Consilier prezidential: Ce ne spun atacurile de la Boston despre atentatori

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 19:08
5687 citiri
Consilier prezidential: Ce ne spun atacurile de la Boston despre atentatori

Consilierul prezidential pentru Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externa, Iulian Chifu, considera ca atacurile cu bomba petrecute la maratonul din orasul american Boston par a fi opera unor amatori, nu a unor organizatii teroriste puternice si bine organizate.

"Atentatul se inscrie in lista foarte mare a atacurilor teroriste. Aici sunt cateva lucruri. Unu - in momentul de fata sunt foarte putine date care sa ne spuna ce fel de atac a fost. Daca am pus in patru cosuri de gunoi, pe doua am reusit sa le detonez, pe doua nu am reusit, evident ca avem de-a face cu niste semnale pe care le putem decripta.

E clar ca e vorba de o eroare tactica, daca s-au gasit alea doua neexplodate, sunt dispozitive improvizate din materiale pe care le cumperi din comert, ceea ce inseamna ca nu e o chestiune nici sofisticata, nici realizata prin explozibil nu-stiu de care. Mai degraba as presupune ca ar fi o varianta interna, nu o organizatie din afara care se pregateste. Daca ar fi avut de-a face cu o organizatie puternica, el se petrecea in alte conditii, se petrecea ca la Burgas (oras din Bulgaria unde s-a produs recent un atentat - n.red).

Exploziile s-au petrecut la doua ore dupa ce primii terminasera cursa. Exista prezumtia logica, nu am la baza informatii, a faptului ca ratarea celorlalte doua puncte s-ar fi petrecut inainte. De ce cineva s-ar fi aruncat in aer la doua ore dupa terminarea cursei?", a spus Chifu, pentru Ziare.com.

Consilierul prezidential spune ca sunt si alte elemente care sustin aceasta teorie.

"Atentatul n-a fost revendicat. Aici avem o problema. Atat timp cat nu stim cine-si asuma, e o problema majora. Avem informatii contradictorii. O parte a autoritatilor au spus ca n-au identificat niciun suspect, altcineva spunea ca exista un saudit aflat in spital, eventual ranit. Un suspect de genul asta poate fi suspect prin definitie, nu inseamna ca am deja niste elemente. Si aici e o problema in continuare", a completat Chifu.

In opinia sa, e foarte posibil ca atentatul sa fi fost produs de oameni care nu apartin vreunei organizatii internationale, ci care s-au radicalizat urmarind site-uri care promoveaza extremismul.

"Din ceea ce se vede, pare a fi o improvizatie, pare a fi cineva autoradicalizat, s-ar putea sa fie un atentat de tipul celor despre care aflam despre multa vreme, precum cel de la parcul olimpic de la Atlanta. In cazul atacului de la Londra, din 7 iulie 2005, imediat au prins pista.

Exista si cazuri, precum cel de la Burgas, in care nu nici acum nu exista date suficiente pentru a aproba cine a facut-o, cu cine avea legatura, nu avem nici acum o asumare de catre autoritatile bulgare.

S-ar putea sa ne aflam, fiind vorba de improvizatie, in situatia in care sa aflam adevarul la multa vreme dupa. Au trecut foarte multe ore si nu avem niciun fel de comunicat oficial al autoritatilor. La 11 septembrie, aveam deja discursul presedintelui Bush, care incrimina al-Qaida", a mai spus Chifu.

Rolul institutiilor antitero

Iulian Chifu crede ca institutiile americane responsabile nu au reusit sa prevada atentatul pentru ca nu e vorba de membri ai unei organizatii largi.

"Nu inseamna ca sunt mai slabe serviciile americane pentru ca a reusit un asemenea atac, pentru ca e regula clasica - cei care ataca trebuie sa reuseasca o singura data, cei care se apara trebuie sa reuseasca de fiecare data sa intampine, sa blocheze. Daca n-au reusit, inseamna ca e vorba de doi sau mai multi, pentru ca e vorba de patru puncte in care s-au depus bombele, dar oameni care n-au avut relatii cu terti, care n-au iesit in sistemul de verificare pe care il fac serviciile americane, care urmaresc substante, personaje radicalizate samd.

Daca toate aceaste filtre n-au reusit sa identifice, inseamna ca e ceva facut pe picior, intr-un grup restrans si care au avut contacte minime si au iesit minim in evidenta. Nu inseamna ca unii nu se pot radicaliza si din spatele calculatorului", a mai comentat consilierul.

El spune ca maratonul de la Boston a fost ales ca tinta pentru ca impactul asupra populatiei sa fie maxim, prin intermediul televiziunii.

"E un atac la oameni complet nevinovati, civili, scopul e doar de a starni teroarea, de a avea camerele pregatite, pentru ca stiau ca evenimentul e televizat. Terorismul se bazeaza pe asta, pe o componenta de revendicare politica si multa vizibilitate, panica, teroare, lucru care se poate intampla printr-o hiper-mediatizare. Media e multiplicatoare de panica in aceste cazuri".

Chifu spune ca, daca se va descoperi totusi ca atentatele au legaturi din afara, SUA si aliatii sai vor lua masuri.

"Daca in timp descopera o vinovatie directa, atribuibila, daca e implicat un stat, o organizatie, automat va exista si o reactie. Ce vine de acolo se va distribui catre terti, si in Europa, se vor transmite proceduri, moduri de reactie. Fiecare institutie va incerca sa-si adapteze propriul sistem si la acest tip de actiune", a conchis Chifu.

Atentate in SUA: Doua explozii au avut loc la Boston

Doua explozii au avut loc luni in timpul maratonului din Boston, tocmai cand concurentii se apropiau de linia de finis. Pana acum s-au inregistrat trei morti si 144 de raniti, anunta televiziunile de stiri. Printre morti e si un copil de 8 ani.

Conform site-ul oficial al competitiei, printre concurenti s-a aflat si un roman, Andrei Fluerasu, in varsta de 42 de ani, insa MAE roman a precizat ca, pana acum, nu se stie ca vreun roman sa fi fost ranit.

Autoritatile de la Boston au gasit si alte dispozitive, care au fost dezamorsate, a declarat o sursa pentru CNN.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iulian Chifu atentate Boston, #Iulian Chifu explozii Boston , #explozii Boston