Liderul gruparii Hamas: Noi le ucidem soldatii, in timp ce ei ne ucid civilii

Duminica, 03 August 2014, ora 22:42
5364 citiri
Liderul gruparii Hamas: Noi le ucidem soldatii, in timp ce ei ne ucid civilii

Khaled Meshaal, fost profesor, acum in varsta de 58 de ani, a devenit lider politic al Hamas in 2004, dupa ce fostul conducator Abdel Azizi al-Rantissi a fost ucis intr-o lovitura aeriana israeliana.

Meshaal, care traieste in Qatar, este cunoscut drept liderul din strainatate al Hamas, el ocupandu-se cu strangerea de fonduri necesare gruparii.

Intervievat de CNN, acesta a dezvaluit ce crede elita Hamas despre conflictul care zguduie Orientul Mijlociu.

In cursul interviului au fost abordate mai multe teme si subiecte ce tin de conflictul istoric dintre Israel si palestinieni, dar si de realitatea imediata a razboiului din Gaza.

Hamas ascunde lansatoare de rachete: iata pe unde le-au gasit soldatii israelieni (Video)

Despre tuneluri

Acordurile de incetare a focului dintre Israel si Hamas au tot survenit in ultimele saptamani. In timp ce Israelul a fost de acord cu ultimul, cu conditia sa continue distrugerea tunelurilor militare, care au o iesire spre Israel, Meshaal spune ca acesta nu este un adevarat acord de incetare a focului.

"O intelegere e o intelegere, dar prezenta fortelor israeliene in interiorul Fasiei Gaza si distrugerea tunelurilor reprezinta o agresiune, pentru ca aceste tuneluri se afla pe teritoriul Gazei. Rezistenta palestiniana are dreptul la autoaparare si dreptul sa lupte cu fortele invadatoare recurgand la orice mijloace", spune Mashaal.

Despre rachetele trase de Israel

Meshaal spune ca este imposibil sa fie luptatori Hamas in toate locurile bombardate de Israel.

"Din nefericire, Administratia americana si presedintele Obama preiau varianta israeliana, care este o minciuna. Miscarea Hamas se sacrifica pentru poporul ei si nu-si foloseste oamenii ca scuturi umane pentru a-si proteja soldatii", arata liderul palestinian.

Despre cauza Hamas

Meshaal sustine ca Israelul are o armata puternica, dar ca in final palestinienii vor castiga.

"Suntem mai puternici decat ei, pentru ca avem o cauza justa. Suntem adevaratii proprietari ai pamantului, iar ei sunt hoti de pamant. Noi suntem victimele si ei sunt ucigasii. In ciuda acestui fapt, probabil nu o sa castigam o batalie sau doua, dar la sfarsit vom castiga razboiul.

Indarjirea noastra reprezinta o victorie. Noi le ucidem soldatii, in timp ce ei ne ucid civilii, ceea ce iarasi este o victorie pentru cauza palestiniana si pentru Hamas", spune Meshaal.

Despre negocierile de pace

Nu Hamas trebuie invinovatita pentru lipsa unei solutii in negocieri, spune Mashaal.

"Noi, poporul palestinian, inca din 1948, am ascultat de comunitatea internationala si de hotararile ONU, in speranta ca ei vor inceta agresiunea impotriva noastra. Chiar si ultimele negocieri de pace, dintre presedintele Autoritatii Palestineiene, Mahmoud Abbas si Netaniahu, cu John Kerry ca negociator, au fost sabotate de Netaniahu", mai spune in interviu Meshaal.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...