Fenomen rarisim: Bagdadul e acoperit de zapada. E a doua oara in peste 100 de ani (Foto&Video)

Marti, 11 Februarie 2020, ora 14:10
8555 citiri
Fenomen rarisim: Bagdadul e acoperit de zapada. E a doua oara in peste 100 de ani (Foto&Video)
Foto: Captura Twitter/ @The71_niji

Orasul Bagdad a fost acoperit, marti dimineata, de un strat de zapada, fenomen rarisim in aceasta regiune din Orientul Mijlociu, obisnuita sa sufere mai degraba din cauza caldurii extreme si care a cunoscut un singur eveniment similar in peste un secol, inregistrat in 2008.

In urma cu 12 ani, a fost vorba despre lapovita, ninsorile fiind atunci combinate cu averse de ploaie. De aceasta data, mai multi centimetri de zapada au acoperit automobilele, trotuarele si frunzele palmierilor, informeaza AFP.

Marti dimineata, in afara de Bagdad, si orasul sfant siit Kerbala, aflat la sud de capitala Irakului, a fost acoperit de un strat de zapada care a masurat cativa centimetri. Copiii din cele doua orase s-au bucurat cel mai mult de fenomenul meteorologic, participand in numar mare la batai cu bulgari de zapada pe strazile acestor localitati.

"Acest episod de ninsoare se va prelungi pana miercuri", a declarat Amer al-Jaberi, directorul Centrului de meteorologie din Bagdad, precizand ca valul de frig a venit de pe continentul european.

Nordul Irakului, o regiune muntoasa, este acoperit in fiecare an de zapada, iar statiuni de schi au fost deschise in Kurdistan. Insa in sudul tarii, unde temperaturile depasesc 50 de grade Celsius pe timpul verii, ninsorile reprezinta un fenomen rarisim.

La Mosul, o metropola din nordul tarii, acoperisul moscheii Al-Nouri, unde "califul" autoproclamat al Statului Islamic a avut singura sa aparitie publica, era acoperit marti de un strat de omat, la fel si ruinele din orasul-vechi, devastat de razboiul impotriva jihadistilor.

Tot in nordul tarii, zapada acoperea corturile de campanie in care traiesc sute de mii de stramutati - alungati din casele lor de ofensiva Statului Islamic din 2014 - si de refugiati, veniti din Siria invecinata, aflata in razboi.

Irakul, o tara cu o populatie de 40 de milioane de locuitori din care o treime traiesc din agricultura, se confrunta cu o seceta severa, iar autoritatile spera in acest an la un sezon agricol mai bun, datorita ploilor care au alimentat debitele raurilor si fluviilor, partial secate din cauza barajelor construite in Turcia si Iran.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#zapada bagdad irak , #Irak