Tragedii fara sens: drama de a fi femeie in India

Joi, 10 Mai 2012, ora 16:59
8347 citiri
Tragedii fara sens: drama de a fi femeie in India
Foto: AP

India a ajuns unul dintre cele mai nepotrivite si periculoase locuri, in care o femeie isi poate duce traiul. Nu de alta, dar in aceasta tara, din cauza zestrei pe care o femeie trebuie sa o detina cand se casatoreste, in fiecare luna, au loc 50.000 de avorturi ale fetusilor de sex feminin.

Parintii simt cum, pentru familie, o fata devine o adevarata pacoste financiara: ele trebuie sa aiba o zestre, pentru ca, intr-o zi, sa poate fi maritate. Aceasta traditie a adus deja mii de familii in pragul falimentului.

"Am nevoie de 60.000 rupii (in jur de 600 euro) pentru a-i gasi un sot fetei mele si, daca as mai fi avut inca o fiica, nu stiu ce m-as fi facut", se plange un tata in fata reporterilor Deutsche Welle.

Aceste anomalii conduc la adevarate practici brutale: in fiecare luna au loc 50.000 de avorturi ale fetusilor feminini, iar numarul celor care ajung sa fie ucisi, imediat dupa nastere, nu este cunoscut, dar se pare ca este foarte mare.

Asociatiile pentru apararea drepturilor omului sustin ca fetitele care apuca sa se nasca sunt, pur si simplu, aruncate la gunoi, iar mamele care aduc pe lume numai fete sunt pedepsite de familie, renegate si izgonite din casa.

Dupa ce, luna trecuta, presa a scris despre o serie de crime brutale de acest fel, societatea indiana pare dispusa sa discute mai pe larg despre drepturile femeilor si nou-nascutelor.

Conform ultimelor date, in India, exista cu 40 de milioane mai multi barbati decat femei. ONU a declarat tara ca fiind cea mai periculoasa pentru femei. "Mortalitatea in randul fetitelor sub 5 ani este cu 75% mai mare decat in randul baietilor de aceeasi varsta.

Desi, in India, inca din 1994, ecografiile pentru stabilirea sexului fatului sunt interzise, cabinetele care ofera ilegal astfel de servicii au rasarit ca ciupercile dupa ploaie, iar afacerile lor merg ca pe roate", spune un aparator local al drepturilor omului.

"Avorturile, de asemenea, sunt ilegale. Toti sunt constienti ca incalca legea, dar nimeni nu vorbeste despre acest lucru, pentru ca cererea este mare, iar traditia are prioritate in fata sistemului legislativ", incheie sursa citata.

Unii spun ca cel mai eficient mod de a impedica astfel de tragedii este interzicerea zestrei. Astfel, s-ar elimina discriminarea intre sexe. Baietii, in schimb, au un statut privilegiat in India. Nasterea unui fiu aduce bucurie in familie si stima pentru mama.

"Baietii aduc banii in casa, fiind totodata si cei care, intr-o zi, vor aduce acasa o fata cu o zestre mare", spune un ziarist indian.

Desi guvernul indian depune eforturi pentru a preveni avorturile, dimensiunea financiara a zestrei creste pe zi ce trece, iar cheltuielile cu nunta devin din ce in ce mai mari. Daca familia fetei nu poate plati, se ajunge la incaierari sangeroase intre familii, mergand pana la violente greu de inchipuit.

Traditia este foarte puternica in India, iar legea este ineficienta in fata ei. Astfel, indienii au ajuns in fata unui paradox ciudat: toti stiu ca trebuie sa existe femei in tara, dar niciunul nu le vrea in casa lui.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#femei zestre India, #natalitate India, #femei pericol India, #avorturi India , #India