Demiterea sefului FBI - cum a ajuns Trump sa faca gafa deceniului

Duminica, 14 Mai 2017, ora 09:56
27544 citiri
Demiterea sefului FBI - cum a ajuns Trump sa faca gafa deceniului
Foto: Hepta.ro

Presedintia lui Donald Trump a intrat in deriva la putin timp dupa demiterea brusca a directorului FBI James Comey.

La o zi dupa aceasta demitere, presedintele SUA il primeste la Casa Alba pe Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, interzicand accesul presei americane si permitand doar jurnalistilor rusi sa consemneze o scurta declaratie a oficialului de la Kremlin dupa ce a iesit din Biroul Oval de la convorbirea cu presedintele american.

La cateva ore dupa intalnirea Trump-Lavrov, cotidianul rus Pravda anunta ca ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, va fi schimbat. Ambasadorul apare in mai multe rapoarte realizate de agentiile de informatii americane, fiind omul de legatura dintre Vladimir Putin si unii dintre apropiatii lui Trump.

Michael Flynn, consilierul pe probleme de securitate nationala, a demisionat dupa ce l-a mintit pe vicepresedintele american Mike Pence despre continutul unor convorbiri telefonice avute de Flynn chiar cu ambasadorul Kisliak.

Succesiunea rapida si nefireasca de evenimente arunca o noua lumina asupra relatiei misterioase dintre Trump si Putin - demisia directorului FBI care coordona o ancheta despre implicarea Kremlinului in alegerile prezidentiale din SUA, primirea sefului diplomatiei ruse, blocarea accesului mass-media, iar, la scurt timp, decizia de schimbare a ambasadorului rus la Washington.

O succesiune care pare a face parte dintr-un scenariu special creat pentru a ingropa urmele legaturilor dintre Trump si Putin.

"Rusia il va schimba ambasadorul din Statele Unite dupa intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin", scrie cotidianul rusesc Pravda.

Intalnirea dintre cei doi sefi de stat e programata sa aiba loc in luna iunie. Inlocuitorul lui Serghei Kisliak va fi fostul ministru-adjunct al Apararii, Anatoli Antonov, anunta cotidianul Kommersant din Sankt Petersburg.

Kremlinul a decis schimbarea controversatului ambasador rus la Washington, Serghei Kisliak

Declaratiile oficialilor de la Casa Alba se bat cap in cap

La numai o zi de la concedierea directorului Comey, Casa Alba a anuntat prin declaratii ale consilierilor de presa ca agentii FBI nu erau multumiti de activitatea directorului demis, iar ancheta Trump-Rusia nu era o prioritate pentru politia federala.

Trump a pus in mare incurcatura. A fost sau nu hotararea lui de a-l demite pe seful FBI?

Intr-o audiere in fata Comisiei pentru Informatii din senatul american, seful interimar al FBI, Andrew McCabe, a declarat ca ancheta Trump - Rusia este "extrem de importanta" pentru FBI. "Barbatii si femeile din FBI nu pot fi opriti sa faca ceea ce trebuie sa faca", a spus in fata senatorilor directorul interimar.

In ce priveste relatia lui Comey cu angajatii sai, domnul McCabe a declarat: "Fostul director se bucura si inca se mai bucura de un larg suport in interiorul FBI", consemneaza cotidianul New York Times.

Ca si cum ar fi murit la datorie, mai multi angajati FBI si-au pus pe Facebook poza cu seful concediat

Aceasta declaratie vine dupa ce unul dintre purtatorii de cuvant ai presedintelui Trump, Sarah Sanders, le-a spus reporterilor ca "un numar important de membrii ai FBI ii multumesc si ii sunt recunoscatori presedintelui pentru decizia luata", scrie cotidianul american citat mai sus.

Desi, atat in scrisoarea oficiala trimisa directorului FBI, cat si in postari pe Twitter, presedintele american a tinut sa precizeze ca decizia sa are legatura cu esecul FBI in cazul anchetarii lui Hillary Clinton, Donald Trump nu reuseste sa ascunda profunda sa preocupare pentru ancheta FBI in ce priveste legaturile sale cu Rusia.

"Si, de fapt, cand m-am decis s-o fac, mi-am spus: stiu ca povestea legaturilor dintre Trump si Rusia e una inventata. A fost tot timpul o scuza a democratilor pentru ca au pierdut alegerile", a declarat presedintele american intr-un interviu oferit postului TV NBC News.

E clar acum, dupa mai multe declaratii care se contrazic una pe cealalta, ca decizia presedintelui Trump a fost una personala. Donald Trump a vrut sa-l concedieze pe Comey, pentru ca l-a vazut mereu ca un pericol pentru autoritatea sa, iar ancheta despre implicarea Moscovei in alegeri reprezenta si reprezinta o mare vulnerabilitate pentru actuala administratie de la Casa Alba.

Trump ameninta ca anuleaza toate conferintele de presa si-l avertizeaza pe fostul sef FBI sa nu dea declaratii jurnalistilor

Demiterea lui Comey atrage si mai mult atentia asupra povestii cu Rusia

Aceasta demitere are putine sanse sa opreasca investigatia, desi sunt semne ca Donald Trump va face tot ce-i sta in putere pentru a o ingropa.

Demiterea lui James Comey de catre Donald Trump va atrage si mai mult atentia opiniei publice asupra scandalului implicarii Rusiei in alegerile din SUA - Foto: Hepta.ro

"Eforturile Rusiei de a influenta alegerile prezidentiale din 2016 reprezinta cea mai recenta expresie a unei dorinte continue a Moscovei de a mina ordinea democratic-liberala din Statele Unite, dar aceste actiuni recente arata o escaladare importanta in aceasta directie si o crestere in intensitate a activitatilor, in comparatie cu precedentele operatiuni", se scrie in raportul oficial realizat de Agentia Nationala de Informatii si publicat in data de 6 ianuarie 2017.

Acest raport a ajuns, inainte de a fi facut public, la presedintele Obama si la Donald Trump, imediat dupa ce acesta a castigat alegerile. Dar ultimul a preferat sa-i minimalizeze importanta si sa-l catalogheze drept "fake news".

Alegerile din Franta, strategia folosita de serviciile de informatii ruse in incercarea de a-l bloca pe Emmanuel Macron sa castige presedintia confirma realitatea acestui raport realizat de serviciile de informatii americane.

"Daca Trump crede ca prin demiterea lui Comey poate ucide ancheta FBI sau macar s-o deturneze intr-un fel sau altul, el a facut gafa deceniului. Executandu-l pe Comey a atras si mai mult atentia asupra povestii cu Rusia si nu va putea sa stopeze ancheta FBI.

Audierile pentru confirmarea unui succesor la conducerea FBI vor deveni forumuri nationale de dezbatere in ce priveste implicarea Rusiei in alegerile din 2016 care, pana acum, au fost percepute doar ca un scandal in incercarea de a cerceta o infractiune. De ce Trump, totusi, a facut-o?

Acum, stim: Regele a cerut, dar nimeni nu a vrut sa-l scape de acest preot suparator. Odata cu trecerea timpului a devenit atat de nerabdator, incat a fost obligat s-o faca el insusi", scrie Charles Krauthammer intr-un articol de opinie pentru cotidianul Washington Post.

NY Times sugereaza ca seful FBI a fost demis de Trump pentru ca a refuzat sa ii jure loialitate

Mircea Geoană: ”Decizia Curții deja produce efecte, ne arată că avem în față o situație modificată democratic și un sentiment de blat generalizat”
Mircea Geoană: ”Decizia Curții deja produce efecte, ne arată că avem în față o situație modificată democratic și un sentiment de blat generalizat”
Mircea Geoană, candidatul independent la Președinția României, consideră că decizia Curții Constituționale cu privire la respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă ”deja produce efecte”...
Ciucă susține că moțiunea de cenzură lansată de USR este "un exerciţiu neserios". Elena Lasconi, invitată la discuții pentru „viitorul țării” VIDEO
Ciucă susține că moțiunea de cenzură lansată de USR este "un exerciţiu neserios". Elena Lasconi, invitată la discuții pentru „viitorul țării” VIDEO
Preşedintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj video în care susține că moţiunea de cenzură lansată de USR împotriva guvernului condus de Marcel Ciolacu (PSD)...
#Trump Putin Rusia, #Trump legaturi Rusia, #Trump director FBI , #FBI
  1. ”Bomba” care ticăie în biroul lui Putin: Rusia în pericol de colaps, peste 180 de miliarde dolari aruncate la gunoi
  2. Descoperire surpriză: aliment ce te scapă de infarct și accident cerebral. Trebuie consumat zilnic
  3. Armata ucraineană a găsit „găuri” în apărarea antiaeriană rusă. Cum le exploatează
  4. Perspective negre pentru Ucraina. Pericolul sfârșitului rapid al războiului lui Putin
  5. Ministrul israelian al Apărării și-a amânat o vizită la Washington, aparent la ordinul lui Netanyahu. Ce intenție ar avea premierul israelian
  6. Patru morți în urma unui atac al Israelului asupra unei clădiri din Damasc, frecventată de membri ai Hezbollah
  7. Oficial. Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025. Câți bani vor primi angajații români
  8. INTERPOL cere ajutor pentru stabilirea identității a 46 de femei care au fost descoperite moarte în Europa. Un caz mai vechi a fost rezolvat datorită unui tatuaj
  9. Strategia cinică folosită de liderul Hamas Yahya Sinwar pentru a împiedica Israelul să îl ucidă
  10. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, dezlănțuit. Amenință Libanul cu ”distrugeri” ca în Gaza. Un alt lider Hezbollah ar fi fost ucis VIDEO