Cum a devenit Belgia raiul jihadistilor si de ce a explodat totul tocmai acum

Duminica, 27 Martie 2016, ora 16:14
8059 citiri
Cum a devenit Belgia raiul jihadistilor si de ce a explodat totul tocmai acum
Foto: Arhiva Ziare.com

In mai putin de doua ore, Bruxelles-ul a fost lovit de doua ori chiar in inima sa: mai intai in sala de plecari a aeroportului Zaventem, iar apoi in metrou, in apropiere de statia Maelbeek din cartierul unde se afla institutiile europene.

Cu doar cateva zile inainte, fortele de securitate belgiene anuntau un triumf rasunator: capturarea lui Salah Abdeslam, unul dintre teroristii de la masacrul din Paris, scrie Pieter Van Ostaeyen, istoric si analist in domeniul jihadului din Belgia, intr-un articol BBC.

In timpul operatiunii fortelor belgiene de destructurare a celulei jihadiste din spatele atentatelor din Paris a fost ucis, martea trecuta, si Mohammed Belkaid. El a fost omorat intr-un raid al Politiei asupra unei case din suburbia Forest a Bruxelles-ului.

Alerta la Bruxelles: Schimb de focuri intre politisti si presupusi teroristi - un suspect a fost ucis (Video)

Langa cadavrul sau au fost gasite o carte salafista, un Kalasnikov si un steag al Statului Islamic. Politistii nu erau foarte bine inarmati si nici nu au vazut cand alti suspecti au fugit pe acoperisurile cladirilor.

Raid antitero la Bruxelles: Cine este jihadistul ucis - langa el a fost gasit un steag la Statului Islamic

Dupa cateva zile, mai exact vinerea trecuta, Salah Abdeslam a fost arestat in cartierul Molenbeek, dupa ce presa belgiana relatase ca amprentele sale fusesera descoperite in casa din Forest.

"L-am prins!" Unul dintre teroristii de la Paris, capturat in viata. Se ascundea in inima Europei (Video)

Mega-operatiune antitero. Momentul in care a fost prins teroristul de la Paris. Si familia sa a fost arestata (Video)

Guvernul belgian s-a aratat incantat: credea ca, in sfarsit, a terminat cu reteaua implicata in carnajul din Paris.

Si atunci de ce a fost lovit Bruxelles-ul pe 22 martie si cum de au putut jihadistii Statului Islamic sa-si duca la indeplinire complotul?

Jihadistii au grabit atacurile de la Bruxelles

Dupa arestarea lui Abdeslam, au circulat zvonuri ca acesta ar putea coopera cu autoritatile belgiene. Este foarte probabil ca aceeasi retea a ISIL care a organizat si executat atacurile din Paris sa fi decis sa devanseze atentatele planuite in prealabil pentru Belgia. Dupa cum s-a intamplat si in cazul masacrului din Paris, si atacurile din Bruxelles ar fi necesitat luni de pregatire.

Peste 30 de oameni au murit, iar aproape 300 au fost raniti, unii foarte grav, in atacurile din Bruxelles. Statul Islamic a urmat si de aceasta data strategia care s-a dovedit a fi de succes si in alte atentate.

Atentate sangeroase la Bruxelles: Puteau fi si mai multe victime pe aeroport - a fost gasita inca o bomba

Scopul final era sa fie ucisi cat mai multi oameni posibil. Ideea era sa se ajunga la destabilizarea societatii si crearea unei stari de confuzie si haos si, apoi, sa profite de toate acestea.

Statul Islamic spera sa aduca haosul in Belgia, care sa conduca in cele din urma la un conflict intre musulmani si non-musulmani. Intr-un fel, spera la o ciocnire a civilizatiilor. Prin inducerea unui sentiment de islamofobie in Belgia, membrii ISIL voiau sa creeze un "teren fertil" pentru format jihadisti.

Daca ne uitam la modul in care s-au format si au functionat retelele islamiste in Belgia, intotdeauna regasim aceeasi nemultumire: sentimentul ca au fost tratati ca cetateni de mana a doua.

Interzicerea purtarii valului islamic pe toata fata in public si a ritualului halal de sacrificare a animalelor s-au numarat printre motivele pentru care belgienii jihadisti au parasit tara.

La inceput, unii au plecat in Siria pentru a lupta impotriva presedintelui Bashar al-Assad, in timp ce altii au fost ademeniti in Orientul Mijlociu de familie si prieteni. Acum pleaca sa traiasca, sa lupte si sa moara pentru "califatul" Statului Islamic.

Cele mai active retele cunoscute din Belgia erau Sharia4Belgium (cu 79 de membri in Siria sau Irak) si celula islamista din jurul lui Khalid Zerkani (care avea 45 de recruti, inclusiv unii dintre atacatorii de la Paris).

Aceste retele au functionat ca niste catalizatori si, pentru ca astfel de grupuri au fost active mai mult timp in Belgia, tara are acum cel mai mare numar de jihadisti pe cap de locuitor din Europa de Vest.

Atat in cazul atentatelor din Paris, cat si in cazul celor din Bruxelles, in centrul celulelor islamiste se aflau in mare parte luptatori belgieni ai Statului Islamic.

Este clar ca serviciile de securitate belgiene nu au facut suficiente eforturi in investigarea retelelor jihadiste, subliniaza autorul. Totusi, desi autoritatile au parut mereu ca sunt cu un pas in spatele Statului Islamic, Belgia ar putea sa nu fie singura vinovata. Este posibil ca tarile invecinate sa nu fi transmis informatii esentiale.

Initial, Belgia a fost victorioasa cand a destructurat o celula de extremisti in orasul Verviers, in ianuarie 2015. Dar asta s-a schimbat odata cu atacurile de la Paris si Bruxelles, iar amenintarea terorista continua.

Operatiune antiterorista in Belgia: Cinci suspecti, pusi sub acuzare

Este foarte probabil ca alte celule alte Statului Islamic sa astepte un semnal. Ar putea urma si alte atentate, fie ca ele vor fi in Belgia, Franta, Olanda sau Marea Britanie. Va trebui sa invatam cum sa traim sub amenintare terorista constanta si, mai presus de toate, sa invatam din ce a mers prost.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Statul Islamic Belgia, #Statul Islamic Europa, #atacuri Belgia, #teroristi Belgia , #explozii Bruxelles