WikiLeaks: SUA au pompat sute de milioane in miscarea democratica din Egipt

Sambata, 29 Ianuarie 2011, ora 08:14
3958 citiri
WikiLeaks: SUA au pompat sute de milioane in miscarea democratica din Egipt
Foto: The Guardian

In aceeasi zi in care protestele anti-guvernamentale din Egipt au intrat in cea de-a patra si cea mai dura zi, documente WikiLeaks arata ca Statele Unite au alocat sute de milioane de dolari de la bugetul de stat pentru a sprijini miscarea democratica egipteana.

Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) planuia sa aloce 66.5 milioane de dolari in 2008 si 75 de milioane in 2009 programelor egiptene care promovau democratia si buna guvernare, arata un document al ambasadei americane din Cairo publicat de WikiLeaks si preluat de The Daily Telegraph.

"Presedintele Mubarak este foarte sceptic fata de rolul SUA in promovarea democratiei. Cu toate astea, programele SUA ajuta la stabilirea institutiilor democratice si la intarirea vocilor individuale care cer schimbarea in Egipt", se mai arata in mesajul diplomatic.

Un al doilea mesaj spune ca astfel SUA au ajutat la intarirea opozitiei fata de Mubarak.

Ministrul egiptean pentru Cooperare Internationala, Fayza Aboulnaga, a cerut chiar SUA sa nu mai acorde ajutor pentru aceste ONG-uri, pretextand ca nu sunt inregistrate cum se cuvine.

Revolta in Egipt: Laureatul Nobel ElBaradei a fost arestat.

Vineri, Egiptul a intrat in cea de-a patra zi de proteste violente, in care demonstrantii cer demisia presedintelui Mubarak, pe care il acuza de autoritarism si coruptie, printre altele. Ei sunt inspirati de evenimentele din Tunisia, unde protestele au dus la fuga presedintelui Ben Ali.

Pana acum, cel putin 7 oameni au fost ucisi, alti cativa zeci raniti si peste 1.000 arestati in urma confruntarilor cu fortele de ordine.

Presedintele Mubarak, care are 82 de ani, a propus un dialog cu protestatarii, dar a anuntat totodata ca va actiona dur in cazul protestelor, care sunt ilegale din cauza starii de urgenta pe care Egiptul nu a mai ridicat-o din anii '80.

Analistii considera ca presedintele egiptean e mai greu de rasturnat decat omologul sau tunisian, din cauza ca a invatat lectia de la acesta, iar conditiile sunt diferite fata de cele care au provocat caderea lui Zine el-Abidine Ben Ali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Wikileaks SUA Egipt, #Wikileaks America democratie Egipt, #America promovare democratie Egipt , #Egipt