Atacurile din Boston. Consilier prezidential pentru securitate: Exista un element nou si ingrijorator

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 14:40
6159 citiri
Atacurile din Boston. Consilier prezidential pentru securitate: Exista un element nou si ingrijorator

Consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala, Iulian Fota, a comentat exploziile de la maratonul din orasul american Boston, care par a fi atentate teroriste, considerand ca faptul ca tinta a fost o manifestare sportiva e o noutate ingrijoratoare.

"In primul rand, e extrem de important cine a facut atentatul, asta va spune daca suntem in aceeasi paradigma sau apar elemente noi.

E foarte ingrijorator ca se iau manifestari sportive ca tinte. Aduceti-va aminte ingrijorarile de la Olimpiada de anul trecut si ingrijorarile si masurile masive pe care le-au luat britanicii pentru a asigura securitatea, ceea ce arata ca n-a fost hazardata preocuparea lor. Modelul arata ca tinta sunt tot civili nevinovati, ca si la celelalte atentate, dar nu tin minte sa fi avut atentate care sa vizeze miscari sportive in ultimii ani, asta e elementul care ma ingrijoreaza (...) Niste descreierati au pus o bomba, dar trebuie vazut cine!", a spus Fota pentru Ziare.com.

Consilierul lui Traian Basescu e de parere ca societatile deschise, asa cum e si cea din SUA, sunt mereu vulnerabile in fata unor asemenea atacuri.

"Atacurile arata aceeasi preocupare de a rani o societate care, prin natura ei, e deschisa si transparenta. Sportul e elementul care intotdeauna ne-a legat, nu e un element de separare. Cand se facea olimpiada in Grecia antica, se opreau si razboaiele. Sportul a fost intotdeauna un element de aducere a oamenilor impreuna, de pace (...)suntem toti la fel de vulnerabili, ca societati deschise. Nu sunt mai vulnerabili americanii ca societate, dar ca politici unii sunt mai vulnerabili ca altii", a mai comentat Fota.

El aminteste ca America a mai fost vizata de atentate dupa cele de la 11 septembrie 2011, insa niciunul nu a reusit.

"Au mai fost atentate dejucate, numarul e foarte mare. Lumea are impresia ca a fost liniste in ultimii ani, dar lista e foarte lunga", spune Fota.

Tarile europene se pregatesc pentru atacuri la elemente sportive

Consilierul prezidential spune ca si Romania e in continuare foarte preocupata de terorism, cum sunt si multe tari occidentale, care fac simulari chiar si cu atacuri cu bombe chimice pe stadion.

"N-am scos terorismul de pe lista de preocupari si ingrijorari. Uitati-va la interviul lui George Maior (directorul SRI-n.red) de acum cateva luni, spunea ca problemele sunt si ne uitam foarte atent la ele. Asta e elementul nou - daca pana acum se ataca infrastructura, transport public, acum se ataca manifestari sportive.

Sunt tari occidentale care deja au jucat in scenariul asta, in pregatire de atac terorist pe stadion sau intr-o zona puternic aglomerata, asemanatoare manifestarilor sportive. Exista o tara care a exersat si explozia unei bombe chimice pe stadion", a precizat consilierul prezidential.

Atentate in SUA: Doua explozii au avut loc la Boston

Doua explozii au avut loc luni in timpul maratonului din Boston, tocmai cand concurentii se apropiau de linia de finis. Pana acum s-au inregistrat trei morti si 144 de raniti, anunta televiziunile de stiri. Printre morti e si un copil de 8 ani.

Conform site-ul oficial al competitiei, printre concurenti s-a aflat si un roman, Andrei Fluerasu, in varsta de 42 de ani, insa MAE roman a precizat ca, pana acum, nu se stie ca vreun roman sa fi fost ranit.

Autoritatile de la Boston au gasit si alte dispozitive, care au fost dezamorsate, a declarat o sursa pentru CNN.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Iulian Fota atentate Boston, #atentate Boston terorism , #explozii Boston
Comentarii
Poza rieu
rieu
rank 1
asta a vorbit sa nu taca iar lumnezeanu a scris sa se afle-n treaba