Marea capcana a razboiului din Gaza

Sambata, 02 August 2014, ora 21:38
5934 citiri
Marea capcana a razboiului din Gaza

Atacurile statului Israel contra gruparii Hamas din fasia Gaza reprezinta un razboi asimetric, foarte greu de stapanit, dar si mai greu de finalizat, in ziua de astazi, asa cum au dovedit multe dintre conflictele specifice din Orientul Mijlociu.

Un bilant elementar arata ca au ramas nefinalizate mai toate razboaiele asimetrice din zona, din Afganistan, Irak, Somalia si chiar departe in Coreea.

Politica unui calm relativ

In Evul Mediu, razboiul asimetric era cel mai usor de transat, intrucat cel puternic il zdrobea pe cel slab, ii impunea conditiile lui si chiar il desfiinta, daca asa ii era voia.

Astazi nimeni nu-l poate desfiinta pe un altul, nu-l poate zdrobi si nici conditiile sale nu i le poate impune, in cazul cand ar deranja comunitatea internationala, ceva peste care nu pot trece nici macar cei mai puternici.

De aceea, indiferent de superioritatea evidenta a armatei israeliene si de tehnica sofisticata, capabila sa distruga totul in cale, ea va lovi fara sa distruga in nestire, iar Hamas este sortita sa supravietuiasca tuturor incercarilor.

Ducand razboiul la extrem, anarhia jihadista ar putea tansforma Gaza intr-un fel de Somalie palestiniana, pe care n-o doreste nimeni, indiferent pe ce parte a baricadei s-ar afla,

Retorica pompoasa a sefului gruparii Hamas, Khaled Meshal, nu contesta faptul ca Hamas a suferit lovituri grele. Dar, atata timp cat Israelul nu-si poate pune in joc propria reputatie internationala, ocupand Gaza si distrugand arsenalul de acolo, Hamas mai poate sa spere, cel putin formal, la perspectiva unei victorii, se arata intr-o analiza Project Syndicate.

Intr-un conflict asimetric, partea cea mai puternica are totdeauna o problema in a-si defini obiectivele. In cazul de fata, Israelul spera sa obtina "calmul", producand cat mai putine victime, ca sa nu se expuna judecatii internationale.

Un atu viciat

Dar "calmul" nu pare sa fie un obiectiv strategic, atata vreme cat conflictele reincep la fiecare doi-trei ani. Este mai mult un respiro intre batalii, un fel de armistitiu provizoriu, decat un calm.

Si, in definitiv problema se pune astfel: in cazul cand Israelul obtine calmul dorit, cum vede rezolvat obiectivul final al problemei palestiniene in ansamblu, din care Gaza face parte?

Pana la urma, oricum ai intoarce-o, intr-un asemenea conflict asimetric Israelul isi vede viciat tocmai principalul atu: superioritatea militara. In mod ciudat, adevarata batalie este politica si ea nu se poate castiga prin victorii militare. Asimetria acestei batalii pune superioritatea puterii militare a Israelului intr-o jenanta inferioritate strategica.

De aceea, principala amenintare pentru Israel nu vine din exterior, de la o eventuala amenintare nucleara din partea Iranului. Singura amenintare reala provine din interior, ea isi are originea in efectul coroziv al problemei palestiniene, care sapa la temelii si dauneaza tot mai rau prestigiului international al statului Israel.

Continuarea conflictului este daunatoare ambelor parti, dar in primul rand statului Israel. S-ar parea ca singurul mod de a iesi din tragedia Fasiei Gaza este totusi calea tratativelor, atat de compromisa in prezent. Dar cand ai ajuns la un razboi nimicitor, cui ii mai arde de tratative?

Un plan Marshall in Gaza?

Poate palestinienii ar fi mai putin belicosi, daca s-ar simti ajutati si nu loviti, iar economia Israelului are destula putere ca sa preia asupra sa un fel de plan Marshall zonal, care sa ajute acest popor sa-si creeze infrastructuri proprii, conditii sociale mai omenesti si o economie aliniata la sistemul global.

Pretul platit de Israel ar fi curajul de a ridica blocada si a permite accesul in lume al autoritatii din Fasia Gaza. Pretul pe care trebuie sa-l accepte Hamas este dezarmarea completa si demilitarizarea tinutului, sub supravegherea unor arbitri internationali, care de altfel ar trebui sa participe la tratative chiar de la inceput, ca garanti.

Altfel, continuarea razboiului asimetric ramane o strategie improvizata, paguboasa in primul rand pentru statul Israel, intrucat nu-i deschide nicio perspectiva in viitor.

In ziua de azi, politica de forta a celui mai puternic nu este decat o capcana pe care chiar acesta si-o intinde singur, contand pe o superioritate tactica evidenta, dar incapabila de o viziune strategica. Din pacate, Israelul s-a prins in aceasta capcana.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...