Pragul saraciei, in India: cu 40 de centi pe zi esti om bogat

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 15:31
4087 citiri
Pragul saraciei, in India: cu 40 de centi pe zi esti om bogat

Indienii care castiga mai mult de 26 de rupii pe zi, adica 40 de eurocenti, se pot considera niste oameni bogati, au decis autoritatile din India.

Aparitia acestui nou prag al saraciei a starnit numeroase reactii din partea organizatiilor umanitare care, luand in considerare inflatia galopanta, l-au calificat drept nerealist, relateaza Quotidiano.

Cu toate acestea, conform ultimelor norme aprobate de guvern, Comisia de Planificare Economica a stabilit ca doar persoanele cu salarii lunare mai mici de 781 rupii (12 euro) in zonele rurale si 965 de rupii la oras (sub 15 euro pe luna) pot beneficia de subventii guvernamentale.

In conformitate cu aceasta clasificare, in India exista 407 milioane de saraci.

Expertii in materie, condusi de catre economistul Montek Ahluwlia, sustin ca 5,5 rupii pe zi pentru cereale, 1,02 pentru linte, 2,33 rupii pentru lapte, 1,95 pentru legume si 1,55 rupii pentru ulei vegetal sunt suficiente pentru a mentine o viata sanatoasa, in timp ce restul ramane pentru cheltuielile cu benzina, cure de sanatate, chirii si imbracaminte.

In India inflatia galopanta a ajuns aproape la pragul de 10%.

Activistii denunta incercarea guvernului de a reduce in mod artificial numarul saracilor, in scopul reducerii cheltuielilor sociale.

Conform sursei citate, organismul guvernamental s-a pronuntat in urma unei solicitari din partea Curtii Supreme din India, care a cerut modificarea adecvata a valorii costurilor la nivelul pragului de saracie.

Criteriile utilizate pentru calcularea nivelului de saracie din India au produs dintotdeauna numeroase controverse.

La ultima modificare a acestui prag, din luna aprilie, inca 100 de milioane de oameni au coborat sub limita saraciei, conform Comisiei de Planificare Economica din India.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...