Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Premonitie sau coincidenta? Un romancier imagina in 2002 atentatul de la Boston

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 09:10
2784 citiri
Premonitie sau coincidenta? Un romancier imagina in 2002 atentatul de la Boston
Foto: Le Figaro

Romancierul american Tom Lonergan publica intr-un roman al sau aparut in 2002 viziunea imaginata a unei ciudate tentative de asasinat, ce ar avea loc cu prilejul maratonului de la Boston, fara sa precizeze anul in care s-ar produce aceasta.

Cartea era intitlata "Heartbreak Hill", supratitrata si cu sintagma "Ucigasul de la Maratonul din Boston". Autorul vorbea in ea de un membru al extremei drepte americane, care amenintase sa detoneze mai multe bombe in locurile de maxima aglomeratie, la maratonul ce are loc periodic la Boston - scrie cu surprindere Le Figaro.

Spre deosebire insa de cele petrecute recent, in romanul lui Tom Lonergan, atentatul a fost dejucat de catre autoritatile responsabile cu siguranta statului, iar initiatorul retinut si interogat, ceea ce l-a pus in imposibilitate sa-si mai puna planul in aplicare.

Este o simpla coincidenta sau o inexplicabila premonitie? S-ar putea ca asemenea intrebare sa-l framante chiar pe autorul romanului, facandu-l sa nu poata dormi tocmai linistit in ultimele nopti.

Poate ca tocmai framantat de asemenea obsesii, el si-a publicat opinia in cursul zilei de marti pe site-ul "Huffington Post", exprimandu-si insistent "reactia viscerala" resimtita dupa exploziile care au produs 3 morti si 180 de raniti la maratonul din Boston.

Tom Lonergan relateaza ca ideea de a scrie respectiva carte i-a venit dupa atentatele din 11 septembrie 2001, atat pe fondul celor petrecute, cat si amintindu-si de maratonul desfasurat la Boston in 1996, la care participase. A avut atunci viziunea dezastrului pe care l-ar putea produce o eventuala bomba, detonata in asemenea cadru.

Facand unele conexiuni, s-a gandit la riscul unei bombe care ar putea fi detonata dintr-un punct situat departe de linia de sosire, unde s-ar putea produce dezastrul. Acum, dupa tragedia celor intamplate luni, a ramas inmarmurit in fata coincidentelor spunandu-si singur: "Cum am putut, Dumnezeule, sa prezic eu una ca asta?".

Cu toate acestea, n-a cerut retragerea cartii din circulatie, considerand ca, in afara reprobabilei coincidente, a pus in ea multe ganduri bune despre maraton ca sport, despre frumosul oras Boston si despre placerea mersului pe jos.

Lonergan, in prezent pensionar, este de altfel un impatimit al maratonului, el insusi participand la mai multe editii din Boston ale acestui sport, in perioada cuprinsa intre anii 1983 si 1999. Ulterior, varsta l-a determinat sa se abtina de la pasiunile sale sportive, dar a ramas activ in alte domenii: lucreaza part-time la muzeul din Nantucket, statul Massachusetts, SUA.

Si Huffington Post

a comentat situatia, considerand foarte putin probabila posibilitatea ca autorul atentatelor sa se fi inspirat atat de nefericit din romanul in cauza, despre care insusi autorul relateaza ca o mare parte din tiraj sta inca nevandut, de aproape 11 ani.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#carte explozii Boston, #atentat Boston roman , #explozii Boston