Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

FBI a interceptat spioni rusi, care se plangeau de plictiseala: Nu e ca James Bond!

Joi, 10 Martie 2016, ora 10:53
3518 citiri
FBI a interceptat spioni rusi, care se plangeau de plictiseala: Nu e ca James Bond!
Foto: FBI

FBI a interceptat discutii ale spionilor rusi din New York, inclusiv ale unui presupus agent secret care poza drept reprezentant comercial, ascunzand sisteme de inregistrare in dosare care ar fi continut informatii confidentiale despre sectorul energetic, au anuntat miercuri procurori americani.

Transcriptul orelor de inregistrare, care dateaza din 2013, a fost depus la Tribunalul Federal din Manhattan, unde este judecat Evgheni Buriakov, un cetatean rus acuzat ca a pozat ca bancher, in timp ce era implicat intr-o retea de spionaj ce amintea de Razboiul Rece, informeaza News.ro.

FBI a reusit sa aiba astfel acces la baza spionilor rusi din Statele Unite, potrivit procurorilor, citati de Reuters.

De asemenea, politia federala americana a inregistrat un spion rus, pus deja sub acuzare, care se plangea ca aceasta misiune este plictisitoare, fata de ceea ce a vazut in filmele cu James Bond.

Procesul lui Burkiakov si al altor doi presupusi spioni, Igor Sporisev si Victor Podobnii, va incepe pe 4 aprilie. Ei sunt acuzati ca au conspirat pentru a strange informatii economice confidentiale si a le furniza Moscovei. Printre acestea se numara date despre sanctiunile pe care urmau sa le impuna Statele Unite impotriva Rusiei. De asemenea, ei au incercat sa recruteze alti agenti la New York.

Potrivit procurorilor, in aprilie 2012, Sporisev s-a intalnit cu un agent FBI sub acoperire, care s-a dat drept analist la o companie energetica din New York. In urmatorii doi ani, ei s-au intalnit in repetate randuri pentru a discuta despre industria energetica, dar si alte chestiuni economice si politice. Sporisev i-a oferit agentului sub acoperire bani si cadouri in schimbul informatiilor.

In 2013, angajatul FBI a inceput sa ii dea lui Sporisev dosare care ar fi continut analizele scrise de el, dar si alte documente confidentiale. FBI a ascuns in ele dispozitive de inregistrare.

Cum agentul sub acoperire s-a plans ca firma sa l-ar concedia daca ar sti ca a divulgat informatiile, Sporisev i-a inapoiat dosarele dupa ce le-a citit.

Seful spionajului american: Va putem spiona cu ajutorul frigiderului

Burkiakov a fost arestat in ianuarie 2015, dar Sporisev si Podobnii nu au putut fi retinuti, pentru ca se bucurau de imunitate diplomatica. Cei doi lucrau la ambasadele Rusiei in SUA, respectiv la ONU.

Burkiakov, care a lucrat la banca rusa Vneseconombank, a pledat nevinovat. Nici avocatul sau, nici Consulatul rus nu au comentat informatiile.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#convorbiri spioni rusi interceptate FBI, #spioni rusi New York, #proces spioni rusi SUA , #FBI