Explozii in Bruxelles: Ciolos asigura ca in Romania lucrurile sunt sub control si ca nu exista riscuri

Marti, 22 Martie 2016, ora 12:03
3698 citiri
Explozii in Bruxelles: Ciolos asigura ca in Romania lucrurile sunt sub control si ca nu exista riscuri
Foto: Ziare.com

Prim-ministrul Dacian Ciolos a declarat, marti, referitor la atentatele teroriste de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, ca in tara noastra lucrurile sunt sub control si ca nu exista riscuri de acest gen.

"In Romania lucrurile sunt sub control si nu exista, din informatiile pe care le avem pana acum, riscuri.

Am cerut ministrului de Interne, Petre Toba, si ambasadorului roman de la Bruxelles sa transmita disponibilitatea noastra de a-i sprijini in cazul in care au nevoie", a spus Ciolos, prezent la lansarea studiului "Sectoarele culturale si creative din Romania. Importanta economica si contextul competitiv".

LIVE Explozii in Bruxelles, la aeroport si metrou: Zeci de morti

Acesta a mai subliniat ca, in acest moment, nu exista informatii cu privire la cetateni romani raniti.

"Mobilizarea noastra pentru lupta impotriva terorismului prin orice mijloace trebuie sa ramana la un nivel cat mai inalt. Autoritatile romane au luat toate masurile pentru a se asigura protectia cetatenilor romani care traiesc in Belgia.

M-am asigurat ca nu exista victime cetateni romani nici la aeroport si nici raniti in statia de metrou. Cetatenii romani care erau in vizite la Bruxelles sunt in acest moment la reprezentanta permanenta, deci sunt in siguranta.

Facem toate demersurile necesare pentru a proteja cetatenii romani. Exprim compasiunea si condoleantele pentru victime si familiile acestora", a mai spus premierul.

Anterior, acesta a transmis un comunicat de presa, prin intermediul biroului de presa al Guvernului.

"Guvernul pe care il conduc este profund socat si preocupat de situatia grava produsa de exploziile de la Bruxelles, din aceasta dimineata.

Guvernul Romaniei condamna cu fermitate aceste manifestari de violenta si isi exprima sprijinul pentru autoritatile belgiene si europene pentru a pune capat unor asemenea situatii si pentru consolidarea securitatii in spatiul european. De asemenea, Guvernul Romaniei transmite condoleante familiilor victimelor si asigura cetatenii ca s-au luat toate masurile necesare pentru consolidarea securitatii pe plan intern.

Guvernul tine in permanenta legatura cu comunitatea romaneasca de la Bruxelles prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe si a Ambasadei Romaniei la Bruxelles", a subliniat Dacian Ciolos.

Reactia ministrului de Externe, numere de telefon pentru romani si alerta de calatorie

Ministerul Afacerilor Externe a transmis un comunicat, prin intermediul caruia ministrul Lazar Comanescu a condamnat atacurile de la Bruxelles.

"Suntem socati de aceste incidente violente si imi exprim regretul profund pentru pierderile de vieti omenesti. Transmit condoleante sincere familiilor afectate si intreaga noastra compasiune persoanelor care au fost ranite in aceste tragice evenimente.

In aceste momente dificile, este important sa facem dovada solidaritatii la nivel european pentru a lupta cu determinare si intreaga noastra putere impotriva acestui flagel al secolului XXI, care continua sa distruga vieti nevinovate. Reafirm angajamentul ferm al Romaniei in lupta impotriva terorismului la nivel european si international.

In acelasi timp, MAE depune toate eforturile pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani aflati in Bruxelles si familiilor acestora, fiind declansate toate mecanismele aplicabile in astfel de situatii de criza", a spus Comanescu.

Explozii ucigase la Bruxelles: Iohannis se declara ingrozit. MAE verifica daca sunt romani printre victime

De asemenea, MAE a remis un comunicat in care sunt prezentate numere de telefon la care pot fi obtinute informatii de catre cetatenii romani din Bruxelles:

"MAE pune la dispozitia cetatenilor romani afectati, precum si rudelor acestora, contactele telefonice ale Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei +32 (0) 2 347 5338, +32 (0) 2 345 0040, +32 (0) 2 344 1658, apeluri redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, precum si telefonul mobil de urgenta al sectiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles +32 (0) 2 344 0854".

In plus, MAE a emis o alerta de calatorie si "informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei ca autoritatile locale au decis instaurarea nivelului de alerta gradul 4, urmare evenimentelor de tip terorist, produse in aeroportul international Zaventem - Bruxelles, care a si fost inchis pentru toate decolarile si aterizarile programate, iar parte din cursele aflate deja in aer au fost redirectionate catre Amsterdam".

"Astfel, nivelul de alerta terorista pentru Regiunea Bruxelles Capitala a fost ridicat la nivelul maxim - 'amenintare serioasa si iminenta', iar nivelul 3 - amenintare 'posibila si credibila', este in vigoare deja si pentru restul teritoriului belgian.

Toate liniile de tren, metrou si transport in comun, de suprafata si subteran, sunt suspendate, iar circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate, din cauza filtrelor de politie si a mijloacelor specifice de interventie pe linia protectiei civile. Fortele de politie si armata vor continua sa fie prezente pe strazile capitalei, ca urmare a aplicarii planului de urgenta pentru astfel de situatii", mai informeaza MAE.

Grapini: 30 de romani au sosit pe aeroportul din Bruxelles. Nu reusesc sa dau de ei

Doua explozii au avut loc, marti dimineata, pe aeroportul Zaventem din Bruxelles si alta la statia de metrou Maelbeek. Cel mai recent bilant oficial indica 21 de morti: 11 la aeroportul Zaventem si 10 la statia de metrou Maelbeek.

Presa straina relateaza insa, citand surse neoficiale, ca deflagratiile s-au soldat cu 23 de morti: 13 pe aeroport si 10 la metrou. Procuratura belgiana a anuntat ca in cazul exploziilor de pe aeroport este vorba despre un atentat sinucigas.

Exploziile de pe aeroport s-au produs cu putin timp inainte de ora 8:00. Martorii spun ca mai multe persoane au fost ranite in zona Plecari, vizavi de Hotelul Sheraton. Cea de la statia de metrou Maelbeek a avut loc in jurul orei 10:00.

Exploziile au avut loc la patru zile dupa arestarea lui Salah Abdeslam, teroristul implicat in atentatele din Paris. Autoritatile belgiene sunt acum pe urmele si altor suspecti.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dacian Ciolos atentate Bruxelles, #Ciolos explozii aeroport Bruxelles, #MAE telefoane Bruxelles, #MAE atentat aeroport Bruxelles , #explozii Bruxelles
Comentarii
Poza I_deea
I_deea
rank 5
in tara noastra nu exista probleme de acest gen.....
Poza mcmike
mcmike
rank 4