Berlinul neaga din nou ca ar fi furnizat informatii SUA in razboiul din Irak

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 20:51
1556 citiri
Berlinul neaga din nou ca ar fi furnizat informatii SUA in razboiul din Irak

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a reiterat ca Berlinul nu a oferit Statelor Unite informatii pretioase in cadrul razboiului din Irak.

Mai mult, a sugerat ca fosti generali americani care afirma contrariul "vor sa isi regleze conturile" cu Germania.

"Nu pot sa indepartez impresia ca astfel se vrea reglarea unor conturi vechi", a declarat Steinmeier, candidat social-democrat la dunctia de cancelar, la alegerile din 2009, inainte de audirerea sa in fata unei comisii de ancheta parlamentara, informeaza AFP.

Doi inalti responsabili militari americani - generalii Tommy Franks si James Marks - au subliniat saptamana aceasta, in presa germana, calitatea informatiilor stranse de doi agenti ai serviciilor secrete germane (BND) la Bagdad, in timpul razboiului din Irak. Agentii ar fi transmis apoi informatiile Pentagonului.

Generalul Marks, care condus operatiunile din Irak, a declarat miercuri, pentru Der Spiegel, ca informatiile furnizate de cei doi agenti ai BND la Bagdad s-au dovedit "foarte importante si pretioase", dar si "detaliate si de incredere".

Steinmeier, ministrul al Cancelariei si responsabil cu serviciile secrete in perioada respectiva, a subliniat ca Germania nu a jucat un dublu rol in timpul razboiului din Irak, ajutand Statele Unite, in pofida opozitiei publice fata de razboi. Acuzatiile potrivit carora doi angajati ai BND ar fi furnizat informatii foarte importante americanilor pentru bombardamente sunt "absurde", a declarat seful diplomatiei germane.

Opozitia Berlinului fata de razboiul din Irak, din 2003, a fost "una dintre cele mai importante decizii politice" din ultimele decenii, a reafirmat ministrul social-democrat, audiat joi de o comisie parlamentara.

Comisia parlamentara a fost insarcinata sa stabileasca daca BND a depasit limitele misiunii primite, infiltrand doi agenti in Irak cu scurt timp inainte de inceputul razboiului si furnizand apoi informatii Statelor Unite.

Germania a refuzat categoric sa participe la razboiul din Irak, dar le-a permis avioanelor americane sa ii survoleze spatiul aerian, a permis tranzitul trupelor pe teritoriul sau si folosirea bazelor sale, respectand astfel alianta sa militara cu Statele Unite.

Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
#Frank Walter Steinmeier, #Germania, #Irak, #SUA, #razboi informatii , #Irak
Comentarii
S
secret
rank 1
Ce mai conteaza daca au furnizat informatii sau nu...cam irelevanta stirea