Rusia mai castiga un prieten? Noul premier al Indiei, schimb de amabilitati cu Putin, SUA - ignorate

Luni, 19 Mai 2014, ora 19:45
4639 citiri
Rusia mai castiga un prieten? Noul premier al Indiei, schimb de amabilitati cu Putin, SUA - ignorate

Noul premier al Indiei, Narendra Modi, a apelat la Twitter pentru a multumi omologilor din comunitatea internationala care l-au felicitat pentru victoria in alegeri. El le-a intors vorbele bune liderilor din Rusia, Japonia, Australia, dar a evitat sa se adreseze si liderilor americani.

In timp ce premierul canadian Stephan Harper a fost mentionat de doua ori pe Twitter, iar presedintele Vladimir Putin a primit o declaratie plina de caldura, Modi nu a facut nicio referire la SUA, desi Secretarul de Stat John Kerry ii transmisese felicitarile sale de vineri, scrie Voice of Russia.

De ce Occidentul nu-l atinge pe Putin unde il doare

Modi a scris luni pe Twitter un mesaj catre presedintele Rusiei, Vladimir Putin. "Ii multumesc presedintelui Putin pentru felicitarile sale. Dorim sa avem relatii si mai bune cu Rusia in anii care vor veni", a scris Modi.

Intr-un al doilea mesaj, postat la niciun minut de primul, Modi a spus ca "prietenia Indiei cu Rusia a trecut de testul timpului. Vom intari si mai mult relatiile noastre intr-o plaja larga de domenii", a incheiat Modi.

Motivele retinerii sale stau in faptul ca Washingtonul, impreuna cu alte puteri europene, l-au boicotat pe politicianul in varsta de 63 de ani mai mult de un deceniu si nu i-au acordat vize de intrare din cauza violentelor religioase din 2002, din perioada in care Modi era premier al statului Gujarat. Mai mult de 1000 de oameni, majoritatea musulmani, au fost ucisi de hindusi.

Berlusconi sare in ajutorul lui Putin: Ar fi regretabil ca Rusia sa fie din nou izolata

Kerry i-a trimis felicitari lui Modi pe Twitter vineri, dupa ce victoria masiva a partidului acestuia, Bharatiya Janata (BJP), de orientare nationalista, a devenit evidenta. "Felicitari pentru Narendra Modi si BJP", a scris Kerry si si-a exprimat speranta intr-o buna colaborare "cu cea mai mare democratie a lumii in vederea unei politici de securitate si dezvoltare comune".

Presedintele Barack Obama l-a sunat personal pe Modi, dar, cu toate acestea, nu a iesit public cu o declaratie de felicitare. In schimb, sambata, a avut o declaratie plina de caldura fata de invinsul lui Modi, Manmohan Singh, de la Partidul Congresului.

Modi a fost premier in 2002 al statului indian Gujarat si a fost acuzat de implicare si chiar de contributie majora la tensiunile care s-au soldat cu masacre si mii de morti in randul minoritatii musulmane. Anchetele nu l-au gasit insa vinovat, desi unul dintre ministrii sai a fost condamnat pe viata pentru orchestrarea unora dintre cele mai mari masacre. In 2005, SUA i-a refuzat o cerere de viza de calatorie.

Si Marea Britanie l-a boicotat pe Modi, dar premierul britanic David Cameron i-a trimis un mesaj de felicitare lui Modi vineri, la care noul premier indian a raspuns.

Citeste si:
Ciolacu, mesaj pentru liderii PNL: „PSD se retrage de la guvernare, dacă nu se respectă un acord politic asumat”
Ciolacu, mesaj pentru liderii PNL: „PSD se retrage de la guvernare, dacă nu se respectă un acord politic asumat”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri seară, 1 decembrie, că partidul pe care îl conduce exclude ipoteza răsturnării propriului guvern prin moţiune de cenzură, dacă PNL nu...
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, 1 decembrie, că se va ajunge în curând la o soluție în ceea ce privește reîmpărțirea atribuţiilor între Departamentul...