FBI si lupta impotriva teroristilor: Putina paranoia face bine

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 16:31
2521 citiri
FBI si lupta impotriva teroristilor: Putina paranoia face bine

La peste 10 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, FBI considera ca "a mentine putina paranoia nu face rau" si mentine treaza vigilenta americanilor in fata amenintarilor teroriste.

Michael Clancy, inalt oficial FBI, a declarat pentru AFP ca Biroul are doua scopuri principale: "sa neutralizeze amenintarile si sa aresteze oameni".

Directorul adjunct pentru lupta impotriva terorismului din cadrul FBI mentioneaza ca este foarte bine ca americanii raporteaza faptele ce li se par ciudate.

In momentul in care Khaled Aldawsari, un saudit care locuieste in Texas in baza unei vize de studii, a comandat o cantitate importanta de fenol, un produs chimic utilizat pentru fabricarea de explozivi, firma de livrari a alertat politia.

Supravegherea calculatorului sau a permis, ulterior, sa se stabileasca faptul ca acesta incerca sa construiasca "o arma de distrugere in masa" care viza "mai multe tinte potentiale in Statele Unite", conducand la arestarea sa.

Un alt exemplu ar fi un caz din Virginia, unde membrii unui grup de patru persoane au fost arestati dupa ce au cumparat, la un interval de cateva ore, stocuri de acetona din trei magazine de bricolaj, un produs foarte cautat de catre ucenicii teroristi.

Home Depot, Lowe si un mic magazin privat fac parte din cele aproximativ 25 de firme care colaboreaza cu FBI in cadrul "operatiunii Tripwire", care urmareste deconspirarea unor posibili teroristi.

De fapt, "ei nu urmareau sa fabrice o bomba, ci produceau marijuana sintetica", isi aminteste Clancy. "Este un 'success story', chiar daca nu a fost cazul de terorism al secolului", adauga el.

Dupa modelul operatiunii Departamentului american de Interne "Daca vedeti ceva, spuneti ceva", destinata persoanelor particulare, FBI vizeaza intreprinderile, bisericile si magazinele.

"Un pic de paranoia nu face rau. Nu este necesara prea multa, dar este important ca americanii sa fie vigilenti", mai spune Clancy.

FBI a fost criticat pentru ca nu a anticipat atacul sangeros comis intr-un cinematograf la Aurora (Colorado), la prima proiectie a unui film din seria Batman, in iulie, in care au fost ucise 12 persoane. Si nici pe cel de la un templu sikh, in Wisconsin, in august, soldat cu sase morti.

"Autorii acestor crime erau persoane marginale", care nu reprezentau "o amenintare credibila", subliniaza Michael Clancy.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Comentarii
starpitorul
rank 5
giselllo
rank 3