Tsunamiul a ucis peste 430 de oameni si a lasat in urma un peisaj apocaliptic: Inundatiile fac aproape imposibila misiunea salvatorilor din Indonezia (Foto&Video)

Miercuri, 26 Decembrie 2018, ora 12:43
4313 citiri
Tsunamiul a ucis peste 430 de oameni si a lasat in urma un peisaj apocaliptic: Inundatiile fac aproape imposibila misiunea salvatorilor din Indonezia (Foto&Video)
Foto: captura Twitter

Salvatorii indonezieni intampinau, miercuri, dificultati, din cauza unor ploi diluviene, in salvarea unor locuitori de pe insule si in a ajunge in sate izolate afectate de tsunamiul care s-a soldat cu peste 400 de morti.

Ploile afectau eforturile echipelor, inrautatind conditiile de viata ale supravietuitorilor tsunamiului care a lovit sambata seara malurile Stramtorii Sunda, intre insulele Sumatra si Java, relateaza AFP.

"Ploi puternice au provocat revarsarea unui rau si sunt inundatii in mai multe locuri", a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter, Sutopo Purwo Nugroho, un purtator de cuvant al Agentiei nationale de gestionare a catastrofelor. "Asta dauneaza eforturilor de evacuare a oamenilor si de ajutorare a supravietuitorilor", a adaugat el.

Autoritatile le-au cerut locuitorilor sa ramana departe de zona de coasta, intrucat Vulcanul Anak Krakatoa, "copilul" legendarului Krakatoa, continua sa fie activ in Stramtoarea Sunda.

Un ultim bilant, usor revizuit in crestere, anunta 430 de morti, 1.495 de raniti si 159 de persoane date disparute. "Este posibil sa creasca", pe masura ce salvatorii ajung in regiuni izolate, a avertizat purtatorul de cuvant.

Criza sanitara

Muncitorii umanitari au avertizat ca resursele de apa potabila si medicamente sunt insuficiente, ceea ce alimenteaza temeri cu privire la o criza sanitara, in contextul in care mii de deplasati traiesc in refugii intesate sau la spital. Multi si-au pierdut locuinta.

Autoritatile au trimis elicoptere sa parasuteze provizii in sate izolate in zona coastei de vest a Javei si de sud a Sumatrei.

Sute de indonezieni ramasi "prizonieri" pe insulite din Stramtoarea Sunda sunt salvati cu elicopterul sau vaporul si condusi in centre de urgenta.

Salvatorii folosesc caini special antrenati in cautarea persoanelor date disparute, in timp ce familii asteapta plangand in fata centrelor de identificare a cadavrelor. Sperantele de a gasi supravietuitori intre daramaturi sunt aproape nule.

Drumuri si poduri au fost avariate. Regiunile afectate sunt acoperite de gramezi de masini rasturnate, ambarcatiuni esuate, mobile si fragmente de varii feluri.

In hotelul Tanjung Lesung, unde canta trupa pop Seventeen, fragmente sfartecate zaceau pe jos in apa - metal, scaune, copertine. Tsunamiul s-a abatut asupra spectatorilor si a luat trei membri ai trupei, din care a supravietuit doar cantaretul.

Sute de angajati si voluntari ai Crucii Rosii indoneziene depuneau eforturi sa distribuie apa potabila, paturi, prelate si unitati medicale mobile.

Potrivit unor experti, catastrofa de sambata a avut loc in urma unei eruptii moderate, care a cauzat o scufundare submarina a unei parti a vulcanului si deplasarea unor vaste cantitati de apa.

Anak s-a format catre 1928, in caldera Krakatoa, a carui eruptie catastrofala a omorat 36.000 de oameni in 1883.

Aceasta este a treia catastrofa naturala grava care afecteaza Indonezia in ultimele sase luni, dupa cutremure violente pe Insula Lombok in iulie si august, apoi un tsunami la Palu, pe Insula Sulawesi, soldat cu 2.000 de morti si mii de persoane date disparute, in septembrie.

In 2004, la o zi dupa Craciun, un tsunami s-a soldat cu 220.000 de morti in tarile riverane la Oceanul Indian, intre care 168.000 de indonezieni, unul dintre cele mai sangeroase dezastre din istorie.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#inundatii Indonezia, #tsunami Indonezia , #Indonezia