Proteste in Hong Kong: Studentii si elevii boicoteaza cursurile dupa o seara cu violente grave impotriva cetatenilor (Video)

Luni, 02 Septembrie 2019, ora 10:29
3716 citiri
Proteste in Hong Kong: Studentii si elevii boicoteaza cursurile dupa o seara cu violente grave impotriva cetatenilor (Video)
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Sute de elevi si studenti din Hong Kong au boicotat cursurile luni, in prima zi de scoala dupa vacanta de vara, pentru a participa la demonstratii pro-democratie, dupa un weekend in care au avut loc violente.

Acesta este cel mai recent act de nesupunere parte din miscarea anti-guvernamentala inceputa in urma cu trei luni, care a dus orasul in cea mai importanta criza politica din ultimele decenii, scrie Reuters.

Finalul saptamanii a fost marcat de violente, cu protestatari care au incendiat baricade si au aruncat cu bombe incendiare artizanale si cu forte de ordine care s-au folosit de bastoane, tunuri cu apa si gaze lacrimogene.

Sute de studenti s-au adunat in fata Chinese University din Hong Kong, una dintre cele mai mari ale orasului si au tinut discursuri de pe o scena improvizata pe care a fost afisat "studenti in boicot pentru orasul nostru".

Imagini publicate pe platformele social media arata numerosi liceeni aliniati in fata scolilor, tinand pancarte. In acelasi timp, multe scoli primare au fost inchise din cauza unei avertizari privind un taifun.

Matthew Cheung, secretarul-sef al Guvernului din Hong Kong, le-a spus reporterilor ca scolile nu sunt locuri pentru proteste.

Protestatarii au facut apel zilele trecute la greva generala, insa luni majoritatea oamenilor au revenit la munca.

Duminica, mii de protestatari au blocat liniile de transport public care fac legatura cu aeroportul, in incercarea de a atrage atentia lumii asupra tentativei lor de a forta Beijingul sa ofere o autonomie mai mare fostei colonii britanice, care este controlata de China din 1997.

Autoritatile aeroportuare au transmis ca 25 de zboruri au fost anulate duminica si ca serviciile de transport au revenit, in mare parte, la normal.

Dupa ce au parasit aeroportul, unii demonstranti au devastat statii de metrou. Carrie Lam, sef executiv al Hong Kong-ului, a scris pe contul ei de Facebook luni ca 10 statii de metrou au fost avariate de "infractori violenti". In schimb, multe imagini arata cum protestatarii au fost batuti de politie, fortele de ordine folosind bastoane, gaze lacrimogene si tunurile cu apa. De altfel, chiar si jurnalistii transmit din Hong Kong cu masti de gaze pe fata.

Sub numele de "Miscarea Umbrelelor", protestele din Hong Kong, incepute in urma cu 13 saptamani din cauza unei legi a extradarii, au evoluat si, dupa ce legea a fost suspendata, oamenii cer acum o reforma democratica si investigarea actelor brutale comise de politie.

China neaga ca se implica in problemele Hong Kong-ului si acuza tarile din Vest ca instiga la proteste. In plus, autoritatile chineze sustin ca Hong Kong este o problema interna.

Lam a mai spus ca Guvernul ia in considerare folosirea tuturor legilor de care dispune pentru a pune capat demonstratiilor.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Hong Kong proteste violente politie, #Hong Kong proteste elevi studenti , #Hong Kong