Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Orașul unde este interzis să mănânci carne. Bucatele vegetariene delicioase: „Au un gust divin”

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 05:45
7059 citiri
Orașul unde este interzis să mănânci carne. Bucatele vegetariene delicioase: „Au un gust divin”
Locuitorii din Varanasi urmează o dietă vegetariană strictă FOTO pixabay.com

Cunoscută de mult ca unul dintre cele mai sacre oraşe din lume, capitala spirituală a Indiei ademeneşte acum pelerinii culinari, transformându-se într-un paradis al vegetarienilor. Locuit din anul 1800 î.e.n, Varanasi este cunoscut drept unul dintre cele mai vechi oraşe locuite de pe Pământ şi unul dintre cele mai sfinte.

Localnicii spun că Shiva, distrugătorul universului, este creatorul oraşului Varanasi. Şi cum majoritatea credincioşilor cred că Shiva este un zeu vegetarian, şi ei aderă la o dietă vegetariană strictă.

„Familia mea cu mine suntem vegetarieni de generaţii. Refuzăm chiar şi să bem apă într-o casă în care se consumă ouă”, spune Rakesh Giri, şofer în Varanasi.

Deşi Varanasi este capitala spirituală a Indiei, nu este cunoscută neapărat pentru că atrage pelerini culinari. Majoritatea gurmanzilor merg mai degrabă în locuri precum Delhi, Calcutta sau Chennai, înainte să ajungă în Varanasi. Totuşi, maeştri bucătari din toată lumea încep să se inspire din moştenirea sa culturală şi să recreeze aromele oraşului în restaurantele lor.

Chef Vikas Khanna, care a primit o stea Michelin în fiecare an, între 2011 şi 2016, când era la restaurantul Junoon din Manhattan spune că a fost încântat de clătitele vegetariene pe care le-a mâncat într-un templu din Varanasi. „Am încercat din răsputeri să le recreez în bucătăria mea din Manhattan. Au un gust divin”, a povestit Khanna pentru Lonely Planet, în 2020.

Într-o ţară care este 80% hindusă şi 20% vegetariană, opţiunile fără carne sunt peste tot în India. Însă ceea ce este atât de interesant la bucătăria vegetariană din Varanasi este cum specialităţile sunt influenţate direct de spiritualitate. Un meniu sattvic se bazează pe principii ayurvedice şi aderă la cele mai stricte standarde de vegetarianism prevăzute de dharma Sanatana, o formă absolută de hinduism. Astfel, se interzice folosirea cepei şi a usturoiului în mâncare, pentru că se crede că aceste legume duc la agresiune, nervozitate şi furie, printre altele.

"Aproape orice casă hindusă din Varanasi are un altar dedicat zeului Shiva. Să mănânci carne acasă este ceva de neimaginat”, explică Abhishek Shukla, preot la templul  Kashi Vishwanath din Varanasi.

În mod tradițional, multe restaurante din Varanasi au servit carne pentru catering turiștilor străini și pelerinilor hinduși care nu sunt vegetarieni. Însă în 2019, guvernul naționalist hindus a interzis vânzarea și consumul de carne pe un perimetru de 200 de metri de temple și situri de patrimoniu. Acest lucru a încurajat restaurantele să înceapă să folosească rețete vegetariene care au fost transmise din generație în generație, dar care înainte erau necunoscute pentru vizitatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
În magazinele și tarabele din România pot exista o mulțime de capcane pentru cumpărători: pentru a nu face „risipă", unii comercianți expun produse din carne alterată. Un expert...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#hinduism, #vegetarian, #carne , #India