A erupt vulcanul Merapi. A aruncat cenusa pana la 1.000 de metri (Video)

Duminica, 17 Noiembrie 2019, ora 13:18
6254 citiri
A erupt vulcanul Merapi. A aruncat cenusa pana la 1.000 de metri (Video)

Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt duminica dimineata expulzand o coloana de cenusa care a ajuns la o inaltime de 1.000 de metri, a anuntat un reprezentant al agentiei pentru situatii de urgenta, citat de DPA.

Eruptia vulcanului s-a produs la ora locala 10:46 (3:46 GMT) si a durat 155 de secunde, a declarat intr-un comunicat Agus Wibowo, purtator de cuvant al Agentiei Nationale pentru Situatii de Urgenta (BNPB).

Norul de materie vulcanica a fost purtat de vant in directie vestica si a raspandit un strat subtire de cenusa peste unele zone ale localitatii Banyubiru Dukun, aflata in apropierea muntelui, a precizat Wibowo.

"Suprafata aflata pe o raza de trei kilometri in jurul craterului ramane zona de excluziune. Locuitorii sunt sfatuiti sa ramana precauti din cauza riscurilor asociate cenusii vulcanice, a norilor fierbinti si a eruptiilor explozive", a adaugat Wibowo.

Merapi este unul dintre cei circa 127 de vulcani activi care puncteaza arhipelagul indonezian.

In luna octombrie, vulcanul Merapi din insula Java a erupt si a expulzat in atmosfera o coloana de cenusa pana la inaltimea de 3 kilometri. Autoritatile au instituit cod portocaliu de atentionare pentru aviatie.

In ianuarie, Merapi a expulzat un rau de lava care s-a scurs pe pantele sale pe o distanta de aproape un kilometru si jumatate.

In 2010, in urma unei eruptii puternice, 353 de persoane si-au pierdut viata, iar peste 350.000 au fost evacuate din zonele afectate.

Vulcanul Merapi, cu o inaltime de 2.930 metri, este cel mai activ din Indonezia. Acesta se afla la circa 28 de kilometri nord de Yogyakarta, cu o populatie de 2,4 milioane de locuitori, iar mii de persoane traiesc pe pantele acestui munte.

Merapi a erupt in mod regulat incepand din 1948.

In 1930, o eruptie a acestui vulcan a lasat in urma 1.300 de morti.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...