Fasia Gaza Israel si Hamas au ajuns la armistitiu. Vezi conditiile

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 19:42
8050 citiri
Fasia Gaza Israel si Hamas au ajuns la armistitiu. Vezi conditiile

Israel si gruparea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza, au fost de acord cu incetarea focului, dupa o saptamana de violente in care au murit 160 de persoane, au anuntat oficialii egipteni.

Potrivit ministrului egiptean de Externe, Keml Amr, armistitiul va incepe la ora locala 21.00. Acest lucru a fost confirmat si de oficialii Hamas, relateaza Reuters. Potrivit unor surse israeliene, armistitiul a fost agreat, insa nu se va renunta la blocada impusa asupra Fasiei Gaza.

Un acord similar parea sa fie in curs de a fi incheiat si marti, insa nu a fost semnat.

Kamel Amr a sustinut si o conferinta de presa, la Cairo, in care a anuntat armistitiul, impreuna cu secretarul de stat american, Hillary Clinton.

Detaliile, insa, nu sunt foarte clare, potrivit BBC News. Cerintele Israelului includ orpirea focului de orice fel dinspre Fasia Gaza si eforturi internationale pentru a preveni re-inarmarea Hamas. La randul sau, gruparea islamista a cerut incetarea blocajului impus de Israel si a bombardamentelor.

Israelul a acceptat intelegerea, potrivit unei declaratii de presa a biroului premierului Benjamin Netanyahu. Acesta s-a consultat cu presedintele american, Barack Obama, inainte sa fie de acord cu armistitiul.

"Domnul Netanyahu a acceptat sugestiile domnului Obama de a da o sansa propunerii Egiptului pentru incetarea focului si, astfel, sa dea o sansa pentru stabilizarea situatiei si calmarii sale, inainte sa fie nevoie de aplicarea unei forte mai mari", a declarat Hillary Clinton.

"Pentru ca armistitiul sa se respecte, atacurile cu racheta din Fasia Gaza trebuie sa se opreasca si trebuie sa se reintoarca la calm. Acum trebuie sa ne concentram pe un rezultat de durata, care sa promoveze stabilitatea regionala si sa protejeze siguranta si demnitatea si care sa legitimeze aspiratiile atat ale israelienilor, cat si a palestinienilor", a spus secretarul de stat SUA.

Potrivit spuselor sale, noul guvern egiptean, tara care a negociat armistitiul, va prelua "responsabilitatea si conducerea" in regiune.

De asemenea, surse egiptene au afirmat ca armistitiul include si terminarea "asasinatelor" si "incursiunilor", precum si facilitarea mutarii palestinienilor.

Barack Obama, multumit de armistitiu

Presedintele american l-a pe premierul israerlian "pentru ca a fost de acord cu propunerea de incetare de foc venita din partea Egiptului - ceea ce presedintele ii recomandase prim-ministrului - iar, in acelasi timp, a reiterat faptul ca Israelul are dreptul sa se apere", se arata intr-o declaratie de la Casa Alba.

"Statele Unite vor folosi oportunitatea oferita de incetarea focului pentru a intensifica eforturile de a ajuta Israelul sa-si indeplineasca nevoile de securitate, in special in privinta traficului de arme si explozibili in Fasia Gaza", se mai adauga in declaratie.

Atac cu bomba in Tel Aviv, inainte de armistitiu

Intre timp, miercuri, o bomba pusa intr-un autobuz-capcana a explodat in Tel Aviv, ranind 28 de persoane, dintre care trei grav, acestea avand nevoie de interventii chirurgicale.

Gruparea islamista Hamas a revendicat atacul.

Miercuri, ambele parti au continuat focul. Astfel, Hamas a tras mai multe rachete inspre Israel, iar Israel a ripostat. Cel putin 13 persoane au murit.

Israelul a inceput bombardamentul asupra Fasiei Gaza miercurea trecuta, cu intentia de epuiza arsenalul de care dispune gruparea Hamas. Aceasta a atacat constant tinte din Israel, in ultimii ani.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...