Atentate la Bruxelles: Teroristii aveau cu ce sa faca alta bomba nimicitoare in doar 2 zile

Joi, 24 Martie 2016, ora 08:46
4552 citiri
Atentate la Bruxelles: Teroristii aveau cu ce sa faca alta bomba nimicitoare in doar 2 zile
Foto: Hepta.ro

Procurorul federal belgian, Frederic Van Leeuw, a anuntat miercuri ca au fost descoperite 15 kilograme de explozibili, 150 de litri de acetona si 30 de litri de apa oxigenata, intr-un apartament perchezitionat in Schaerbeek, orasul natal al lui Najim Laachraoui, principalul suspect dupa atentatele de la Paris.

Cu aceste materiale, teroristii ar fi putut fabrica o noua bomba de 15 kilograme, "in doua sau trei zile", estimeaza specialistul american in chimie, Jimmie Oxley, citat de La Libre.

"Din fericire n-au fost mai multe victime la aeroport, pentru ca presiunea acestui explozibil este considerabila. Fara dubiu ca era mare distanta intre bombe si pasageri. Cele mai periculoase sunt fragmentele de bomba si cuiele", a spus Oxley, care este profesor de chimie la Universitatea din Rhode Island.

"Daca presupunem ca fiecare dispozitiv continea 15 kilograme de peroxid de acetona, au avut nevoie de mai multe saptamani pentru a fabrica (bombele - n.red.). In laboratoarele noastre, testam explozibil de 5 grame, unul dupa altul, pentru a evita ca studentii sa fie expusi la riscuri prea mari. Teroristii sunt mai putin preocupati de siguranta lor si merg mai repede", a mai declarat specialistul american.

Peroxidul de acetona este explozibilul folosit de Statul Islamic, fiind o pudra alba care, impreuna cu produse care se gasesc chiar la farmacie, formeaza un explozibil greu de detectat.

Atentate la Bruxelles: Suspectul principal, de negasit - Numarul mortilor creste

Prima aparitie a acestei substante in arsenalul Statului Islamic, cu exceptia zonei din Orientul Mijlociu in care actioneaza de obicei teroristii, a fost semnalata la sfarsitul anului 2013, cand politistii francezi au gasit intr-un apartament din Cannes trei cutii de Red Bull umplute cu 950 de grame de peroxid de acetona. In apartament locuia un francez de origine algeriana, intors din Siria.

Explozii in Bruxelles: Un inalt oficial european a izbucnit in lacrimi (Video)

Atentatele teroriste din Bruxelles, revendicate de Statul Islamic

Autoritatile belgiene au desfasurat miercuri ample actiuni pentru a-i prinde pe toti cei vinovati pentru atacurile teroriste care au avut loc, marti dimineata, la Bruxelles, pe aeroport si la metrou.

Miercuri dimineata a fost prins un barbat despre care presa locala a transmis initial ca este Najim Laarchraoui, principalul suspect al atacurilor. Laarchraoui a fost identificat ca a participat atat la atentatele din Bruxelles, cat si la cele din Paris de la sfarsitul anului trecut.

Ulterior, insa, procurorul federal belgian a sustinut o conferinta de presa in care a anuntat ca barbatul capturat de politisti nu e suspectul si ca este in continuare cautat.

Pana acum, autoritatile au anuntat ca au identificat 3 dintre teroristii care au pus la cale atentatele din Bruxelles. Unul ar fi Laarchraoui, care a fost dat in urmarire de politia belgiana. Ceilalti doi sunt fratii Khalid si Brahim El Bakraoui. Toti 3 sunt cetateni belgieni. Cei doi frati s-au detonat, unul la aeroport si celalalt la metrou.

Potrivit celui mai recent bilant, 32 de persoane au murit si 270 au fost ranite in urma atentatelor de marti de la Bruxelles.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#explozii aeroport Bruxelles, #peroxid de acetona bombe Bruxelles, #teororisti bombe Bruxelles, #atentate aeroport Belgia , #explozii Bruxelles