Atentate la Bruxelles: Al treilea suspect, identificat - a fost implicat si in masacrul de la Paris

Miercuri, 23 Martie 2016, ora 10:36
7910 citiri
Atentate la Bruxelles: Al treilea suspect, identificat - a fost implicat si in masacrul de la Paris
Foto: Politia franceza

Al treilea suspect in cazul atentatelor care au avut loc marti la Bruxelles a fost identificat si este dat in urmarire generala, dupa ce politia belgiana a informat ca atacatorii kamikaze, care s-au detonat pe aeroportul Zaventem, au fost fratii belgieni Khalid si Brahim El Bakraoui.

Este vorba despre Najim Laachraoui (foto), un tanar in varsta de 24 de ani, al carui ADN a fost identificat in locuintele din sudul Belgiei si din Bruxelles in care teroristii ar fi pregatit atacurile.

Laachraoui a calatorit in Siria in februarie 2013, iar in septembrie anul trecut ar fi trecut prin Budapesta, impreuna cu Salah Abdeslam, unul dintre atacatorii de la Paris, arestat vineri in suburbiile Bruxelles-ului, informeaza CNN, preluat de Fox16.com.

Atentate la Bruxelles: Cel mai cautat terorist din Europa - noi imagini cu atacatorul de pe aeroport

Inca de la capturarea lui Abdeslam, anchetatorii au declarat ca se asteapta la noi atacuri puse la cale de complicii acestuia, avertizand asupra riscului ca un val de atentate pregatite de teroristii ISIL sa fie inregistrat in perioada urmatoare.

Laachraoui, care este cunoscut si sub numele de Soufiane Kayal, este considerat periculos, iar autoritatile avertizeaza populatia sa nu se apropie de el.

Atentate la Bruxelles: Teroristii kamikaze din aeroport, identificati

Conform presei belgiene, Najim Laachraoui ar fi realizat centurile explozibile folosite in atentatele de la Paris, si, potrivit unor surse, el ar fi conceput si bombele cu cuie, folosite marti in aeroportul din Bruxelles. In plus, la locul tragediei au fost descoperite, marti, si alte dispozitive ramase neexplodate.

Politia belgiana este si pe urmele altor complici din reteaua de teroristi, printre care Mohammed Abrini, un complice al lui Abdeslam, despre care se crede ca l-a dus cu masina la Paris inaintea atentatelor din noiembrie, revendicate de Statul Islamic si soldate cu 130 de morti si zeci de raniti.

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a declarat duminica pentru CNN ca este surprins de faptul ca Abdeslam a fost prins in Bruxelles, pentru ca autoritatile erau convinse ca el parasise teritoriul belgian.

"Nu stim ce a facut in aceste patru luni (care au trecut de la atentatele de la Paris, n.red.). A stat in Bruxelles in tot acest timp sau a calatorit prin imprejurimi?", a declarat ministrul, adaugand ca reteaua care il sprijina pe Abdeslam este mult mai mare decat se anticipase.

Pana in acest moment au fost identificate mai bine de 30 de persoane implicate in atentatele de la Paris, dar politistii belgieni sunt siguri ca sunt mult mai multe.

In momentul in care a fost arestat Salah Abdeslam, fortele de ordine au gasit si foarte multe arme grele.

Un purtator de cuvant al procurorului general din Karlsruhe (Germania) a declarat luni ca Abdeslam vizitase orasul Ulm cu o luna inaintea atacurilor, in localitate existand o larga comunitate de islamisti, o parte dintre ei luptand pentru ISIL in Siria, informeaza CNN.

Ministrul belgian al Sanatatii, Maggie De Block, a declarat miercuri dimineata ca bilantul provizoriu al atentatelor produse la Bruxelles este de "circa 31 de morti" si 260 de raniti.

"Sunt raniti mentinuti in coma artificiala indusa, iar altii prezinta rani foarte grave", a punctat aceasta, precizand ca, din informatiile detinute pana in prezent de autoritati, au fost stabilite cel putin 40 de nationalitati in randul victimelor.

Pe de alta parte, premierul francez Manuel Valls a declarat miercuri dimineata la postul de radio Europe 1, ca pana in acest moment au fost identificate peste 30 de persoane implicate in atentatele de la Paris. "11 au murit, 12 sunt arestate, iar celelalte sunt date in urmarire", a precizat acesta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#suspect atentat Bruxelles , #explozii Bruxelles