Situatie disperata in insula distrusa de tsunami si cutremur: Jafuri, foamete si a mai erupt si un vulcan

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 14:43
6417 citiri
Situatie disperata in insula distrusa de tsunami si cutremur: Jafuri, foamete si a mai erupt si un vulcan
Foto: Arhiva Hepta.ro

Bilantul seismului urmat de un tsunami pe insula indoneziana Sulawesi a depasit 1.400 de morti miercuri, nevoile in zonele sinistrate sunt "imense", iar timpul preseaza in vederea degajarii supravietuitorilor.

"Bilantul total este de 1.400 de morti", a declarat intr-o conferinta de presa Sutopo Purwo Nugroho, un purtator de cuvant al agentiei de gestionarea catastrofelor naturale, citat de AFP.

Autoritatile au stabilit pana vineri, la o saptamana de la catastrofa, termenul cautarii unor eventuali supravietuitori. Dupa aceasta data, sansele vor fi aproape nule.

Salvatorii se concentreaza asupra catorva locuri din jurul Palu, un oras de pe coasta de vest care a fost devastat, si anume la Hotelul Roa-Roa, unde aproximativ 60 de persoane ar fi ingropate in continuare sub moloz. Eforturile se concentrau, de asemenea, asupra unui centru comercial, unui restaurant sau cartierului Balaroa, unde puternicul cutremur a transformat solul in noroi.

Aproape 200.000 de persoane au nevoie de un ajutor umanitar de urgenta - intre care zeci de mii de copii -, potrivit Biroului ONU de coordonare a afacerilor umanitare (OCHA) . Numarul locuintelor distruse vineri era estimat la 66.000, de cutremurul cu magnitudinea 7,5 si valul distrugator pe care l-a cauzat.

Guvernul indonezian a anuntat ca echipe straine intervin in zone sinistrate si ca situatia este sub control, in timp ce locuitori ai unor asezari izolate ca Wani, in provincia Donggala, spun ca nu au vazut aproape deloc ajutoare.

"12 persoane sunt date disparute in aceasta zona", a declarat pentru AFP un locuitor. "Este posibil sa fie si cadavre mai la sud", a adaugat acesta.

"Sentiment de frustrare"

La Geneva, ONU si-a exprimat frustrarea fata de lentoarea raspunsului la catastrofa.

"In pofida faptului ca Guvernul si organizatii de urgenta lucreaza fara incetare pentru a aduce un ajutor vital, nevoile raman imense", a subliniat marti, intr-un comunicat, OCHA.

"Sentimentul echipelor care lucreaza la fata locului este un sentiment de frustrare", a declarat la Geneva Jens Laerke de la OCHA. "Portiuni importante din ceea ce ar putea fi zona cea mai afectata nu au fost inca deloc atinse. Insa echipele depun eforturi si fac ceea ce pot", a adaugat Jens Laerke.

Supravietuitorii lupta cu foamea si setea. Apa apotabila si hrana lipsesc, iar autoritatile sunt depasite de numarul ranitilor.

Pe teren, oficiali spun ca, in pofida faptului ca Guvernul a anuntat ca orice ajutor este binevenit, "mecanismele de punere in aplicare" a acestui ajutor lipsesc.

Port avariat

Locurile de aterizare de pe aeroportul din Palu sunt rezervate armatei indoneziene, insa acesta ar urma sa fie redeschis joi dimineata zborurilor comerciale.

Instalatiile portuare de la Palu, un port de acces crucial in aceasta regiune accidentata, au fost puternic avariate.

Punctele de amaraj sunt intacte, insa cea mai mare parte a macaralelor si echipamentelor necesare descarcarii navelor au fost rasturnate, a precizat ONU.

In orasul Palu, politia a tras marti focuri de avertisment si a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa jefuitorii.

Pe drumul care porneste din oras catre nord, un jurnalist AFP a vazut tineri ridicand baraje si cerand "donatii" pentru a deschide drumul.

Presedintele indonezian, Joko Widodo, care isi face campanie in vederea realegerii anul viitor, a declarat ca politia si armata detin controlul in zona si ca "nu exista jafuri", intr-o a doua vizita la Palu de la catastrofa.

Centrul de coordonare a ajutorului umanitar al Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), cu sediul la Jakarta, a anuntat ca exista o nevoie urgenta de saci mortuari.

In clima ecuatoriala calda si umeda care prevaleaza in Indonezia, descompunerea este accelerata si furnizeaza un teren propice maladiilor.

Eruptie vulcanica

Salvatorii duc, la randul lor, lipsa de echipament. Ei sunt afectati de asemenea de blocarea drumurilor si de amploarea pagubelor.

Alimentarea cu electricitate a fost restabilita marti seara in anumite cartiere din Palu. Insa, in altele, locuitorii se inghesuiau in jurul unor cabluri de alimentare in cladiri in care exista curent.

Lipsa instalatiilor sanitare este, de asemenea, o problema tot mai grava.

"Peste tot, oamenii vor sa se duca la toalete, insa nu exista asa ceva. Atunci, ei trebuie sa-si faca nevoile noaptea, pe marginea drumului", spune Armawati Yarmin, in varsta de 50 de ani.

Un arhipelag de 17.000 de insule si insulite, format de convergenta a trei mari placi tectonice - indo-pacifica, australiana si eurasiatica -, Indonezia se afla pe centura de Foc a pacificului, o zona cu o puternica activitate seismica

Acest risc a fost ilustrat miercuri de eruptia vulcanului Soputan, situat in extremul nord-est al Sulawesi, la aproximativ 1.000 de kilometri de Palu, care emitea cenusa la peste 5.800 de metri altitudine.

Autoritatile le-au cerut civililor sa nu se apropie de vulcan pe o raza de patru kilometri. Insa nicio evacuare nu a fost hotarata pentru moment.

In urma apelului Indoneziei, Fondul Central de Interventie de Urgenta al ONU a anuntat marti seara ca a deblocat 15 milioane de dolari.

Miercuri, Australia a anuntat ca trimite o echipa medicala si 5 milioane de dolari ca ajutor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Indonezia morti cutremur, #Indonezia morti tsunami, #Indonezia eruptie vulcanica , #Indonezia
Comentarii