Guantanamo: autoritatile americane nu mai fac informari despre detinutii in greva foamei

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 20:06
1809 citiri
Guantanamo: autoritatile americane nu mai fac informari despre detinutii in greva foamei
Foto: blogs.telegraph.co.uk

Autoritatile de la Guantanamo vor opri informarile zilnice pe care le faceau despre situatia detinutilor aflati in greva foamei pentru ca au ramas prea putini in aceasta situatie.

Din 106 prizonieri care declarasera greva foamei, au mai ramas doar 19 care refuza hrana, relateaza Washington Post.

Apogeul miscarii de protest a fost in iulie, cand, din 166 de prizonieri declarasera greva 106. Apoi, cazurile de abandon au crescut, astfel ca acum se mai afla in greva foamei doar 19 detinuti. Inchisoarea de la Guantanamo a fost infiintata in 2002 pentru a pastra "combatantii inamici" capturati in primele zile ale razboiului din Afganistan.

In comunicatul prin care oficialii americani anunta ca nu mai fac comunicari despre greva, purtatorul de cuvant la de la Guantanamo, locotenet-colonelul Samuel House, spune: "Credem ca cei 19 au de gand sa continue greva foamei".

Numarul celor care fac greva a inceput sa creasca in februarie. In aprilie, mai mult de jumatate din prizonierii de la Guantanamo se alaturasera protestului pentru a atrage atentia conditiilor in care sunt incarcerati.

Grevele foamei au inceput la Guantanamo imediat dupa ce inchisoarea a fost deschisa. O greva din vara lui 2005 a atins un varf de 131 de detinuti, dar atunci existau 500 de detinuti incarcerati.Protestul i-a facut pe cei din personalul de paza sa ii tina pe prizonieri cu capul in jos pentru a-i forta sa se hraneasca cu un lichid hranitor si a preveni flamanzirea.

Actuala miscare de protest, care a tinut aproape tot anul 2013, l-a facut pe presedintele Obama sa critice hranirea fortata a prizonierilor si sa-si reinnoiasca eforturile de a inchide inchisoarea Guantanamo.

In urma presiunilor internationale, Obama a promis sa inchida acest loc de detentie dar Congresul american a adoptat masuri legislative care impiedica transferul prizonierilor catre alte locuri din Statele Unite si care fac sa fie la fel de dificila trimiterea lor in alte tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SUA stopare informari greva, #SUA informari greva foamei, #Guantanamo greva foameni detinuti, #protest Guantanamo detinuti tacere , #Guantanamo