Donatiile celor mai bogate familii si companii pentru Notre-Dame provoaca o dezbatere in contextul crizei sociale

Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 22:24
11049 citiri
Donatiile celor mai bogate familii si companii pentru Notre-Dame provoaca o dezbatere in contextul crizei sociale
Foto: Arhiva Pixabay

Valul masiv de donatii pentru reconstruirea catedralei Notre-Dame a provocat o dezbatere in Franta, nu putine voci denuntand o "generozitate selectiva", intr-o tara zguduita de mai multe luni de criza "vestelor galbene" si in care donatiile pentru persoanele cele mai defavorizate sunt in scadere.

"Daca sunt capabili sa doneze zeci de milioane pentru reconstruirea Notre-Dame, sa inceteze sa ne spuna ca nu sunt bani pentru a raspunde nevoii sociale", a denuntat Philippe Martinez, secretarul general al CGT, una din principalele confederatii sindicale franceze.

Cei mai bogati oameni ai Frantei si cele mai mari companii s-au precipitat "la capataiul" catedralei incepand de luni: familia Pinault a promis 100 milioane de euro, urmata de grupul LVMH si de familia Arnault (cu cea mai mare avere din Franta), care au anuntat o donatie de 200 milioane, apoi de familia Bettencourt-Meyers si grupul L'Oreal (200 milioane) . Grupul petrolier Total a promis 100 milioane, noteaza AFP.

Acest elan a fost insa taxat de Ingrid Levavasseur, una din reprezentantele "vestelor galbene", care a dorit "o revenire la realitate" si a denuntat "inertia marilor grupuri in fata saraciei, in vreme ce isi dovedesc capacitatea de a mobiliza intr-o singura noapte "o gramada de bani" pentru Notre-Dame".

Expresia familiara "o gramada de bani" a fost folosita de presedintele Emmanuel Macron apropo de ajutoarele sociale, suscitand critici aprinse.

In ziua incendiului de la Notre-Dame, presedintele urma sa faca o serie de anunturi privind raspunsul guvernului la revendicarile "vestelor galbene", dar alocutiunea a fost amanata sine die.

"Ca oligarhia doneaza pentru Notre-Dame e un lucru bun. Exemplaritatea fiscala ar fi si mai buna. Buna constiinta nu ascunde saracia si austeritatea", a denuntat pe Twitter Benjamin Cauchy, o alta "vesta galbena".

In fapt, generozitatea donatorilor este platita partial din bani publici, intrucat o lege din 2003 prevede ca firmele care investesc in cultura isi pot deduce 60% din aceste cheltuieli.

Pentru a stinge criticile, prim-ministrul Edouard Philippe a anuntat miercuri o deducere de 75% pentru donatiile de pana la 1.000 euro (66% peste aceasta suma) pentru donatiile persoanelor particulare in favoarea reconstructiei.

In fata polemicii in crestere, Francois-Henri Pinault, patronul grupului de produse de lux Kering, a decis sa renunte la acest avantaj fiscal.

Numeroase voci scot in evidenta ca elanul de generozitate pentru catedrala Notre-Dame intervine intr-un moment in care asociatiile de lupta impotriva saraciei se confrunta cu o scadere a donatiilor.

Senatoarea ecologista Esther Benbassa, de pilda, a scris pe Twitter ca si-ar dori "un elan la fel de spontan si masiv in favoarea asociatiilor si structurilor care se ocupa de saracia extrema, excluziunea sociala, oamenii fara adapost".

"400 milioane pentru Notre-Dame, mersi Kering, Total si LVMH pentru generozitatea voastra: suntem foarte atasati de locul funeraliilor abatelui Pierre", a transmis Fundatia Abbe Pierre, notand in continuare: "Dar suntem la fel de atasati de lupta sa. Daca ati putea sa revarsati 1% pentru nevoiasi, am fi coplesiti".

Potrivit unei anchete, in 2018, pentru prima oara dupa 10 ani, donatiile pentru asociatiile caritabile au scazut, cu 4,2%, o evolutia imputata de ONG-uri in cea mai mare parte cresterii unei contributii sociale care i-a afectat puternic pe pensionari, in mod traditionali generosi, precum si eliminarii impozitului pe avere - una din masurile cele mai controversate ale presedintelui Macron -, in conditiile in care cei supusi acestui impozit faceau donatii pentru a-si reduce obligatiile fiscale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#donatii catedrala Notre Dame , #incendiu Notre Dame