Politia din Hong Kong e pregatita sa apere aeroportul de protestatari

Sambata, 07 Septembrie 2019, ora 10:36
2105 citiri
Politia din Hong Kong e pregatita sa apere aeroportul de protestatari
Foto: Arhiva Hepta.ro

Politia din Hong Kong verifica, sambata, mijloacele de transport care merg spre aeroportul Chek Lap Kok, dupa ce protestatarii, care au avut confruntari violente cu politia in noaptea de vineri, au anuntat ca vor sa blocheze din nou activitatea aeroportuara.

Dupa 14 saptamani de proteste, in urma retragerii oficiale a proiectului de lege privind extradarea, demonstratiile anti-guvernamentale din Hong Kong nu par sa se apropie de final.

Sambata, protestele sunt programate sa inceapa la pranz.

Autoritatile aeroportuare au anuntat ca doar celor care au bilete le va fi permis sa foloseasca trenul expres. Acesta pleaca sambata din centrul Hong Kong, ca de obicei, dar ajunge direct la aeroport, fara a opri in alte statii din peninsula Kowloon.

Masurile luate sunt menite sa previna haosul creat in urma cu o saptamana, cand protestatarii au blocat drumurile spre aeroport si terminalul sosiri, fapt care a afectat orarul zborurilor, si au distrus statia de metrou MTR din apropierea orasului Tung Chung in confruntarile violente cu politia.

Sute de protestatari, cei mai multi imbracati in negru si purtand masti, au atacat vineri noapte statiile de metrou din peninsula, dupa ce scene in care politia lovea demonstrantii pe 31 august au fost difuzate de televiziune.

Activistii, infuriati ca MTR a inchis statiile pentru a-i impiedica sa se adune si sa ceara inregistrarile suprinse de camerele de supraveghere, au rupt insemnele, au incendiat diverse obiecte si mobilier urban. Fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.

"Comportamentul a fost scandalos", a transmis Guvernul intr-un comunicat citat de Reuters.

Carrie Lam, liderul orasului controlat de China, a retras proiectul de lege privind extradarea, propunere care a dus la izbucnirea seriei de manifestatii pro-democratie in urma cu trei luni si jumatate. Ea crede ca actiunea are sa fie un prim pas in restabilirea ordinii.

Hong Kong a revenit sub tutela Chinei in 1997, dupa ce a fost controlat de Marea Britanie. In formula "o tara, doua sisteme", Hong Kong se bucura de mai multe libertati decat China.

China neaga acuzatiile ca ar fi intervenit in problemele interne ale Hong Kong-ului. A criticat protestele si a avertizat ca acestea vor afecta economia. In cazul in care nu se vor incheia, China a precizat ca ar putea folosi forta.

Sub numele de "Miscarea Umbrelelor", protestele din Hong Kong, incepute in urma cu aproximativ 14 saptamani din cauza proiectului de lege privind extradarea in China a celor condamnati, au evoluat si, dupa ce propunerea a fost suspendata, sute de mii de oameni cer acum o reforma democratica si investigarea actelor brutale comise de politie.

De la inceputul seriei de proteste, au fost arestati 900 de oameni, intre ei, de la finalul saptamanii trecute, trei lideri ai Miscarii Umbrelelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste Hong Kong, #aeroport Hong Kong protest , #Hong Kong