Franta este in stare de soc: Catedrala Notre-Dame din Paris, devastata de un incendiu ''teribil''

Luni, 15 Aprilie 2019, ora 22:54
9784 citiri
Franta este in stare de soc: Catedrala Notre-Dame din Paris, devastata de un incendiu ''teribil''

Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsa de un incendiu foarte violent luni seara, care a dus la prabusirea turlei monumentului istoric cel mai vizitat din Europa, incident care a provocat o emotie puternica in Franta.

"Un incendiu teribil", a spus cu regret edilul Parisului, Anne Hidalgo, in timp ce mii de parizieni s-au strans pe podurile din Ile de la Cite, in centrul capitalei franceze, emotionati si tristi dupa devastarea unui monument cu adevarat inscris in ADN-ul cultural al Parisului si al Frantei, noteaza AFP.

Presedintele Emmanuel Macron, care s-a dus la fata locului, a exprimat "emotia unei natiuni intregi". "Sunt trist in seara aceasta cand vad arzand o parte din noi", a scris presedintele pe Twitter.

Incendiul este "potential legat" de lucrarile de renovare a edificiului, potrivit pompierilor. Lunea aceasta este prima zi din Saptamana Mare, sarbatoare foarte importanta pentru catolici.

Un nor gros de fum cu nuante galbui se degaja din edificiul cuprins de flacari, imaginile impresionante fiind difuzate in direct de televiziuni si de retelele de socializare.

Focul, care s-a propagat foarte rapid, a izbucnit in mansarda catedralei gotice, au precizat pompierii. Cel mai probabil, s-a declansat aproximativ la ora 16:50 GMT la schelele instalate pe acoperisul edificiului, construit intre secolele al XII-lea si al XIV-lea, potrivit pompierilor.

La inceputul serii, turla, construita pe patru piloni de baza, cu o inaltime de 93 de metri, s-a prabusit.

"Acum a debutat o misiune speciala pentru a incerca salvarea, pe cat posibil, a cat mai multor opere de arta", a declarat viceprimarul Parisului, Emmanuel Gregoire.

Marcat de gravitatea incendiului, dar si de socul si emotia pe care incidentul le-a provocat, presedintele francez si-a anulat luni discursul programat catre natiune pe tema crizei "vestelor galbene".

Sute de parizieni si turisti priveau cu ingrijorare coloana imensa de fum de pe podurile din Paris care duc catre Notre-Dame, a constatat un jurnalist AFP.

Flacarile galbene, care se inaltau la o distanta foarte mare, erau vizibile din departare pe cerul senin al Parisului, in aceasta seara de luni.

Un miros de ars a inceput sa se simta in cartierele invecinate, iar sirenele mai multor masini de pompieri au rasunat in mai multe districte din aceasta zona.

Circa 13 milioane de turisti viziteaza catedrala Notre-Dame din Paris in fiecare an.

Catedrala continua sa asigure si functiile unui edificiu religios: cinci slujbe erau celebrate in fiecare zi, iar duminica, sapte. Impreuna cu sarbatorile si slujbele extraordinare, peste 2.000 de servicii religioase se desfasoara in fiecare in catedrala Notre-Dame.

Citeste si:
Plagiatul lui Ciucă le-a stricat planurile baronilor liberali: ”Rămânem cu Cîțu până în 2024” - Surse
Plagiatul lui Ciucă le-a stricat planurile baronilor liberali: ”Rămânem cu Cîțu până în 2024” - Surse
Mai mulți lideri cu greutate din PNL plănuiau debarcarea lui Florin Cîțu și instalarea premierului Nicolae Ciucă în funcția de președinte interimar al partidului până în prima parte a...
Jurnalista Emilia Șercan, despre "tehnica" notelor de subsol din doctoratul lui Nicolae Ciucă: "A fost și apărarea lui Victor Ponta"
Jurnalista Emilia Șercan, despre "tehnica" notelor de subsol din doctoratul lui Nicolae Ciucă: "A fost și apărarea lui Victor Ponta"
Emilia Șercan, jurnalista care a făcut public cazul de presupus plagiat în lucrarea de doctorat a premierului României, face precizări în urma explicațiilor oferite de Nicolae Ciucă....