Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum ar putea sa devina Gaza o oaza de profit

Luni, 11 August 2014, ora 07:31
5109 citiri
Cum ar putea sa devina Gaza o oaza de profit
Foto: arabnews.com

Fasia Gaza, bucata de pamant devastata de bombardamentele Israelului, nu a fost intotdeauna un dezastru economic si ar putea renaste cu ajutorul Egiptului.

In timpul vietii lui Iisus Hristos, Gaza a fost o ruta comerciala intercontinentala, prin care erau transporate sare, condimente sau tamaie din India, Somalia si Yemen catre Egipt, Fenicia si Grecia, se arata intr-o analiza realizata de Amotz Asa-El, fost jurnalist al Jerusalem Post si cercetator al Institutului Shalom Hartman din Ierusalim, si publicata in editia electronica a Market Watch.

Reportaj tulburator din Gaza: Israelul a golit cartierele, a umplut spitalele

In acelasi timp, Gaza excela in domeniul agriculturii si manufacturii, exportand produse chiar si in Europa. Gaza a avut o oportunitate importanta in urma cu noua ani, cand a fost pusa in fata unei alegeri de care s-a lovit in mod repetat in cei 3.500 de ani de existenta: intre razboi si pace. A ales razboiul.

La acea vreme, Israelul a dat posiblitatea Autoritatii Palestiniene sa isi gestioneze singura suprafata de aproape 290 de kilometri patrati si sa le aduca prosperitate celor 1,8 milioane de locuitori.

Fasia Gaza: Conflictul armat si impactul asupra economiei mondiale

Acest lucru nu s-a intamplat. In schimb, Autoritatea Palestiniana a asistat pasiv la avantul islamistilor din Gaza, care trageau cu rachete pe teritoriul statului evreu. Gaza a fost sufocata economic sub conducerea gruparii Hamas, prabusire la care au contribuit si Israelul si Egiptul.

Revolte in Egipt: Autoritatile au inchis granita cu Fasia Gaza

Daca Israelul a inchis granita cu Fasia Gaza din motive de securitate, Egiptul a facut acest lucru pentru a detrona gruparea radicala Hamas, o creatie a Fratiei Musulmane, organizatie ce s-a confruntat cu guvernele egiptene inca din anii 1940.

Egiptul a dat putere gruparii Hamas

In mod paradoxal, Egiptul nu a reusit sa detroneze Hamas, ci a facut-o si mai puternica, pentru ca i-a ajutat pe islamisti sa creeze o economie clandestina, care le-a adus venituri anuale de 170 de milioane de dolari.

Islamistii au sapat tuneluri pana in Egipt, pe unde au tranzitat alimente, haine, ciment, masini, bani si arme. Hamas a impus taxe uriase, iar o masina, o canapea sau un litru de benzina au ajuns sa coste dublu fata de Egipt. In acelasi timp, Hamas nu a fost capabila sa asigure in conditii optime electricitate sau apa potabila.

Ajutor de peste patru miliarde de dolari pentru Fasia Gaza

Totodata, Hamas a primit ajutoare de la Iran, aproximativ 200 de milioane de dolari in fiecare an, bani cu care a platit salariile profesorilor, medicilor ai ale altor angajati din sectorul public. Alte ajutoare, cel mai notabil din partea Turciei, de 350 de milioane de dolari, au fost investite in proiecte sociale, precum construirea de scoli sau spitale.

Toate acestea au venit in sustinerea dezvoltarii unei economii reale, care sa incurajeze domeniul afacerilor si industriilor si sa aduca prosperitate. Singurele lucruri pe care Hamas le-a creat in Gaza au fost tuneluri si rachete.

SUA doneaza bani pentru reconstructia Fasiei Gaza

Ajutoarele au incetat sa mai vina la un moment dat, iar islamistii din Egipt au pierdut puterea, noul regim distrugand tunelurile militantilor Hamas.

Plan pentru Gaza

Asa a fost ravasita economia Fasiei Gaza, rata somajului atingand 40%. Apoi Hamas a pornit razboiul. Amotz Asa-El sustine ca, pentru revitalizarea economica, Gaza trebuie sa il readuca la putere pe fostul lider ales Mahmud Abbas, care a fost inlaturat in anul 2007.

In al doilea rand, Egiptul ar trebui sa monitorizeze tot ce se intampla in Fasia Gaza, pentru ca impart aceeasi granita, limba, etnie si religie. In al treilea rand, frontiera dintre Gaza si Egipt ar trebui sa fie deschisa, astfel incat economia subterana sa poata iesi la suprafata.

De asemenea, analistul sustine ca Fasia Gaza are nevoie de un plan de consolidare. Printre punctele programului se numara noi sisteme de canalizare si electricitate, abolirea taxelor exorbitante impuse de Hamas si dezvoltarea zonei industriale.

Astfel, Gaza ar putea sa infloreasca si sa prospere, sustine Amotz Asa-El, si sa se foloseasca de forta de munca pe care o are, de solurile fertile si de plajele atractive.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#economie Gaza, #economie clandestina Gaza, #economie tuneluri Gaza, #economie Gaza Egipt , #Gaza