Atentat langa un consulat american, revendicat de Statul Islamic: Cel putin 8 victime Update

Vineri, 17 Aprilie 2015, ora 18:55
3974 citiri
Atentat langa un consulat american, revendicat de Statul Islamic: Cel putin 8 victime Update
Foto: Twitter/ @ZanaKhalil

O masina capcana a explodat vineri seara in apropiere de consulatul american din orasul irakian Arbil, capitala regiunii autonome Kurdistan. Doua persoane au murit si cel putin sase au fost ranite, in atentatul revendicat de Statul Islamic.

Potrivit unui corespondent Al Arabiya, la scurt timp dupa explozie se putea vedea fum in apropierea consulatului.

De asemenea, Reuters transmite ca in centrul orasului au fost auzite si focuri de arma, potrivit unui martor, un lucru rar intalnit in Arbil.

Se pare ca explozia a avut loc in cartierul crestin Ankawa, din nord-vest, in apropiere de aeroportul international, unde locuiesc multi straini. Orasul se afla in nordul tarii, la circa 100 de kilometri de granita cu Turcia, fiind al treilea ca marime, cu o populatie cuprinsa intre 1,5 si 2 milioane de locuitori.

Update 2 - Numarul victimelor creste, astfel ca un raport recent arata ca doi oameni au murit si opt au fost raniti, inclusiv o femeie din America, noteaza Rudaw.

O sursa a spitalului Rojhalat din apropiere a confirmat cele doua decese si ranirea cetateanului american, insa s-a subliniat ca angajatii consulatului sunt teferi.

De asemenea, CNN transmite ca Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atentatul cu masina capcana, citand mai multe conturi Twitter cu legaturi cu gruparea terorista. Astfel, tinta declarata a fost consulatul american.

Update - Reuters transmite ca o persoana a murit si cinci au fost ranite, dupa explozia masinii capcana de langa consulatul Statelor Unite, citandu-l pe primarul orasului.

"O masina capcana a explodat langa intrarea in consulatul american. Se pare ca consulatul era tinta", a spus Nihad Qoja.

Un oficial american a spus, potrivit CBS News, ca niciun angajat al consulatului sau vreun insarcinat cu paza institutiei nu a fost ucis sau ranit in atentat.

Fortele de securitate kurde au ajuns repede la locul producerii exploziei, iar nimeni nu a revendicat atacul, potrivit primelor informatii ale presei.

Un oficial guvernamental kurd, Hiwa Afandi, a scris pe contul sau de Twitter ca explozia a fost rezultatul unui atac esuat asupra consulatului, atacatorul detonand dispozivitul inainte de a ajunge in incinta cladirii. Potrivit lui Afandi, o Hyundai Sonata a explodat dupa ce garzile au tras asupra sa.

In aceeasi zi, cel putin 40 de persoane au fost ucise intr-o serie de explozii care s-au produs in locuri publice din capitala irakiana Bagdad, informeaza Radio Europa Libera.

Vara trecuta, militantii Statului Islamic au ajuns pana la cativa kilometri distanta de Arbil, dar au fost impinsi inapoi de fortele kurde, cu ajutorul atacurilor aeriene americane.

Kurdistanul este vazut in mod general drept cea mai sigura regiune din Irak, tara afectata de conflict.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#explozie consulat american Arbil, #masina explodata Arbil, #masina explodata consulat american, #Statul Islamic atentat Arbil, #Statul Islamic explozie Arbil , #Irak