„Afacerea secolului”: Justiţia din Franţa obligă guvernul de la Paris „să repare prejudiciul ecologic” de care este responsabil

Duminica, 17 Octombrie 2021, ora 00:08
3373 citiri
„Afacerea secolului”: Justiţia din Franţa obligă guvernul de la Paris „să repare prejudiciul ecologic” de care este responsabil

Justiţia din Franţa cere guvernului de la Paris „să repare prejudiciul ecologic” de care este responsabil. Tribunalul administrativ dă răgaz autorităţilor până pe 31 decembrie 2022 ca să ia „toate măsurile utile” pentru a compensa excesul de CO2 din perioada 2015-2018.

Trei ani după declanşarea procedurii, justiţia dă dreptate „Afacerii secolului”. Statul nu mai are de ales, Franţa trebuie să acţioneze concret şi rapid pentru climă. Primul ministru este somat „să ia toate măsurile utile pentru a repara prejudiciul ecologic şi să prevină agravarea daunelor” se poate citi în decizia Tribunalului administrativ.

În colimatorul judecătorilor: depășirea primului buget carbon – care plafona, din inițiativa guvernului, emisiile de gaze pe perioada 2015-2018 – estimat la 15 milioane de tone echivalent de CO2. Tribunalul nu precizează însă natura măsurilor pe care ar trebui să le ia guvernul, acest lucru fiind de competenta puterilor politice şi legislative.

În februarie, un tribunal din Paris a condamnat statul francez pentru că nu a avut o abordare potrivită în ceea ce privește criza climatică și că nu și-a respectat promisiunile de a combate emisiile de gaze cu efect de seră, relatează The Guardian. În decizia considerată istorică, instanța a găsit statul vinovat de „nerespectarea angajamentelor” care vizează combaterea încălzirii globale, scrie digi24.ro. Botezat „afacerea secolului”, cazul a fost adus în instanță de patru grupuri ecologiste franceze, pe baza unei petiții semnate de 2,3 milioane de persoane.

„Aceasta este o victorie istorică pentru justiția climatică. Decizia nu numai că ia în considerare ceea ce spun oamenii de știință și ceea ce doresc oamenii de la politicile publice franceze, ci ar trebui să inspire oamenii din întreaga lume să-și responsabilizeze guvernele pentru schimbările climatice”, a spus Jean-François Julliard, executiv director al Greenpeace France, unul dintre reclamanți. Cecilia Rinaudo, directorul asociației Notre Affaire à Tous (Ne privește pe toți), un alt reclamant a declarat că este o „victorie imensă” pentru activiștii pentru climă din întreaga lume.

Instanța a decis că despăgubirile pentru „daune ecologice” sunt admisibile și a declarat că statul „ar trebui să fie tras la răspundere pentru o parte din aceste daune dacă nu și-a respectat angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”. Tribunalul a decis de asemenea că reclamanții au dreptul să solicite despăgubiri în natură pentru „daunele ecologice cauzate de nerespectarea de către Franța a obiectivelor stabilite de aceasta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Statul francez are la dispoziție 2 luni pentru a formula un răspuns. Guvernul francez s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale țării cu 40% până în 2030 și să atingă neutralitate din punct de vedere al emisiilor până în 2050. ONG-urile spun că statul își depășește cotele de dioxid de carbon și nu se mișcă suficient de repede pentru a renova clădirile astfel încât să devină eficiente din punct de vedere energetic sau pentru a dezvolta energie regenerabilă. Activiștii de mediu susțin că acest lucru are un impact serios asupra calității vieții și sănătății oamenilor din Franța.

Cum era de aşteptat, membrii asociațiilor respective au aplaudat la aflarea condamnării statului francez. „Franţa e condamnată să repare consecinţele inacţiunii sale climatice! In plus, această decizie pune clima în centrul dezbaterii pentru prezidenţialele de anul viitor” se poate citi în mesajul transmis pe Twitter de „Afacerea secolului”.

Reamintim că în decembrie 2018, cele 4 ONG-uri lansaseră o petiţie intitulată „Clima: stop inacţiunii, să cerem dreptate”. In 36 de ore, ea culesese déjà peste un milion de semnături iar trei săptămâni mai târziu număra 2,3 milioane de semnatari.

„Afacerea secolului” s-a inspirat, printre altele, dintr-un precedent petrecut în Olanda în 2015. Acolo, justiţia ordonase statului să-şi reducă şi mai mult emisiile de gaze cu efect de seră. Odată cu decizia de acum a tribunalului administrativ de la Paris, „este însă pentru prima dată că o ţară mare precum Franţa este condamnată să-şi repare inacţiunea climatică” notează „Afacerea secolului” în mesajul de mulţumire trimis tuturor semnatarilor petiției de acum trei ani.

Citeste si:
Lovitură primită în justiție de Ion Țiriac. CEDO a luat decizia în procesul intentat de miliardarul român
Lovitură primită în justiție de Ion Țiriac. CEDO a luat decizia în procesul intentat de miliardarul român
Omul de afaceri Ion Țiriac (82 de ani) a primit de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decizia referitoare la plângerea pentru defăimare pe care a făcut-o pentru un articol scris...
Surpriză mare! Cine poate fi noul selecționer al României
Surpriză mare! Cine poate fi noul selecționer al României
România a rămas fără selecționer după plecarea lui Mirel Rădoi, care a ratat calificarea la barajul pentru Campionatul Mondial din Qatar. Federația caută în acest moment selecționer,...