Rusia mai castiga un prieten? Noul premier al Indiei, schimb de amabilitati cu Putin, SUA - ignorate

Luni, 19 Mai 2014, ora 19:45
4941 citiri
Rusia mai castiga un prieten? Noul premier al Indiei, schimb de amabilitati cu Putin, SUA - ignorate
Foto: Reuters

Noul premier al Indiei, Narendra Modi, a apelat la Twitter pentru a multumi omologilor din comunitatea internationala care l-au felicitat pentru victoria in alegeri. El le-a intors vorbele bune liderilor din Rusia, Japonia, Australia, dar a evitat sa se adreseze si liderilor americani.

In timp ce premierul canadian Stephan Harper a fost mentionat de doua ori pe Twitter, iar presedintele Vladimir Putin a primit o declaratie plina de caldura, Modi nu a facut nicio referire la SUA, desi Secretarul de Stat John Kerry ii transmisese felicitarile sale de vineri, scrie Voice of Russia.

De ce Occidentul nu-l atinge pe Putin unde il doare

Modi a scris luni pe Twitter un mesaj catre presedintele Rusiei, Vladimir Putin. "Ii multumesc presedintelui Putin pentru felicitarile sale. Dorim sa avem relatii si mai bune cu Rusia in anii care vor veni", a scris Modi.

Intr-un al doilea mesaj, postat la niciun minut de primul, Modi a spus ca "prietenia Indiei cu Rusia a trecut de testul timpului. Vom intari si mai mult relatiile noastre intr-o plaja larga de domenii", a incheiat Modi.

Motivele retinerii sale stau in faptul ca Washingtonul, impreuna cu alte puteri europene, l-au boicotat pe politicianul in varsta de 63 de ani mai mult de un deceniu si nu i-au acordat vize de intrare din cauza violentelor religioase din 2002, din perioada in care Modi era premier al statului Gujarat. Mai mult de 1000 de oameni, majoritatea musulmani, au fost ucisi de hindusi.

Berlusconi sare in ajutorul lui Putin: Ar fi regretabil ca Rusia sa fie din nou izolata

Kerry i-a trimis felicitari lui Modi pe Twitter vineri, dupa ce victoria masiva a partidului acestuia, Bharatiya Janata (BJP), de orientare nationalista, a devenit evidenta. "Felicitari pentru Narendra Modi si BJP", a scris Kerry si si-a exprimat speranta intr-o buna colaborare "cu cea mai mare democratie a lumii in vederea unei politici de securitate si dezvoltare comune".

Presedintele Barack Obama l-a sunat personal pe Modi, dar, cu toate acestea, nu a iesit public cu o declaratie de felicitare. In schimb, sambata, a avut o declaratie plina de caldura fata de invinsul lui Modi, Manmohan Singh, de la Partidul Congresului.

Modi a fost premier in 2002 al statului indian Gujarat si a fost acuzat de implicare si chiar de contributie majora la tensiunile care s-au soldat cu masacre si mii de morti in randul minoritatii musulmane. Anchetele nu l-au gasit insa vinovat, desi unul dintre ministrii sai a fost condamnat pe viata pentru orchestrarea unora dintre cele mai mari masacre. In 2005, SUA i-a refuzat o cerere de viza de calatorie.

Si Marea Britanie l-a boicotat pe Modi, dar premierul britanic David Cameron i-a trimis un mesaj de felicitare lui Modi vineri, la care noul premier indian a raspuns.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#India Rusia felicitari SUA, #Narendra Modi felicitari Rusia Putin, #Modi India mesaje Putin , #India