Liderul de la Hong Kong va retrage oficial proiectul de lege care a scos sute de mii de oameni in strada

Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 12:43
5461 citiri
Liderul de la Hong Kong va retrage oficial proiectul de lege care a scos sute de mii de oameni in strada
Foto: Arhiva Pixabay

Carrie Lam, liderul de la Hong Kong, va anunta miercuri retragea oficiala a proiectului de lege privind extradarea, care a provocat protestele din ultimele trei luni, potrivit presei locale.

O sursa guvernamentala a confirmat informatia pentru agentia Reuters.

Propunerea legislativa ar fi permis operatiuni de extradare in China, unde justitia este controlata de Partidul Comunist.

Nu este sigur ca aceasta retragere a proiectului va pune capat protestelor, numite Miscarea Umbrelelor. Aceasta era principala cerinta a protestatarilor. Protestele au evoluat si sute de mii de oameni cer acum o reforma democratica si investigarea actelor brutale comise de politie.

Lam a spus in trecut ca proiectul este "mort", insa nu l-a retras.

Ea a spus saptamana trecuta la o intalnire cu oamenii de afaceri ca a cauzat "un dezastru de neiertat" prin introducerea proiectului de lege privind extradarea si ca, daca ar avea de ales, s-ar scuza si ar demisiona, potrivit inregistrarii obtinute de Reuters.

Lam a tinut marti o conferinta de presa televizata, la care a declarat ca niciodata nu a cerut sa demisioneze si ca Beijingul crede ca Guvernul ei poate rezolva criza fara interventia Chinei.

Guvernul chinez a respins propunerea ei de a interveni in conflict. El a criticat demonstratiile si a avertizat ca vor avea un impact important asupra economiei Hong Kong-ului. Totusi, Beijingul a spus ca daca aceste manifestatii afecteaza securitatea Chinei, va interveni.

Ministrul chinez de Externe a afirmat ca Guvernul central "sustine, respecta si intelege" decizia lui Lam de a suspenda proiectul.

Marti noapte au avut loc din nou demonstratii. Fortele de ordine au intervenit cu gloante de cauciuc si spray-uri lacrimogene pentru a dispersa multimea din doua puncte ale orasului. Trei barbati cu varste cuprinse intre 21 si 42 de ani au fost spitalizati. Doi sunt in stare stabila si unul a fost externat.

Politia a negat in mod repetat ca a folosit forta excesiv. Miercuri dupa-amiaza, oficialitatile vor sustine o conferinta de presa.

De la inceputul seriei de proteste, au fost arestati 900 de oameni, intre ei, de la finalul saptamanii trecute, trei lideri ai Miscarii Umbrelelor.

Vezi si:

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#lege extradare China Hong Kong , #Hong Kong