Violente la Cairo: 33 de morti si peste 2.000 de raniti

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 21:56
1029 citiri
Violente la Cairo: 33 de morti si peste 2.000 de raniti
Foto: CNN

Bilantul ciocnirilor dintre protestatari si fortele de ordine din Cairo, Egipt a ajuns la 33 de morti, luni, numarul celor grav raniti fiind de peste 2.000.

Informatia provine din surse aflate in Cairo si citate de Euronews.

Egiptul da in clocot - 13 morti in piata Tahrir din Cairo (Galerie foto)

Luni, informatiile privind numarul celor decedati in incidente erau contradictorii: in timp ce agentia de presa AP relata ca numarul mortilor a ajuns la cel putin 24, televiziunea de stiri Al Jazeera informa ca peste 22 de oameni si-au pierdut viata in timpul protestelor de la Cairo.

Anterior, AP anuntase ca ar fi vorba de 35 de morti, insa a revenit asupra informatiei. Bilantul anterior era de cel putin 20 de morti si peste 1.500 de raniti.

Numai in noaptea de duminica spre luni, cand politia a incercat sa-i imprastie pe manifestantii adunati in piata Tahrir, din Cairo, 10 persoane au murit si cateva sute au ajuns la spital, cu rani grave, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii din Egipt, citat de CNN.

Confruntarile violente dintre protestatri si fortele de ordine s-au intensificat, duminica seara, cand mii de manifestanti au reocupat Piata Tahrir din Cairo, simbol al revolutiei egiptene, dupa o incercare violenta a armatei si politiei de a-i evacua.

Anterior reocuparii pietei de catre demonstranti, fortele de ordine ii pusesera pe fuga facand uz de gaze lacrimogene si lovindu-i cu bastoanele. Manifestantii s-au intors insa in mai putin de o ora, in numar si mai mare, strigand sloganuri impotriva liderilor militari ai tarii. Ciocnirile continua, pe margini, iar ranitii sunt transportati continuu cu ambulantele, insa protestatarii par si mai hotarati.

In weekend, alte zece persoane si-au pierdut viata in Cairo, timpul confruntarilor dintre politie si manifestanti. Tot atunci, peste 500 de oameni au fost raniti. S-au inregistrat ciocniri si in alte orase - la Alexandria, Suez si Aswan.

Potrivit medicilor care au dat primul ajutor ranitilor, direct in piata Tahrir, cele mai multe dintre victime prezentau plagi cauzate de gloante. Nu au fost insa putine cazurile in care au tratat atat oameni intoxicati cu gaze lacrimogene, cat si batuti, cu urme de lovituri la nivelul capului.

"Am primit multi oameni care intrasera deja in convulsii, altii cu rani provocate de gloante de cauciuc, dar si doi nimeriti de gloante adevarate", a povestit medicul Tarek Salama, de la spitalul improvizat in strada ce da in piata Tahrir.

In ultimele saptamani, protestatarii - in majoritate islamisti si tineri activisti - au organizat demonstratii impotriva unui proiect de constitutie care, spun ei, ar permite armatei sa mentina prea multa putere dupa alegerea unui nou guvern civil. Ei au incercat de mai multe ori sa patrunda in Piata Tahrir, dar pana in weekend fusesera indepartati rapid de politie.

Incidentele sunt cele mai violente de la protestele din februarie, care l-au indepartat de la putere pe Hosni Mubarak. Alegerile parlamentare urmeaza sa inceapa la 28 noiembrie si vor dura trei luni. La inceputul lunii noiembrie, liderii militari au facut public un document care stabileste principiile unei noi constitutii.

Potrivit acestui document, armata nu va fi pusa sub supervizare civila si nici bugetul ei. Aceasta prevedere i-a nemultumit pe protestatari, care se tem ca ceea ce au castigat prin revolutia din februarie ar putea pierde, armata incercand sa mentina un anumit control asupra puterii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#morti raniti proteste Egipt, #ultim bilant victime Egipt, #ciocniri politie protestatari Cairo , #Egipt