Premiera in Fasia Gaza: Doua femei au intrat in biroul politic al miscarii Hamas

Duminica, 14 Martie 2021, ora 23:47
2491 citiri
Premiera in Fasia Gaza: Doua femei au intrat in biroul politic al miscarii Hamas
FOTO: Insidearabia.com

Miscarea islamista palestiniana Hamas, aflata la putere in Fasia Gaza, a anuntat duminica seara componenta noului sau birou politic in care pentru prima data in istoria sa figureaza doua femei, transmite AFP.

Hamas anuntase saptamana trecuta realegerea lui Yahya Sinwar ca sef al biroului sau politic din aceasta enclava palestiniana suprapopulata cu doua milioane de locuitori si sub blocada israeliana.

El a dezvaluit duminica identitatea celor 20 de membri ai biroului sau politic dupa sondaje interne desfasurate in perspectiva primelor alegeri generale - legislative in mai, prezidentiale in iulie - prevazute in ultimii 15 ani in teritoriile palestiniene.

Printre acestia se afla doua femei, Jamila al-Shanti si Fatima Shurab, ultima fiind presedinta Comisiei pentru femei, potrivit listei oficiale consultate de AFP.

Daca Fatima Shurab avea dreptul la un post in conducerea organizatiei in calitate de presedinta a Comisiei pentru femei, Jamila al-Shanti a devenit duminica "prima femeie aleasa" in biroul politic al Hamas, potrivit unui comunicat la miscarii.

Hamas "doreste sa trimita un semnal pozitiv comunitatii internationale si intregii regiuni, schimbandu-si imaginea si aratand ca este deschisa si ca femeile sunt reprezentate in cadrul miscarii", a comentat Adnane Abu-Amer, profesor de stiinte politice Universitatea Islamica din Gaza.

Hamas urmeaza sa organizeze in urmatoarele luni alegeri interne pentru postul de lider al intregii miscari. In afara de liderul in functie Ismail Haniyeh, adjunctul sau Saleh al-Arouri si fostul lider al miscarii Khaled Mashal fac parte dintre candidati.

Pe langa aripa sa politica, Hamas - considerata o organizatie terorista de multe tari occidentale - dispune de o aripa militara cu mii de luptatori in Fasia Gaza, care a fost in centrul a trei razboaie cu Israelul (2008, 2012, 2014).

Eveniment Quarterly Report

Cine ar deveni președintele României dacă duminică ar avea loc alegeri. Rezultatul unei finale Geoană - Simion sau Ciolacu - Emil Boc SONDAJ
Cine ar deveni președintele României dacă duminică ar avea loc alegeri. Rezultatul unei finale Geoană - Simion sau Ciolacu - Emil Boc SONDAJ
Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană este prima opţiune pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intenţiile de...
Fiica lui Corneliu Vadim Tudor intră în politică. Ce partid va susține
Fiica lui Corneliu Vadim Tudor intră în politică. Ce partid va susține
Lidia Tudor, una dintre fiicele lui Corneliu Vadim Tudor, intră în politică şi a anunţat o alianţă cu AUR, partidul condus de George Simion. „Tatăl meu ar fi vrut să îi continui...
#Femei, #Hamas, #Gaza, #fasie, #politica , #Gaza