O noua arma biologica letala, cultivata in India

Sambata, 04 August 2012, ora 10:41
7709 citiri
O noua arma biologica letala, cultivata in India

O noua arma isi face loc in arsenalul letal al lumii - si fermierii din India sunt primii care beneficiaza de pe urma acesteia. Cererea tot mai mare de bhut jolokia, unul din cei mai iuti ardei din lume, in scopuri militare, le ofera catorva mii de fermieri din Assam posibilitatea de a scapa de saracie.

Cateva picaturi pe piele din lichidul ruginiu extras din ardeii iuti sunt suficiente pentru a impiedica functionarea corecta a creierului. Guvernul indian a transformat ardeiul intr-o arma biologica redutabila, scrie Guardian.

Ardeiul bhut jolokia, cultivat in statul indian nord-estic Assam, a intrat in 2007 in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai iute ardei din lume - o sursa de mandrie pentru stat, pana cand ardeiul a fost detronat de doua varietati australiene. Chiar si asa, super-ardeiul indian a devenit instantaneu o marfa foarte cautata.

Persoane interesate de pe tot cuprinsul globului au inceput sa ofere sume din ce in ce mai mari pentru a pune mana pe cel mai iute ardei din lume, folosit odinioara de taranii indieni pentru a pune pe fuga elefantii agresivi.

Guvernul din Assam a inteles ca este o buna sursa de venit, asa ca a inceput sa ofere subventii fermierilor pentru a cultiva ardeiul - un kilogram de bhut jolokia uscat se vinde cu 21 de lire sterline, in conditiile in care un fermier castiga zilnic echivalentul a 1,7 lire.

Cu toate ca ardeiul se vinde bine pe plan international celor care sunt interesati sa-l consume, cererea reala vine din partea ministerului Apararii din India. Doctorul Anuj Baruah, care vinde seminte si pudra de bhut jolokia si cultiva ardeiul acasa de ani de zile, in scopuri domestice, si-a pus cunostintele de biotehnologie la lucru cand a realizat ca planta are potential si in afara bucatariei.

Si-a dat demisia de la un institut de cercetare si a inceput sa faca experimente intr-un laborator improvizat pe o bucata de teren inchiriata de la un trib local in Khetri, localitate foarte apropiata de principalul oras al statului, Guwahati.

Ministerul Apararii l-a sunat, dupa o perioada, sa-l intrebe daca poate extrage capsaicina din bhut jolokia, si ca ar avea nevoie cam de 8 kilograme pentru "cercetare".

Baruah a obtinut un imprumut, si-a angajat doi asistenti si a indeplinit comanda in trei luni, rafinand procesul pana a ajuns la 90% capsaicina.

"Nu stiu la ce au de gand sa foloseasca substanta", spune acesta, insa are o idee: poti sa "tragi o capsula de capsaicina in ascunzatoarea unor teroristi, care o sa lase armele dupa prima inhalare".

Anul trecut, politia indiana, specializata in contra-insurgenta, a inceput sa utilizeze grenade cu ardei iute impotriva demonstrantilor violenti din Kashmir. Politia din Uttar Pradesh, cel mai populat stat indian, a cerut aprobare pentru achizitia de grenade cu chili pentru controlul multimilor. Inventia lui Baruah are, asadar, succes.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#arma biologica India, #arma biologica, #ardei iuti arma India , #India