Atacuri teroriste la Jakarta: Explozii si focuri de arma pe strazi (Foto & Video)

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 10:25
24816 citiri
Atacuri teroriste la Jakarta: Explozii si focuri de arma pe strazi (Foto & Video)
Foto: Twitter/Saifulbahri Ismail

O serie de explozii si focuri de arma s-au auzit, joi, in capitala Indoneziei, Jakarta.

Cel putin sapte oameni au fost ucisi, dintre care mai multi atacatori, in ceea ce pare a fi un atentat terorist coordonat. Nu au fost confirmate informatiile potrivit carora Statul Islamic s-ar afla in spatele atacurilor.

Deflagratiile au avut loc in vecinatatea unei sectii de politie si a unui centru comercial (Sarinah Mall), informeaza The Indian Express.

Incidentul a avut loc pe una dintre cele mai aglomerate strazi ale Jakartei, unde se gasesc multe magazine, o cafenea Starbucks, precum si biroul Natiunilor Unite.

Ziare.com v-a prezentat LIVE evolutia situatiei tensionate din capitala Indoneziei:

10:25 - Un ministru indonezian a anuntat ca situatia este sub control si fortele de ordine au ucis cinci teroristi. Cetatenii sunt sfatuiti sa ramana vigilenti, deoarece situatia este in continuare periculoasa.

10:21 - Politia indoneziana a parcurs intreaga cladire in care se credea ca se mai ascund teroristi si a anuntat ca incidentul s-a incheiat. Angajatii prinsi in cladire vor fi in curand lasati sa plece, in grupuri mici mai intai.

10:07 - Rapoarte contradictorii cu privire la soarta cetateanului olandez prins in mijlocul atacurilor teroriste. Desi anterior s-a afirmat ca acesta, angajat ONU, ar fi murit, un radio olandez transmite ca este grav ranit si este operat intr-un spital din Jakarta.

10:02 - Politia indoneziana a arestat patru suspecti despre care se crede ca au fost implicati in atacuri.

9:50 - Jurnalistii aflati la fata locului transmit pe Twitter ca in zona se aud din nou focuri de arma.

9:13 - Al Jazeera are informatii potrivit carora printre cei morti s-ar afla si un angajat ONU, cetatean olandez.

9:05 - Starbucks a anuntat ca isi inchide, din precautie, toate cafenelele din Jakarta. Compania a anuntat ca un client a fost ranit in atacul ce a avut loc in cafeneaua din cladirea Skyline. Angajatii sunt in siguranta. Anterior, existau rapoarte potrivit carora trei atacatori sinucigasi s-au aruncat in aer in cafenea.

8:50 - Locuitorii din Jakarta au invadat retelele de socializare cu hashtag-ul #KamiTidakTakut - "nu ne temem".

8:44 - Purtatorul de cuvant al Politiei din Jakarta, colonelul Muhammad Iqbal, a anuntat ca sapte persoane, inclusiv patru atacatori, au fost ucise in atacurile din capitala. Politia a recuperat cadavrele atacatorilor si nu este limpede daca mai sunt si altii in libertate. Anterior se anuntase ca politia urmareste cativa atacatori ascunsi in cladirea in care se afla o cafenea Starbucks.

8:33 - Ministerul roman al Afacerilor Externe a actualizat in urma cu doua zile un avertisment de calatorie privind Indonezia. MAE arata ca "riscul de atentate teroriste in Indonezia se mentine la un nivel ridicat. Gruparile teroriste continua sa pregateasca atacuri si au capacitatea de a derula astfel de operatiuni oriunde in Indonezia, cele mai probabile tinte fiind cele frecventate de turistii occidentali".

8:25 - Seful serviciului indonezian de informatii a sustinut ca nu exista dovezi ca in spatele atacurilor s-ar afla gruparea militanta Statul Islamic. "Este cu siguranta terorism, dar nu exista deocamdata indicatii ca ar avea legatura cu Statul Islamic", a declarat acesta.

Amintim ca in Indonezia sunt active mai multe grupari separatiste acuzate de acte de terorism, precum Darul Islam, Fretilin, Gerakan Aceh Merdeka si Organisasi Papua Merdeka. De asemenea, in ultimii ani, actele de terorism comise in aceasta tara au fost atribuite gruparii teroriste islamiste Jemaah Islamiyah, afiliata al Qaida.

8:17 - O persoana din interiorul cladirii ONU a declarat pentru ABC ca un angajat ONU a fost grav ranit, posibil ucis, in timpul incidentelor. Operatiunea de cautare a atacatorilor este in continuare in desfasurare si cladirea este complet inchisa.

8:10 - Presedintele indonezian Joko "Jokowi" Widodo a calificat evolutiile de la Jakarta drept "acte de terorism".

8:03 - La fata locului au fost aduse tancuri. Jurnalistii prezenti spun ca politia a patruns in forta intr-o cladire unde se afla si o cafenea Starbucks si s-a auzit o noua explozie.

8:00 - Presedintele indonezian Joko "Jokowi" Widodo, aflat intr-o vizita de lucru in orasul Cirebon, a ordonat fortelor de securitate sa vaneze teroristii si reteaua din spatele lor. El si-a exprimat condoleantele pentru victime si a condamnat atacurile, si si-a scurtat vizita pentru a reveni in Capitala.

7:55 - Reprezentantul regional al Biroului ONU pentru droguri si crime, Jeremy Douglas, a povestit ca se afla la birou, chiar dupa colt de locul unde s-au petrecut exploziile.

"Am primit un telefon ca o bomba a explodat langa cladire... de indata ce am iesit din masina, s-a declansat inca una, apoi am auzit o a treia, a patra, a cincea si a sasea, in decurs de cinci minute", dupa care focuri de arma.

La inceput oamenii erau blocati, insa "de indata ce au auzit a patra si a cincea explozie au inceput sa se panicheze".

Douglas spune ca circula multe informatii, insa colegii sai care au vorbit cu politia au aflat ca e vorba de un atacator sinucigas.

7:45 - Intre 10 si 14 atacatori ar fi fost implicati in atacuri.

7:35 - Reuters transmite ca cel putin 6 oameni au fost ucisi.

7:36 - Indonezia a primit amenintari de la Statul Islamic inca din decembrie, motiv pentru care tara se afla de atunci in stare de alerta terorista.

7:30 - Cel putin 6 atacatori s-ar mai ascunde in cladirea inalta in care se afla si cafeneaua Starbucks, potrivit corespondentului The Guardian.

7:25 - AP relateaza: Cel putin 3 atentatori sinucigasi s-au detonat intr-o cafenea Starbucks din Jakarta, in timp ce doi barbati inarmati au atacat o sectie de politie din apropiere.

7:22 - O nota interna adresata angajatilor biroului ONU de la Jakarta arata ca un coleg a fost ranit, informeaza ABC.

7:17 - Purtatorul de cuvant al politiei nationale a declarat pentru AFP ca a explodat o bomba, dar nu se stie la care dintre exploziile de joi se refera.

7:14 - Surse din politia indoneziana spun ca atacul de joi are "legaturi cu Statul Islamic", relateaza ABC.

7:10 - Potrivit AP, s-au mai auzit alte 3 explozii in alte parti ale orasului, in afara de cele 6 sau 7 despre care s-a vorbit initial.

7:05 - Corespondentul Fairfax transmite ca s-au auzit sapte explozii, inclusiv doi atentatori sinucigasi. Trei teroristi s-ar afla printre victimele decedate.

7:01 - Rapoarte de la fata locului au confirmat ca cea mai mare explozie a avut loc in apropierea unei cafenele Starbucks, potrivit Zee Media Bureau

6:50- Printre victime s-ar afla si un oficial al politiei. Nu se stie daca acesta a murit din cauza unei explozii sau in urma schimbului de focuri care a urmat. AFP transmite ca sectia de politie a fost avariata de explozii.

6:45 - Autoritatile au cerut locuitorilor din zona sa nu se arate la ferestre, scrie pe Twitter un martor.

Indonezia se afla in stare de alerta pentru posibile atacuri impotriva autoritatilor locale si a locurilor frecventate de straini. Cea mai populata tara islamica si unde musulmanii reprezinta 88% din cei 250 de milioane de locuitori, Indonezia a fost tinta mai multor atacuri comise de radicali islamisti.

Cel mai grav atentat a avut loc in 2002 in insula turistica Bali si s-a soldat cu 202 morti, in majoritate australieni.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#explozii Jakarta, #atentat terorist Jakarta , #Indonezia