asia, Pakistanul si-a exprimat "ingrijorarea profunda" fata de pierderea de vieti nevinovate si a cerut o reintoarcere a Egiptului la democratie.

Singurele tari care au sustinut public pozitia adoptata de liderii militari egipteni au fost Emiratele Arabe Unite si Bahrain, in opinia carora este de datoria statului sa reinstaureze ordinea.

Confruntarile dintre autoritatile egiptene si protestatarii sustinatori ai presedintelui demis Mohamed Morsi au dus miercuri la pierderea a 525 de vieti. Alti 3.700 de oameni au fost raniti in timpul conflictului.

Printre cei care si-au pierdut viata a fost si un cameraman al Sky News care a murit impuscat, scrie Daily Mail. Un reporter egiptean si unul din Emiratele Arabe Unite au fost si ei ucisi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SUA exercitiu militar Egipt, #Norvegia lovitura stat Egipt , #Egipt