Paradoxul din Georgia: Revolutionarul pro-democrat care guverneaza prin teroare

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 13:21
4788 citiri
Paradoxul din Georgia: Revolutionarul pro-democrat care guverneaza prin teroare

Cu o saptamana inainte de alegerile parlamentare din Georgia, un scandal de proportii zguduie tara si dezvaluie o latura a regimului presedintelui Mihail Saakasvili banuita doar pana acum.

Charles H. Fairbanks Jr., de la Hudson Institute, fost profesor de relatii internationale la Johns Hopkins' Paul H. Nitze School of Advanced International Studies, scrie, pentru The Atlantic, ca scandalul a "spart temperatura emotionala a campaniei electorale".

Despre ce este vorba? O televiziune a Ppozitiei a difuzat o inregistrare video in care gardieni si superiorii lor dintr-o inchisoare din Georgia ii tortureaza, chinuie si agreseaza sexual pe prizonieri, unul cate unul, sodomizandu-i cu o matura cu coada. Inregistrarea, destul de lunga, a fost obtinuta de la un fost gardian care a fugit in Belgia.

Demonstratii manioase s-au iscat imediat in sase parti ale capitalei Tbilisi. Patriarhul ortodox, Ilia al II-lea, si liderul miliardar al Opozitiei, Bidzina Ivanisvili, au incercat fara succes sa calmeze spiritele.

Partidul lui Mihail Saakasvili, scrie Fairbanks, Miscarea Nationala de Unitate (UNM), incearca si ea, cu disperare, sa alunge din mintea electoratului imaginile ingrozitoarelor abuzuri din puscarie, in asa fel incat georgienii sa mearga la 1 octombrie la urme neschimbati, sa continue sa se teama de Ilia, Ivanisvili, Rusia si de necunoscut in general.

In afara faptului ca imaginile nu reprezinta un incident separat, ci generalizat in inchisorile georgiene, trebuie spus ca acestea ascund si un adevar mai profund. Este vorba despre un sistem brutal, birocratic, de violenta. Scopul sau este controlarea oamenilor, aratandu-le ca nu au drepturi si putere, ca sunt la dispozitia celor care le au, mai arata autorul articolului.

In inchisori, prizonierii sunt infricosati, umiliti si violati, o agresiune ce-i lasa fara respect de sine, intr-o tara unde homosexualitatea este inca privita cu teama.

Afara, oamenii de afaceri sunt victimele inscenarii unor infractiuni inventate de fisc. Angajatii fiscului descind la nefericitul om de afaceri si ii spun ca poate scapa de problema daca plateste o anumita suma de bani, renunta la o anumita proprietate, munceste gratuit pentru proiecte guvernamentale sau cedeaza majoritatea actiunilor din forma lor, mai relateaza Fairbanks.

Omul nu are scapare: oficialii stiu ce rude are, unde ii sunt copiii, cati bani are in conturi etc. Ajunge sa plateasca. Nici nu se aduce in discutie solutionarea "problemei" la tribunal.

Teroarea merge dincolo de comunitatea de afaceri. Angajatii la stat sunt anuntati ca isi pierd slujbele daca nu voteaza pentru partidul lui Saakasvili.

Autorul analizei conchide ca Miscarea Nationala a creat un model de guvernare prin frica, similar cu ce se intampla in perioada stalinista. Guvernul se bazeaza pe frica, element decisiv pentru victoria electorala.

Saakasvili, eroul Revolutiei Trandafirilor, ar fi fost altadata primul care sa curete coruptia si sa starpeasca mafia. In pofida realizarilor sale de la inceputul revolutiei, Saakasvili si camarazii sai s-au inoculat singuri cu senzatia ca au dreptate, capacitate si putere, mai sustine articolul.

Paradoxul Saakasvili este ca lumina revolutiei sale era democratia liberala; insa intr-un loc atat de intunecat si infestat, era nevoie de masuri aspre.

A mostenit un stat sarac, asa ca revolutionarii sai au inceput sa stoarca de bani oficialii corupti ai fostului lider Eduard Sevarnadze. Au construit rapid un stat puternic. Acum, ca au un instrument eficient, pot sa-l foloseasca la ce vor... si au inceput sa-i stoarca de bani pe oamenii de afaceri, relateaza analistul.

Au realizat apoi ca un stat puternic poate aduce nu numai bani, ci si voturi prin intimidare si frauda. In 2007, un Saakasvili nepopular ar fi putut sa se retraga si sa se intoarca mai puternic decat oricand - insa ce s-ar fi intamplat cu el intre timp? Dupa ce a luat-o pe atatea scurtaturi si a facut atatea ilegalitati, el si prietenii sai ar fi putut pierde tot. Deci nu s-a retras si regimul sau a continuat sa devina tot mai brutal.

Nu sunt putini liderii internationali care il sustin in continuare pe Saakasvili. Insa instinctul, scrie autorul analizei, nu este cel mai bun in fata realitatilor dintr-o tara straina. Brutalitatea din inchisorile georgiene trebuie "citita" ca un simptom al unei crize mai profunde care cuprinde acum intregul sistem politic din Georgia.

A.I.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Georgia violente inchisoare, #Georgia alegeri parlamentare, #Georgia proteste abuzuri inchisoare , #Georgia