Paris: Manifestatie spontana impotriva "zidurilor" din Europa

Duminica, 08 Noiembrie 2009, ora 22:31
1142 citiri
Paris: Manifestatie spontana impotriva "zidurilor" din Europa
Foto: Poarta Brandenburg

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat duminica la Paris pentru a protesta fata de zidurile, reale sau simbolice, care continua sa "desfigureze" Europa, in special in Georgia sau Cecenia, in momentul in care lumea sarbatoreste 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului.

Scandand "Libertate!, Libertate!", cativa militanti ai Asociatiei georgienilor din Franta au trecut un zid din carton care bloca o strada din fata primariei celui de-al treilea arondisment din Paris, in timp ce altii ii asteaptau de cealalta parte, avand in mana un pahar.

"In momentul in care se toarna ciment la Tbilisi, Europa este ingropata", a declarat presedintele asociatiei, Othar Zurabisvili, denuntand construirea de catre autoritatile ruse a unui zid in Georgia.

Filosoful francez Andre Glucksmann considera ca "metoda rusa nu s-a schimbat foarte mult": "interventia tancurilor ruse in vara lui 2008, la 30 de kilometri de Tbilisi, capitala Georgiei, reaminteste de aceea de la Praga sau Budapesta (unde armta sovietica a reprimat miscarile de revolta in 1968 si 1956 - n.r.)", a declarat el pentru AFP.

"Construirea unei frontiere dezvaluie chiar procesul de inchidere", ca la Berlin, a adaugat el, exprimandu-si regretul ca "pot fi comemorati miile de morti de la Zidul Berlinului, dar nu se gandeste nimeni la ziaristii si militantii pentru drepturile omului asasinati in acest moment in Rusia".

Numeroase personalitati prezente la aceasta "mobilizare fulger", printre care alesi parizieni sau militanti ai organizatiei SOS rasismul si Comitetului Cecenia, au denuntat "imperialismul rus" si tacerea Europei in fata incalcarii drepturilor omului in aceasta tara.

Moscova si Tbilisi s-au aflat in razboi in august 2008, care s-a soldat cu infrangerea Georgiei. De atunci, Rusia a recunoscut independenta celor doua regiuni separatiste georgiene, Abhazia si Osetia de Sud, care au iesit, de facto, de sub controlul Guvernului de la Tbilisi.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#manifestatie ziduri Paris, #cadere Zid Berlin, #Othar Zurabisvili Tbilisi, #manifestatie libertate Franta , #Georgia