Atentate la Bruxelles: Gabriel Liiceanu, iritat de gesturile rituale, care devin ridicole (Video)

Miercuri, 23 Martie 2016, ora 18:04
8125 citiri
Atentate la Bruxelles: Gabriel Liiceanu, iritat de gesturile rituale, care devin ridicole (Video)
Foto: Arhiva Hepta.ro

E regretabil ca, dupa fiecare atentat, liderii europeni se rezuma la cateva "gesturi rituale, care devin ridicole", afirma filosoful Gabriel Liiceanu, in contextul atentatelor teroriste de la Bruxelles.

"E un decalaj intre cadrul legal in care functioneaza traditional tarile Uniunii Europene, bazate pe valori democratice, in centrul carora se afla drepturile omului si ale individului ca individ si noua situatie care a aparut si pe care acest cadru legal nu o poate inca asimila.

Altfel spus, exista o lipsa de mobilitate a decidentilor politici din spatiul european in privinta adaptarii cadrului legal la realitatile extrem de originale pe care le traim, sub asaltul jihadismului.

Ceea ce ma irita cel mai tare este faptul ca oamenii politici ai Europei, conducatorii tarilor din Europa se complac in a intampina fiecare dintre aceste orori care se petrec sub ochii nostri prin cateva gesturi rituale, care devin ridicole: transmiterea de condoleante familiilor, asigurarea faptului ca suntem solidari cu victimele, plansul doamnei Mogherini de ieri sau de alaltaieri din Iordania, m-a impresionat cu cata eleganta si rafinament a plans la o conferinta de presa.

Toate lucrurile astea n-au nicio valoare si sunt absolut insatisfacatoare pentru cetatenii care suntem noi", a declarat Gabriel Liiceanu la RFI Romania.

Atentate la Bruxelles: Numarul mortilor creste. Noi detalii despre teroristi - suspectul principal, de negasit

Intrebat daca statele europene ar trebui sa-si regandeasca politicile de integrare, acesta a raspuns afirmativ.

"Bineinteles, pentru ca drama de fond este asta: avem de-a face cu persoane care nu se pot integra in sistemul nostru de valori. Ei ne impun un tip de viata care nu are cum sa fie al nostru, pentru ca ceea ce a cucerit Occidentul de-a lungul secolelor este valoarea inestimabila a omenirii. Faptul ca religia si politica sunt despartite, ca intre stat si religie trebuie sa existe o falie este marele progres pe care l-a facut Europa in sanul istoriei omenirii.

Faptul ca se incearca sa ni se impuna o regula a fanatismului religios ca regula de convietuire politica a noastra este dramatic. Acest lucru nu poate fi permis sub nici o forma", a mai declarat acesta.

Atentate la Bruxelles: Un kamikaze de la aeroport a lasat un testament

In ceea ce priveste sursa derapajelor, Gabriel Liiceanu spune ca motivele sunt doua.

"A existat o nepasare inconstienta asupra felului in care bisericile musulmane au educat in mod sistematic prin sefii religiosi persoanele de care vorbeati. Pe de alta parte, s-a creat un arc voltaic intre Statul Islamic si cetatenii nascuti in Europa, de religie islamica. Atentie, evident, spunem tot timpul, nu toti sunt asa, dar morbul cu pricina devine virulent, se raspandeste (...)

Cand multiculturalismul devine potential criminal si real criminal, ii pui limite. Democratia nu inseamna impotenta de a-ti apara valorile fundamentale. E o seceta enorma de oameni politici de calibru.

In momentul de fata, Occidentul, prin Occident intelegand tot Occidentul, SUA inclusiv si Europa occidentala sunt intr-o criza de oameni politici de tinuta, de forta, de determinare, de oameni care stiu sa salveze barca atunci cand ia apa.

Eu n-am nevoie de doamna Mogherini plangand delicat la o conferinta de presa, n-am nevoie de presedintele Romaniei care cheama oamenii la Cotroceni si transmite condoleante victimelor. Astea sunt gesturi care se fac, dar nu de unele singure, ele trebuie complinite de masuri foarte ferme", a mai spus Gabriel Liiceanu.

Atentate la Bruxelles: Prima tara care anunta ca nu mai vrea refugiati

Citeste mai multe despre "Gabriel Liiceanu la RFI: Cand multiculturalismul devine criminal, ii pui o limita" pe site-ul RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Liiceanu atentate Bruxelles, #explozii Bruxelles, #Liiceanu terorism , #explozii Bruxelles