America promite ajutor "intens si sustinut" pentru Irak

Marti, 24 Iunie 2014, ora 08:39
1573 citiri
America promite ajutor "intens si sustinut" pentru Irak

Secretarul american de Stat, John Kerry, a promis, luni, ajutor "intens si sustinut" al Americii pentru Irak, insa a aratat ca tara va supravietui numai daca liderii sai iau masuri urgente pentru a asigura coeziunea.

Cu cateva ore inainte de o vizita surpriza a lui Kerry la Bagdad, triburile sunnite care s-au alaturat insurgentilor ce au ocupat nordul tarii au adus sub controlul lor singura trecere vamala terestra cu Iordania, scrie Reuters.

Obama a promis ca va trimite pana la 300 de militari in Irak insa nu a raspuns afirmativ cererii premierului Nouri al-Maliki de a ordona lovituri aeriene impotriva militantilor din Statul Islamic din Irak si levant (ISIL), pentru a le stavili avansul spre Bagdad, dupa doua saptamani in care acestia au ocupat nordul tarii.

Oficialii americani cer guvernului de la Bagdad sa devina mai inclusiv cu minoritatea sunnita, care se simte marginalizata si persecutata.

"Ajutorul va fi intens si sustinut si daca liderii irakieni iau masurile necesare pentru a uni tara, va fi eficient", a aratat Kerry.

Seful diplomatiei americane a mai aratat ca Maliki a promis ca la 1 iulie va incepe formarea unui nou guvern ce va cuprinde mai multi sunniti si kurzi.

Obama: SUA, gata sa actioneze in Irak - America trimite 300 de consilieri militari in regiune

Violentele s-au intensificat in ultimele saptamani in Irak. Militantii sunniti din gruparea Statul islamic din Irak si Levant (ISIL) au ocupat mare parte a nordului Irakului in decursul saptamanii trecute si ameninta Bagdadul si unitatea intregii tari.

Incurajati de haosul starnit de sunniti, kurzii, care dupa decenii de oprimare traiesc acum intr-o regiune autonoma in Irak, au ocupat Kirkuk, important oras petrolier aflat chiar langa regiunea lor.

Statele Unite sunt pregatite sa trimita pana la 300 de consilieri militari in Irak, pentru a asista la antrenamente si pentru a-i sfatui pe liderii de acolo, in contextul in care tensiunile din regiune sunt din ce in ce mai aprinse.

In plus, presedintele american a declarat ca SUA sunt gata sa actioneze militar "daca si cand stabilesc ca situatia de la sol o cere".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Kerry Bagdad ajutor SUA, #Irak ISIL violente , #Irak