Ziare.com

Care sunt tintele Statului Islamic in UE? Mai poate fi oprit razboiul? Poate fi infranta Romania? Interviu cu Dan Dungaciu

de Camelia Badea
Duminica, 27 Martie 2016, ora 07:54

   

Care sunt tintele Statului Islamic in UE? Mai poate fi oprit razboiul? Poate fi infranta Romania? Interviu cu Dan Dungaciu
Atentatele de la Bruxelles vin la doar cateva luni dupa cele de la Paris si lovesc in inima Uniunii Europene. Intrebarile curg de la sine: De ce Belgia? Cum a fost posibil ca teroristii sa ucida atat de usor? Cat de vinovate sunt serviciile secrete? Ne aflam deja in razboi?

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI) si presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN), enumera cauzele care au facut din Belgia o tinta usoara pentru teroristii antrenati de gruparea Stat Islamic, creioneaza profilul acestora si al tarilor europene cele mai vulnerabile, explica de ce UE nu va avea prea curand o armata sau un serviciu secret propriu si subliniaza faptul ca Romania ar trebui sa fie foarte atenta la anumite aspecte, altfel risca sa fie infranta in razboiul impotriva terorismului.

Cum au fost posibile atentatele de la Bruxelles? De ce au ales teroristii sa atace in Belgia?

Belgia este capitala Europei, asa ca putem face o analogie intre ISIL si al Qaida, care a lovit in simbolistica americana - Turnurile Gemene, Pentagonul. Dar lucrurile sunt un pic mai complicate. De mai multa vreme Belgia a fost semnalata ca si centru al retelei ISIL in Europa sau "headquarter"-ul institutiei numita ISIL in spatiul european. Au fost semnale multe si e suficient sa ne uitam pe statistici ca sa ne dam seama ca se intampla ceva in Belgia, nu tocmai in regula.

De exemplu, 470 din circa 650.000 de musulmani din Belgia s-au dus sa lupte in Siria si in Irak. Diferenta fata de SUA e uriasa, pentru ca acolo din 3,3 milioane de musulmani au plecat 250. Aceasta cifra de 470 de luptatori pe fronturile din Siria si Irak era un semnal de alarma la care lumea ar fi trebuit sa fie mai atenta.

In al doilea rand, se stia ca Belgia are o problema enorma cu integrarea "nebelgienilor". Din mai multe motive. Belgia are o comunitate semnificativa de musulmani de extractie marocana si turca, Belgia neavand nici macar experienta imperiala in relatia cu teritorii musulmane. Belgia a fost un stat colonialist, dar nu a avut niciodata in "subordine" islam si nu a stiut sa se confrunte cu el.

Pe de alta parte, Belgia este un stat care in intervalul 2007 -2011 a avut o criza politica perpetua si asta a aratat ca, de fapt, problema integrarii valonilor si flamanzilor la nivelul statului belgian este o mare provocare. A avut 541 de zile fara guvern, ceea ce arata o mare tensiune politica in interiorul Belgiei si daca va duceti in calatorii cu masina spre nordul ei, catre frumosul Bruges, o sa vedeti ca nu exista acolo nici macar faimoasele placute bilingve pe care noi le avem in Romania, asa ca daca nu stii cum se spune Bruges in olandeza, e greu sa il gasesti.

Dincolo de aceasta tensiune enorma in Belgia, mai vedem si descentralizarea, care nu a facut decat sa puna paie pe foc pentru ca in conditiile in care comunitatile nu se suporta unele pe altele descentralizarea este extrem de periculoasa. In Bruxelles exista vreo 19 politii, cate una alocata fiecarei comune, la un oras de 1,4 milioane de locuitori. Va dati seama cam cate institutii sunt acolo? Si daca nu exista coordonare intre ele, nu e nicio surpriza ca apar disfunctionalitatile pe care le-am constatat.

Apoi, in Belgia exista cel mai mare procent de necooperare intre autoritati si comunitati. Daca in Marea Britanie, de exemplu, comunitatile mici coopereaza cu institutiile de forta (ca e vorba de politie sau de servicii secrete) raportand sau anticipand anumite atacuri teroriste, in Belgia lucrul asta nu se intampla. Exista o mare prapastie intre autoritati si comunitati, in special in cartierele in care politia nu intra. Aceasta disfunctionalitate a fost un element agravant.

Dar toate astea se stiau. De ce nu s-au luat masuri?

Problema este mare si tine de functionarea institutiilor si de cooperarea intre ele. E greu sa schimbi toate aceste lucruri peste noapte. Avertismente au fost, chiar uitandu-ne la cifrele despre care v-am vorbit anterior, asa ca ar fi trebuit sa fim mai atenti.

Au existat doua demisii dupa atacurile de la Bruxelles, ale ministrului Justitiei si ministrului de Interne, dar ele au fost respinse de premier.

Cum sa ne explicam aceasta decizie surprinzatoare?

Senzatia mea este ca nu demisiile rezolva problema pentru ca sistemul are carente si in cazul asta indivizii, oricat de performanti ar fi, nu pot sa schimbe lucrurile pe termen scurt.

Pe de alta parte insa, este limpede ca nu a functionat nici comunicarea intre Belgia si partenerii externi, nici macar cu Franta. Franta a criticat de foarte multe ori incapacitatea sistemului belgian, iar Belgia le-a reprosat francezilor patronajul orgolios al Parisului fata de Bruxelles. Ultimele discutii au fost legate de iesirile publice ale procurorului francez, care, spun belgienii, daca nu ar fi anuntat interogatoriul lui Salah Abdeslam, atacurile teroriste din Bruxelles nu s-ar fi petrecut atat de repede.

Aceste acuzatii arata deja o tensiune, iar ideea ca e nevoie de o cooperare europeana mai eficienta e destul de utopica, in opinia mea, tinand seama ca nici macar Bruxelles-ul si Parisul nu reusesc sa coopereze cum ar trebui. Cum va imaginati ca o institutie europeana ar deveni eficienta? E usor de vorbit, dar incomparabil mai greu de facut.

In afara de Belgia, ce alte tari europene sunt cele mai vulnerabile? Ce se intampla cu Marea Britanie?

Sunt mai multe aspecte. Putem specula ca ISIL e o chestiune din ce in ce mai sofisticata, in ciuda faptului ca pierde teritorii (a pierdut 40% din teritorii in Irak si vreo 15% in Siria, in ultima vreme, dar a devenit foarte eficienta, vedem, pe continentul european). Insa ne putem baza pe modul in care actioneaza in Turcia (ISIL-ul se lupta in acelasi timp si cu turcii si cu kurzii, o strategie complexa) si pe faptul ca atacul de la Bruxelles a fost un atac simbolic la adresa Europei, iar explozibilul a fost pus langa American Airlines, adica erau vizati cetateni americani.

Si atunci, dincolo de slabiciunea unuia sau altuia, viitoarele tinte in Europa s-ar putea sa aiba legatura si cu anumite mesaje politice pe care le dau anumite state europene. Si ar trebui sa vedem in ce masura vor fi tentative de lovire a Germaniei, singurul stat care, cel putin in ochii multor musulmani, da mesaje amicale, prietenoase, de deschidere fata de migranti.

Intrebarea care nu poate fi ocolita este "De ce Germania nu a fost pana acum lovita?" Nu a fost lovita pentru ca eficacitatea statului german este prea mare sau pentru ca inca nu e o tinta, din moment ce transmite mesaje percepute ca favorabile de musulmani?

Va reamintesc ca, la un moment dat, nemtii au raportat circa 130.000 de musulmani "pierduti" in Germania. Asta inseamna ca oamenii aia sunt practic "fantome" si pot sa faca oricand, oriunde, orice.

Al doilea aspect tine de vulnerabilitatile europene. ISIL nu face decat sa fructifice un tip de angoasa care exista in spatiul european in randul tinerilor musulmani. Primele tinte ale ISIL sunt viitorii teroristi, selectati din acea patura musulmana europeana neintegrata (desi unii se afla la a doua sau a treia generatie), care au acumulat o enorma frustrare, chiar ura fata de societatile in care traiesc si carora ISIL le pune la dispozitie un instrument de a lovi in societatile pe care le urasc. Acesta este mecanismul prin care actioneaza ISIL: recruteaza acesti tineri fie direct, la fata locului, fie prin retelele de socializare, pe Facebook sau altele, si le ofera instrumentul, justificarea de care au nevoie.

Daca plecam de la aceasta ipoteza (si studiile sociologice ne arata ca multi dintre teroristi sunt cam de acest profil) atunci potentiale tinte din spatiul european sunt acele state care nu au reusit sa isi integreze migrantii. Senzatia mea este ca Belgia este cazul cel mai nefericit al Europei. Si Franta a fost in aceasta situatie.

Urmeaza sa vedem in ce masura Marea Britanie va raspunde unor asemenea provocari, desi ea a inceput sa se pregateasca mai din timp, dat fiind ca s-a confruntat deja cu atacuri teroriste pe teritoriul sau. Dar despre Marea Britanie vestea cea mai proasta este ca ceea ce s-a intamplat la Bruxelles este folosit din ce in ce mai mult ca argument pentru Brexit.

Daca sunt state europene care nu au reusit sa integreze imigranti aflati la a doua sau chiar a treia generatie, ce se va intampla cu valul urias de refugiati care a intrat in UE in ultima perioada?

Pe noi ar trebui sa ne ingrijoreze mai multe lucruri, daca ne referim la valul de refugiati. Intram intr-o spirala a violentei care aparent este inevitabila. Oamenii devin tot mai ingrijorati, deseori asociaza simplist islamul cu terorismul, incep discutiile, iar asta nu face decat sa transmita acelei generatii de musulmani oricum frustrati de viata lor in Occident ca, de fapt, occidentalii sunt impotriva lor. Fricile europenilor nemusulmani si angoasele europenilor musulmani se alimenteaza reciproc si asta nu va face decat sa sporeasca razboiul si sa ii confere o aura existentiala. Iar cand razboiul devine existential e aproape imposibil de oprit, oricum nu pe termen scurt.

Unde se va descarca aceasta spaima a europenilor? In alegerile parlamentare. In 2017 vor fi alegeri parlamentare in Franta si Germania, care sunt tarile cele mai importante economic si politic din Europa. Si s-ar putea ca reactia la terorism sa fie una politica si sa o vedem in sondaje, unde vor aparea partide care garanteaza securitatea europenilor in cadrele nationale. Adica va prevala ideea de "mai putina Europa" si nu mai multa, cum vor unii lideri.

Acesta va fi primul efect, pentru ca vor fi mai multe. Al doilea poate fi la nivelul consumului. Incepe sezonul de concedii in Occident, iar daca se mai intampla (Doamne fereste!) cateva atentate, si economic lucrurile vor evolua prost. Deja s-au vazut la Bursa efectele atentatelor de la Bruxelles.

Care sunt pericolele directe pentru Romania?

Pe noi, cei din Est, ar trebui sa ne preocupe ceva in plus: ca nu cumva sa apara in Occident ideea unei protectii maximale in vechea Europa, cuplata cu un soi de iritare care a aparut fata de tarile din Europa Centrala si de Est care au refuzat cota de refugiati.

Asta ar putea duce la un soi de rupere, de facto nu de jure, a Europei in doua, iar Romania si Estul vor fi lasate de o parte, ceea ce ar insemna infrangerea Romaniei in razboiul terorist, chiar fara sa fie, efectiv, atentate pe teritoriul Romaniei. Subiectul ar trebui sa ne preocupe.

De asemenea, ar trebui sa ne preocupe modul in care se pot schimba rutele imigrantilor. Efectele acordului UE-Turcia se vad deja. S-au transmis semnale ca Bulgaria s-ar putea sa devina "gazda" a sute de mii daca nu chiar 1 milion de refugiati, iar asta ar trebui sa ne preocupe si pe noi, pentru ca daca s-a pornit valul de imigranti, precum apele care se revarsa el isi va gasi si alte trasee. S-ar putea ca Romania sa devina ea insasi, un spatiu cel putin de tranzit, daca nu de altceva.

Prin urmare, Romania trebuie sa fie atenta, pentru ca nu este in niciun caz ferita de ceea ce se intampla acum la Bruxelles.

Serviciile secrete ar trebui sa coopereze mai mult si mai direct la nivelul UE? Ar trebui sa se infiinteze o armata sau un serviciu secret al Uniunii Europene?

Stiti cum se spune: "N-ar fi rau sa fie bine". Desigur ca ar fi bine ca ele sa colaboreze, dar problema de fond atunci cand vorbim despre institutii de forta, este ca la baza lor, ca e vorba de armata sau de servicii secrete, despre militari in general, trebuie sa stea un tip de adeziune emotionala profunda fata de entitatea respectiva. Soldatul trebuie sa fie dispus sa isi dea viata pentru entitatea pe care o serveste, asta e filosofia oricarui angajament de acest tip. Or, UE este o entitate destul de abstracta. Cine si-ar da viata astazi pentru UE, daca ar fi sa punem deschis intrebarea? Ne putem imagina ca unii si-ar da viata pentru Portugalia, Germania, Bulgaria sau Romania, dar pentru UE?

Si care va fi nivelul de cooperare? Schimb de informatii? De acord, dar de aici pana la a construi o entitate europeana, ca se numeste armata sau serviciu de informatii, e un pas extrem de mare. Noi nu am rezolvat probleme de baza, noi nu suntem in acest moment "Statele Unite ale Europei", sa avem acel "Patriotic Act" asumat de politicieni si de cetateni, noi nu avem acea angajare emotionala, noi nu simtim ceea ce americanii simt fata de Statele Unite ale Americii. Cand e un uragan in Louisiana toti americanii se simt solidari, cand e o criza in Portugalia nu toti europenii se simt solidari. S-a intamplat cu Grecia.

E foarte greu sa construiesti institutii de forta si atunci ne vor ramane solutii intermediare: sa cooperam, sa schimbam informatii intre noi. Dar si asta e o chestiune complicata, dupa cum ne arata cazul Belgiei. Probabil se va merge cu un pas mai departe - catre un schimb mai rapid de informatii, Franta va fi si ea obligata sa coopereze cu alte servicii de informatii desi nu dorea, dar nu cred ca trebuie sa ne facem iluzii ca UE va deveni un soi de stat national in ceea ce priveste institutiile de forta si de securitate.

In cazul atentatelor de la Bruxelles, noi vorbim despre atac impotriva Europei, a UE, insa, tehnic vorbind, a fost un atac impotriva Belgiei, deoarece institutiile belgiene erau responsabile, nu institutiile europene, pentru ca noi nu avem asa ceva.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13131 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnilor forumisti, nu exista adiacente unghiulare intre romani si

Vest-Europeni. Prima cumplita diferenta este memoria lui Constantin Brancoveanu. Urmeaza experienta de metereze a spatiului nostru la amenintarea de secole a islamului pentru o imensa perioada de timp in care Catolicismul prefera sa construiasca imense, fudule catedrale decat sa sprijine logistic fruntariile crestinatatii cu tribut fie simplu, fie in vieti omenesti. Nu ezit sa spun ca suntem martiri ai crestinismului, cu toata demonetizarea iscata din islamism a termenului. Suntem victime ale acestei proximitati chiar si in valorile morale ale unei experiente indelung induse : bacsis, tribut, "capul plecat sabia nu-l taie", arcan, "zi-i ca el si fa ca tine", dezertarea ori absolutismul lui Tepes, bunoara, care pentru Occident este doar un vampir bun de speriat domnisoare la varsta fantasmelor deviante, cu dinti de piranas si sexualitate de baldachin cu matasuri reci si involburari de vant nocturn. Tineretea mea violenta intr-un oras portuar, mi-a lasat drept experie ta majora ca sunt doua "rase" de indivizi de temut, fiindca sunt lipsite de fair-play si fara limita in perversitate in oroare in asa masura incat un conflict pugilistic in sensul britanic al cuvantului poate sau chiar impune parcursul pana la iremediabil: musulamanii si iugoslavii. Timpul mi-a dat dreptate, vai ! Daca alambicul este o inventie araba, sa nu uitam ca interdictia alcoolului apartine lui Mahomed. Popoare de nestapanit, popoare fundamental violente cand nu fundamentaliste, harazite si devotate tiraniei, dictaturilor, legilor cu executii publice si sanctiuni handicapante pentru delicte minore precum furtul. Ierarhizate in silnicie, cu dispret sexist si supraevaluari virile, au ramas popoare cu mentalitati medievale si incapabile de virtuti egalitare, supuse autoritarismului dedcendent, slugarniciei ascendent ierarhice.
Democratiile sunt asadar de neluat in seama astor tipuri de societate profund traditionaliste, si nu cunosc istoriceste vorbind o mai crasa imbecilitate decat a Republicanilor americani care au crezut in exportul de democratie pe shenile.
Gadafi prevenea asupra distrugerii civilizatiei Occidentale prin imigratie araba si comert de droguri. Cumplit nu este ca avea dreptate, ci ca el nu facea decat sa repete profetia unui poet senegalez :
Leopold Sedar Senghol decedat in 2001.
Romanii tolereaza doar tzigania.
Arabii pot provoca vesele linsaje, caci si-ar aminti in umilinta si nedreptatile zilnice de tot trecutul istoric al Romaniei.
Av3m in noi ferocitatea slugii pe care Occidentul o cunoaste doar hlizita de pe la Scapin al lui Moliere.
Au bon entendeur, salut.

 

Razboiul

Dupa razboi multi viteji se arata!
D-aurile acestea(d.d.) prevad evenimentele trecute!

 

Daca te joci cu focul pana la urma te arzi ...

Europa nu trebuia sa primeasca milioane de "emigranti", Europa trebuia sa nu se amestece in SIRIA, sa aibe oamenii aia pace la ei acasa, Europa sa nu participe la rasturnarea de guverne!
Conducatorii Europei au actionat impotriva intereselor europene, nu i-a intrebat nimeni daca-s de acord cu invazia asta islamica si ei doar culeg ponoasele, oamenii de rand sunt victime ale teroristilor nu liderii...liderii au paznici platiti din banii nostri care le asigura protectia, doar proostii mooor in calea bombelor!

 

nu-i bine, nu-i just

sa se faca confuzie si amalgam intre terorist jihadist si credincios musulman, extremistii fiind intr-un numar infinit mai mic decat musulmanii "normali", linistiti, care-si vad de treaba fara ura si agresiviati.

Ma intreb insa cum se face ca acea mare masa de musulmani neradicalizati nu demonstraza impotriva extremisilor, nu-si exprima clar dezacordul fata de acele aciuni criminale. Lasitate ? Frica ? Acord tacit ?

ISLAMUL vrea sa cucereasca PLANETA!

Cu forta sau de bunavoie ei vor ca toti sa devenim islamisti, sa uitam de Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, sa mergem dupa Satan!
Nu exista asa ceva, musulman pasnic, linistit, ... au toti acelasi obiectiv!

Toate bune si frumoase. Poate cineva sa ne spuna,

tuturor evident, ce este aceea "Fundatia Universitara a Marii Negre (FUMN)".
Un fel de "fumistérie", abureala ?!?!?

Astfel am putea pune in perspectiva afirmatiile dlui. Dungaciu.

ce sa infrangi la romania?

romania ca stat nu exista...e doar o adunatura de bandti care fura cat sant la putere...iar restul amaratilor platesc darile si sint preocupati de conspiratia internationala antiromaneasca

 

Europa poate scapa de teroristii jihadisti prin 2 actiuni :

In primul rand sa distruga Statul Islamic plin cu teroristi si apoi sa lichideze toate ghetourile din suburbiele marilor orase din Occident, unde majoritari traiesc drogati, criminali de drept comun si teroristi jihadisti. Shalom

 

Liderii religiosi ai Islamului de ce tac?

Prin interviuri spun ca Islamul e o religie a PACII, de ce nu condamna direct, pe fata, aceste crime impotriva cetatenilor Europei, impotriva celor care i-au primit in Europa si le asigura mancare, cazare si poate un viitor pt ei si familiile lor?

Domnule Dungaciu,

1. vorbiti de faptul ca state precum Belgia ori Franta nu au reusit sa integreze imigrantii musulmani. Puteti sa dati un exemplu, unul singur, de stat care a reusit s-o faca ? Un raspuns precum Suedia ori Elvetia devine si el nesatisfacator : in ciuda faptului ca pana recent aceste state reuseau sa impuna o disciplin de fier, acum fierb, fierb si Dumnezeu stie ce urmeaza si pe-acolo. Germania se lauda cu integrarea a peste un milion de turci, o integrare extrem de relativa de altfel, in care trebuuie sa tinem seama si de diferentele culturale intre Orientul Mijlociu si Magreb/Africa pe de o parte si Turcia care are in istoria recenta un Ataturc si in cea actuala ambitii europene - mai mult sau mai putin sincere, de altfel.

2. Vorbiti despre infrangerea statelor din estul Europei care nu colaboreaza la primirea acelor cote. Pai, mai sus considerati si statele vesice ca fiind infrante (vezi Franta, Belgia si potential Germania si Marea Britanie, in curand). Cu ce ar fi Romania mai puternica si mai proejata primind acele cote ? Protejata de o UE slaba, himerica, fara instrumente concrete de aparare si care si-a negat si putina legislatie in materie pe care o avea ?!? Caci, cum tot dumneavoastra spuneti, nu este exclus ca drumul spre vest poate intr-o zi trece si prin Romania. Pana una, alta, faptul ca Romania nu face parte din spatiul Schengen a fost mai degraba un avantaj, refugiatii ocolindu-ne tocmai din acest motiv.

3. Nu mi-e foarte clar semnalul dealarma pe care-l emiteti : "Efectele acordului UE-Turcia se vad deja. S-au transmis semnale ca Bulgaria s-ar putea sa devina "gazda" a sute de mii daca nu chiar 1 milion de refugiati, iar asta ar trebui sa ne preocupe si pe noi ...". ADICA, vreti sa spuneti ca acordul UE-Turcia este un pericol pentru Bulgaria si Romania ? Atunci, sa vedem in acesti doi parteneri ai acordurilor un dusman al Romaniei, ipocrit si cinic ? Asta trebuie sa intelegem ? Si care e avantajul in cazul in care acceptam cote, din ce in ce mai mari si mai multe ? Ne apara UE care nu e-n stare sa se apere pe sine ?!? Faptele o contrazic.

 

toarashu...este socialist...o da clasic...cu neintegrarea cu..

...scindare...cu nush ce...problema e imperialismul...ca in vremea romei...numa razboaie si nenorociri...dar ei tot se extindeau...si le placea sa fie lucitori...in ochii celorlalti...geopolitica si istorie...asta-i tot...radacina tuturor relelor europene de azi...acuma...imperialistii...toti...de la vest...si de la est...isi iau ceva castane...doar atit...fazele-afectele astea cu integrarea ii bulli...numa uitati-va la dihotomia nord-sud...cum nordicii se uita la noi...ne judeca si ne mai bulesc putintel...din superioritate...asa ii ia dracu pe astia...le susura in ureche ce superiori is ei fata de toti...wasp de ex...is asa complexati ca fac confuzie intre catolici si ortodoxi...ca doara...suntem toti la fel pt. ei nu ?...ce-i drept si romanii au bulit destul 700 de ani de imperialism antic...si italienii din pad is cei mai dezvoltati si rafinati zik io...mai dezvoltati decit aproape toti...si mai rafinati decit francezii...ei au dihotomia lor interioara de dezvoltare nord-sud...da' nu-s paraziti...eei acu imaginati-va ce cred despre noi...cand am invins elvetia in amical la trosbal...cum se uita antrenoru ala german cu fatzau ala de baracuda nazista frustrata...deci e simplu...la baza...ii dominatia boboarelor de catre...boboare...si acu vine o parte de plata...se zice ca nimeni nu scapa de obstescul sfirsit...nu conteaza ce complex ai...de inferioritate...ca noi...cu capu plecat...buni=de=asimilat...sau de superioritate imperialista...asa cum sunt ei...in the end...nobody is going to make it...e blestenul lui duamne-duamne asupra omenirii...daca vreti...

Una din solutii ar fi ca....

Una din solutii ar fi ca institutii ale NATO si Comunitatii Europene sa se mute si in est, inclusiv in Romania,unde ar fi si mai multa protectie dar si un factor economic important pentru noi.Edificiile institutiilor ar fi construite la noi,ar fi construite cu forta de munca si materiale de la noi,salariile functionarilor impozitate si la noi,curse aeriene mai multe ce ar revigora si TAROM-ul,etc.In Belgia sau concentrat numeroase sedii ale NATO si CE de parca acolo ar fi centrul Europei si noi periferia.Ar fi mult mai echitabila repartizarea institutiilor europene si in est,dar mai cu seama la noi.

 

la noi, la Braila, la tanti

Elvira....
Numai in orasul unde Oprescu fura , iar cetatenii isi doreste PSD-ul la butoane, NU hotarat!!!

In Romania cel mai mare pericol deriva din

slabiciunea institutiilor statului. Numirea politica a sefilor, a introdus in dieferitele "sisteme" o armata de incapabili, care nestiind ceva sa faca s-au pus vartos pe furat... Exemplele lor sunt astazi urmate de generatiile care vin la schimb.Cu totii suntem constienti ca asa s-au cladit toate institutiile europene, si acolo partidele la putere aplicand " numirile politice"...Dar democratia, in occident a avut la dispozitie 50 de ani de continuua reforma si modificari care au diminuat disparitatile dintre diferitii poli ai puterii, astfel incat fiecare din statele vest europene a avut concomitent de partea unui partid sau altuia, cate o echipa sau mai multe, capabile oricand sa conduca tara din varful ierarhiei statului respectiv , daca s-ar fi ivit un astfel de prilej. Romania nu a avut o astfel de situatie favorizanta; ne-am repezit ca prostu'n toba(sic!) sa imitam de la EI si ne-am pricopsit cu balamucul de stat de astazi.
Asa ca vis a vis de migranti cred ca ar trebui ca Romania sa permita intrarea lor, insa cu anumite precautii.
Oricum de asta nu vom scapa, indiferent ca-i pace sau razboi.

 

Terorismul a existat dintotdeauna

Terorismul a existat dintotdeauna, inclusiv in Europa Occidentala. In ultimul deceniu s-a schimbat doar sursa teorii: teroristii separatisti europeni (ETA, IRA etc.) au fost inlocuiti de teroristii arabi.

 

Sa privim in istorie ce inseamna islamismul ?

Pentru crestini, islamismul este un pericol mortal.Sultanul Turciei nu a avut nici o ezitare sa-l decapiteze pe C. Brincoveanu , dupa ce mai intai i-a decapitat copiii in fata lui.Nu am vazut nici un lider islamist, care sa protesteze impotriva atentatelor musulmane.Cine afirma ca poate integra musulmanii in Europa, este iresponsabil si nebun, sau are un plan pervers pentru anumite scopuri, care profanilor le scapa.Daca vrem liniste in Europa, atunci musulmanii trebuie trimisi inapoi in tarile de origine, altfel viata noastra va fi un cosmar.Cei care au pus in aplicare planul de primire fortata a musulmanilor in Europa, trebuie trasi la raspundere pentru tradare si crima cu premeditare impotriva crestinilor .

 

Europa a pierdut deja Razboiul impotriva Terorii

Europa a pierdut deja Razboiul impotriva Terorii, declansat de Statele Unite dupa evenimentele din 11 septembrie 2001. Dupa cum s-a dovedit ulterior, administratia Bush a ratat cu succes razboiul din Irak, teroristii ascunzandu-se in cu totul alte tari arabe.

 

Excelent articol, bine argumentat. Am sa il mai recitesc maine

inca odata. Foarte bine documentat.
Felicitari dna. Camelia Badea!
Dl. Dungaciu stie despre ce vorbeste si exprima clar situatia europeana si implicatiile pentru Romania, fara sa cada in nationalismul gretos sau in teoriile conspiratiei, care sunt atat la moda in randul romanilor mai putin bine informati.

 

@bazilica...pe pozitie rezervata...iar...

beeei...iar esti poet-filozof-de-net-ratat...adika...si preiau din tine draga:

-sanctiuni handicapante...curat handicapeishaning...

-autoritarismului ded(s)cendent, slugarniciei ascendent ierarhice...lol...adika autoritarismul se uita urit de sus pina jos...iar slugarnicia...iti da aaaripi...

-Gadafi prevenea asupra distrugerii civilizatiei Occidentale prin... imigratie araba si comert de droguri...lol...erea anticamera...vestibuletzul deshertic al... crestinatatii occidentale nu ? peeii...bre...ziceai ca rednecii e...imbecils...si dupa aia tu visezi la pereti de droguri ai?...de-aia scrii ashea...alambicat...

-profetia profetia..unui...poet...nush cine...chiar iti place de tine cit de complex te crezi...amanunte nu dai...iar io n-am keff sa dau cu goagle...doar de dragu tau...

-Arabii pot provoca vesele linsaje, caci si-ar aminti in umilinta si nedreptatile zilnice de tot trecutul istoric al Romaniei...lol arabii si-ar aminti de tot trecutul...romaniei ?...huh ?...arabii provoaca...caci si-ar aminti de....lol...frazele lungi si alambicate slipperesc (ca sa zik asa) pina si de sub penitza celor mai profunzi e-luzari-tastatori drogatzi cu votka expirata...pardon...apica ruseasca si praf de copt...lol

...si...la final:
-"nu cunosc istoriceste vorbind o mai crasa imbecilitate decat a Republicanilor americani care au crezut in exportul de democratie pe shenile"...Bazilica...beeeei...taci dreac sa vina otzira si la noi...cu un re-re-re-trianon...taci ca sperii unirea..bhoule...aici chiar tin la asta...ca-i doar singura sansa...nu fi chiar asa crethin...ametzitule...

(iar republicanii n-au pierdut razbelu pe campul de lupta...l-au pierdut..din cauza...propriei duplicitati demonice...aia cand iti zambesc in fatza jovial-americain...si apoi...te fura pe la spate sau/si te lasa cu ochii in intunericul istoriei...si vezi cazul vietnam...dintre toate...aici cistigara toate bataliile...golanashii..si la sfirsit...au dat bir cu fugitzii...in vazul intregii lumi...sau cazul limesului comunist...care putea fi foarte bine limesul democratic...ca doar si atunci ia vazut toata lumea cum tin bomba numa pt. ei...(si apropo toti amerlocii is asa...rednecii+refulatii+libertarienii...si-ai luat pamint de la indieni si cred ca pot sa stea la adapost...bullshitand tzarili...fara sa "primeasca" niik in schimb...de-aia se si tem asa tare de un atac nuclear...ca tzipa constiinta'ntrinshii..si ei tot nu se sinchisesc...le place in continuare asa cum is)

...si nush ce dreac te-ai pus iar in fatza la coada mai...sovietzel uritor de comunism...lol...numa ca sa ne arati capacitatile dumitale filosofic-gramaticale profund si iremediabil eronate ???...

-

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor