De la Apple la Firea. S-au strans donatii record pentru Notre-Dame

Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 08:22
7877 citiri
De la Apple la Firea. S-au strans donatii record pentru Notre-Dame
Foto: Hepta.ro

De la Apple si pana la Banca Centrala Europeana, mii de anonimi sau detinatorii unor mari averi s-au mobilizat rapid pentru a finanta reconstructia catedralei Notre-Dame, donatiile promise pana acum ajungand la cel putin 750 milioane de euro.

Mai multi francezi detinatori ai unor averi impresionante au deschis imediat carnetul de cecuri: familia Pinault a promis 100 milioane de euro, urmata la cateva ore de grupul de lux LVMH si familia Arnault, detinatorii celei mai mari averi din Franta, care au anuntat o donatie de 200 milioane de euro, la fel ca si familia Bettencourt-Meyers si grupul L'Oreal, transmite AFP.

Omul de afaceri Marc Ladreit de Lacharricre (Fimalac) si-a anuntat intentia de a contribui la lucrarile de restaurare cu suma de 10 milioane de euro. Familia Bouygues a promis o suma similara, iar familia Decaux a anuntat o donatie de 20 de milioane de euro, via JCDecaux Holding.

Iar de la noi din tara s-a remarcat primarul Capitalei. Gabriela Firea a anuntat ca doneaza 10% din salariul pe 3 luni, adica vreo 600 de euro.

Acest elan de solidaritate fara precedent "are legatura cu importanta absolut exceptionala a catedralei Notre-Dame", sustine Francois Debiesse, presedintele organizatiei filantropice Admical, care promite o mobilizare a companiilor similara cu solidaritatea manifestata cu prilejul marilor catastrofe umanitare.

Inca de luni seara, presedintele Macron a confirmat ca va fi lansata o campanie de subscriptie nationala pentru lucrarile de reconstructie care se anunta lungi si dificile.

In conditiile in care pompierii nu au plecat inca de la Notre-Dame, companiile si persoane anonime au inceput sa faca donatii, ceea ce a provocat unele dificultati tehnice paginii de Internet a Fundatiei patrimoniului.

Pentru a face fata cererii a fost infiintat un alt site (rebatirnotredamedeparis.fr/) sub autoritatea Centrului pentru monumentele nationale.

Elanul de solidaritate a depasit frontierele Frantei. Grupul informatic american Apple va contribui la eforturile de reconstructie a acestei catedrale care este un "simbol al sperantei", a anuntat directorul general Tim Cook intr-un mesaj publicat pe Twitter.

Miliardarul brazilian Lily Safra a facut si el o donatie importanta, iar americanul Henry Kravis, co-fondatorul fondului de investitii KKR, va contribui si el cu 10 milioane de dolari.

In Parlamentul European de la Strasbourg, a fost plasata o urna pentru a colecta donatiile eurodeputatilor. Prezent in Parlamentul European, presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a facut un apel catre statele membre sa participe la proiectul de reconstructie a catedralei.

Banca Centrala Europeana a promis si ea o contributie financiara.

"Cand exista o asemenea energie, o asemenea vointa de solidaritate a compatriotilor nostri, a persoanelor din intreaga lume care vor sa contribuie la reconstructia Notre-Dame, trebuie sa ne bazam acest entuziasm", a declarat ministrul Culturii, Franck Riester.

Catedrala Notre-Dame din capitala franceza a fost devastata timp de 12 ore, incepand de luni seara, de un incendiu violent care i-a afectat puternic structura si a facut sa se prabuseasca turla sa in forma de sageata, cu o inaltime 93 de metri.

Constructia, care dateaza din secolul al XII-lea, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care atragea milioane de turisti in fiecare an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#donatii recostructie Notre Dame , #incendiu Notre Dame
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4