Jumatate din detinutii de la Guantanamo, in greva foamei

Autor: Ana Ilie
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 13:42
1780 citiri
Jumatate din detinutii de la Guantanamo, in greva foamei

Armata americana va trimite personal medical suplimentar la inchisoarea Guantanamo, din Cuba, unde 84 dintre cei 166 de detinuti refuza mancarea.

Peste jumatate din suspectii de terorism de la Guantanamo sunt in prezent in greva foamei, pentru a protesta fata de incertitudinea situatiei lor, a confirmat si un purtator de cuvant al inchisorii, citat de Al Jazeera.

16 dintre acestia sunt hraniti fortat prin tuburi introduse prin nas pana in stomac. Sase sunt internati, fiind tinuti sub observatie, a precizat luni purtatorul de cuvant al bazei, locotenentul Samuel House.

Inca de cand SUA au inceput sa aduca in Guantanamo suspectii de terorism, in ianuarie 2002, greva foamei a fost o masura frecventa de protest. Actuala greva a foamei a inceput in februarie, dupa ce gardienii au confiscat fotografii si alte bunuri ale detinutilor in timpul unei perchezitii. Prizonierii sustin ca gardienii au avut si o atitudine nepotrivita fata de Coranul pe care il aveau in celule, insa armata americana neaga aceste rapoarte.

Samuel House a aratat ca armata SUA trimite personal militar suplimentar in inchisoare, pentru a face fata grevei. Nou-sositii, in numar de aproape 40, sunt un doctor, asistente, medici si alte persoane specializate in acordarea de prim ajutor.

Carlos Warner, un avocat american ce reprezinta unii dintre detinuti, a explicat, anterior, ca acestia sunt tot mai frustrati de "conditiile foarte proaste" si considera ca actualul proces juridic ii lasa intr-o stare de incertitudine permanenta.

"Au ajuns sa creada ca singura cale de a parasi Guantanamo este moartea. Din nefericire, cred ca barbatii sunt pregatiti pentru asta", a spus Warner.

Bataie intre garzi si detinuti la Guantanamo Bay

Administratia Obama a decis ca mai mult de jumatate din prizonieri pot fi eliberati sau transferati, insa Congresul a blocat eforturile de inchidere a inchisorii, asa ca a devenit foarte dificila linistirea prizonierilor. Multi dintre acestia sunt yemeniti pe care SUA nu ii repatriaza deocamdata din cauza problemelor din tara lor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#detinuti Guantanamo greva foamei, #greva foamei Guantanamo , #Guantanamo