India și-a prezentat primul portavion construit de propria industrie militară. Cursă a înarmării cu China în Asia VIDEO

Miercuri, 04 August 2021, ora 23:37
4596 citiri
India și-a prezentat primul portavion construit de propria industrie militară. Cursă a înarmării cu China în Asia VIDEO

Ministerul Apărării din India a transmis miercuri, 4 august, pe pagina sa de Twitter că viitoarea navă comandant a unuia dintre cele trei comandamente navale indiene, portavionul INS Vikrant, a început primele teste pe mare.

Comunicatul subliniază că portavionul INS Vikrant este cea mai mare și mai sofisticată navă de luptă proiectată și construită în India, scrie publicația DefenseRomânia.ro.

“O zi a mândriei și o zi istorică pentru India: Vikrantul renăscut a plecat astăzi pentru primele sale încercări pe mare, la 50 de ani de când ilustrul său predecesor a jucat un rol cheie în câștigarea războiului din 1971”, se precizează cu mândrie în declarația Ministerului Apărării din India.

Durata și locul desfășurării testelor nu au fost anunțate, însă anterior Forțele Navale Indiene au informat că intenționează să plaseze un portavion în Comandamentul Naval Est Visakhapatnam și că este planificat ca intrarea în serviciu să aibă loc peste un an, în august 2022.

Principalele caracteristici ale portavionului INS Vikrant

Portavionul poate transporta la bord 26 de avioane de luptă și 10 elicoptere. Până la intrarea în serviciul de luptă va fi denumit IAC-1 (Indigenous Aircraft Carrier - IAC), iar ulterior va purta numele INS Vikrant pe care l-a primit după primul portavion al Indiei achiziționat în 1961 din Regatul Unit și care a jucat un rol important în războiul dintre India și Pakistan din 1971.

Portavionul va deveni pe deplin operațional abia după efectuarea testelor de zbor ale avioanelor de luptă MiG-29K, elicopterelor multirol MH-60R și elicopterelor ușoare indigene ALH, planificate până la mijlocul anului 2023, după cum informează presa indiană de specialitate.

Principalele caracteristici ale portavionului sunt: deplasament - 37.500 tone, lungime - 262 m, lățime - 62 m, propulsie - 4 turbine cu gaz LM2500+ cu o capacitate de peste 80 MW (110.000 CP), viteza de deplasare - până la 28 de noduri, autonomie de croazieră - 7.500 mile marine, echipaj - 1.560 de persoane.

India are doar un portavion operațional cumpărat de la ruși

În prezent, India are un singur portavion operațional, INS Vikramaditya. Acesta a fost achiziționat din Rusia, în noiembrie 2013, la un cost de 2,33 miliarde de dolari, iar alte 2 miliarde a costat achiziționarea a 45 de avioane MiG-29K destinate să opereze de pe puntea sa.

Este foarte probabil ca decizia privind utilizarea noului portavion cu avioanele de luptă MiG-29K să nu fie una finală. În noiembrie 2020, India a anunțat că intenționează să înlocuiască aceste avioane până în 2032 și că este interesată să achiziționeze până la 60 de aeronave F/A-18 Super Hornet produse de Boeing.

Citeste si:
Cifra record atinsă de India în campania de vaccinare. 22 de milioane de indieni imunizați într-o singură zi
Cifra record atinsă de India în campania de vaccinare. 22 de milioane de indieni imunizați într-o singură zi
India a realizat, vineri, 22 de milioane de vaccinări anti-Covid-19, cifră record atinsă în cadrul unei campanii organizată pentru aniversarea premierului Narendra Modi. Autorităţile au...
Cât de greu ar fi pentru China să scufunde un portavion al Statelor Unite. „Vom vedea cât de speriată este America”
Cât de greu ar fi pentru China să scufunde un portavion al Statelor Unite. „Vom vedea cât de speriată este America”
Pentru oricare din armatele lumii, a încerca să scufunde un portavion american, presupune mai întâi că trebuie să îl lovească. Iar acest lucru nu este ușor. Niciun portavion nu navighează...
Sursa: Ziare.com