Explozii in Bruxelles: Razbunare pentru arestarea teroristului de la Paris?

Marti, 22 Martie 2016, ora 16:21
4549 citiri
Explozii in Bruxelles: Razbunare pentru arestarea teroristului de la Paris?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Atacurile sinucigase de marti dimineata din Bruxelles ar putea fi o razbunare pentru arestarea lui Salah Abdeslam, teroristul de la masacrul din Paris prins vinerea trecuta de autoritatile belgiene.

Teoria ii apartine jurnalistului The Guardian Jason Burke, care isi pune o serie de intrebari in urma atentatelor de pe aeroportul Zaventem si de la metroul din Bruxelles, soldate cu zeci de morti si peste 190 de raniti: Razbunare? Dovada existentei unei noi celule teroriste si incompetentei serviciilor de securitate? Semn ca reteaua lui Salah Abdeslam este inca activa?

LIVE Explozii in Bruxelles, la aeroport si metrou: Zeci de morti (Video)

Carnagiul de la Bruxelles scoate la iveala mai multe aspecte. Primul este ca orice amenintare a Statului Islamic la adresa Europei poate fi mai ridicata sau mai scazuta, insa nu dispare dupa ce un singur personaj este arestat. "Lovitura majora" de vineri, asa cum au numit-o oficialii, nu mai pare acum atat de "majora".

Al doilea este ca atat teroristii, cat si cei care incearca sa ii opreasca, vor sa fie cu un pas inainte. Pentru agentiile de combatere a terorismului, obiectivul este sa obtina informatii suficient de repede incat sa organizeze raiduri si sa ii prinda pe suspecti inainte ca acestia sa aiba timp sa planuiasca atentate.

Pentru teroristi, scopul este sa demonstreze ca inca se pot mobiliza si pot ataca. Aici nu este vorba atat despre razbunare, cat despre a demonstra ca sunt capabili sa atace. Poate ca au pierdut o batalie, dar nu si razboiul, se gandesc jihadistii, potrivit jurnalistului britanic specializat pe terorism global.

De asemenea, este posibil ca reteaua extremista sa isi fi dorit sa atace inainte ca agentiile de securitatea sa actioneze pe baza informatiilor divulgate de Abdeslam.

Suspectul le-a declarat autoritatilor, dupa ce a fost arestat, ca trebuia sa isi detoneze centura cu explozibil in timpul masacrului din Paris, insa s-a razgandit si si-a abandonat misiunea. Analistii spun ca acesta este vazut drept un las de catre colegii jihadisti, care acum ar putea crede ca Abdeslam colaboreaza cu autoritatile.

Atentate teroriste la Paris: Salah Abdeslam a vrut sa se arunce in aer, dar s-a razgandit

Abdeslam planuia noi atacuri

Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, a dezvaluit weekendul trecut ca Abdeslam le-a spus anchetatorilor ca planuia atacuri in Bruxelles.

"Era gata sa inceapa ceva in Bruxelles si asta ar putea fi adevarat, pentru ca gasit multe arme, arme grele, (...) si am descoperit o noua retea in jurul lui, la Bruxelles", a arata oficialul belgian.

Teroristul Salah Abdeslam planuia noi atacuri de la Bruxelles

Este posibil ca reteaua despre care vorbea Reynders sa fi actionat inainte ca serviciile de securitate sa faca ceva. Totodata, este posibil ca din celula jihadista sa faca parte doi barbati suspectati ca au jucat roluri importante in atentatele din Paris si care au fost pe fuga inca de atunci.

Insa reteau este mult mai extinsa. Acest lucru este clar, avand in vedere perioda indelungata in care s-a ascuns Abdeslam, fiind probabil ajutat nu de cateva, ci de zeci de persoane. Asta este realitatea extremismului islamic din Europa. Nu este vorba despre asa zisii lupi singuratici, ci despre un numar mic, dar semnificativ, de persoane inradacinate in comunitatile din statele europene.

Acesti oameni care ii ajuta pe atacatori fie au aceleasi viziuni extremiste, fie ii sustin din prietenie sau pentru ca fac parte din aceeasi familie. Studiile arata ca foarte multi jihadisti vorbesc cu persoane din cercul lor de apropiati despre planurile pe care le au.

Unii alerteaza Politia. Se crede ca un pont venit din interiorul comunitatii din Molenbeek a condus fortele de securitate catre Abdeslam saptamana trecuta. Din pacate, altii nu.

O problema pentru serviciile de securitate este ca indivizii care doar i-au sustinut pe jihadisti, fara sa fie ei insisi vreodata violenti, pot deveni foarte usor atacatori in anumite circumstante, cum ar fi daca un membru-cheie al celulei este prins sau in urma unui ordin din partea unui comandat, poate din afara tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#atacuri Bruxelles razbunare Abdeslam, #atacuri Bruxelles Abdeslam, #atacuri Bruxelles servicii Belgia , #explozii Bruxelles