Greva foamei la Guantanamo a intrat in a 100-a zi

Autor: Ana Ilie
Sambata, 18 Mai 2013, ora 23:24
2728 citiri
Greva foamei la Guantanamo a intrat in a 100-a zi

Mai multi activisti au protestat, sambata, in fata Casei Albe, cerand inchiderea imediata a inchisorii Guantanamo. Oamenii au marcat astfel a 100-a zi de greva foamei la inchisoarea din Cuba.

Activistii au depus si o petitie la Casa Alba, cu 370.000 de semnaturi, prin care cer inchiderea centrului de detentie pentru suspectii de terorism, informeaza Al Jazeera.

Protestatarii purtau salopete portocalii si glugi negre, similare celor utilizate asupra detinutilor de la Guantanamo Bay. "Imoral, ilegal, ineficient", scria pe un banner.

Din 166 de persoane care se afla la Guantanamo Bay, 102 sunt in greva foamei. 30 sunt hranite cu ajutorul tuburilor introduse in stomac. Un detinut este spitalizat, insa viata sa nu este in pericol.

Armata americana a fost zguduita de protestul a peste jumatate dintre prizonieri. O echipa medicala suplimentara de 40 de persoane a fost trimisa de urgenta in Cuba pentru a face fata situatiei.

Bataie intre garzi si detinuti la Guantanamo Bay

Inca de cand SUA au inceput sa aduca in Guantanamo suspectii de terorism, in ianuarie 2002, greva foamei a fost o masura frecventa de protest. Actuala greva a foamei a inceput in februarie, dupa ce gardienii au confiscat fotografii si alte bunuri ale detinutilor in timpul unei perchezitii. Prizonierii sustin ca gardienii au avut si o atitudine nepotrivita fata de Coranul pe care il aveau in celule, insa armata americana neaga aceste rapoarte.

Carlos Warner, un avocat american ce reprezinta unii dintre detinuti, a explicat ca acestia sunt tot mai frustrati de "conditiile foarte proaste" si considera ca actualul proces juridic ii lasa intr-o stare de incertitudine permanenta.

"Au ajuns sa creada ca singura cale de a parasi Guantanamo este moartea. Din nefericire, cred ca barbatii sunt pregatiti pentru asta", a spus Warner.

Administratia Obama a decis ca mai mult de jumatate din prizonieri pot fi eliberati sau transferati, insa Congresul a blocat toate eforturile de inchidere a inchisorii, asa ca a devenit foarte dificila linistirea prizonierilor. Multi dintre acestia sunt yemeniti pe care SUA nu ii repatriaza deocamdata din cauza problemelor din tara lor.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Guantanamo greva foamei 100 zile, #Guantanamo greva foamei , #Guantanamo