Coalitia antijihadista condusa de SUA suspenda operatiunile din Irak, Parlamentul irakian cere retragerea trupelor straine

Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 17:45
11326 citiri
Coalitia antijihadista condusa de SUA suspenda operatiunile din Irak, Parlamentul irakian cere retragerea trupelor straine
Foto: Arhiva Hepta.ro

Coalitia internationala condusa de SUA a anuntat duminica suspendarea activitatilor de sprijin si instructie pentru trupele irakiene, in timp ce Parlamentul irakian a votat tot astazi o rezolutie prin care cere guvernului de la Bagdad sa puna capat prezentei trupelor straine si sa ia masuri pentru ca aceste trupe sa nu mai foloseasca in nicio circumstanta teritoriul, apele si spatiul aerian ale Irakului, transmite agentia Reuters.

Coalitia condusa de SUA a luat decizia pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se afla personalul ei, baze care au fost frecvent atacate in ultima vreme si sunt potentiale tinte ale unor represalii dupa uciderea de catre SUA a generalului iranian Qassem Soleimani.

''Prima noastra prioritate este protejarea personalului coalitiei angajat in lupta impotriva Statului Islamic. Atacurile repetate cu rachete in ultimele luni de catre elemente ale Kata'ib Hezbollah au provocat moartea unor membri ai fortelor irakiene de securitate si civili americani'', explica intr-un comunicat coalitia pe care SUA o conduce impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

''Prin urmare, acum ne axam pe protejarea bazelor irakiene care gazduiesc trupe ale coalitiei. Aceasta ne limiteaza capacitatea de a desfasura antrenamente cu partenerii (irakieni) si de a sprijini operatiunile lor impotriva Statului Islamic, astfel ca am suspendat aceste activitati, pana la o reevaluare a situatiei'', se mai precizeaza in acelasi text.

Anuntul privind suspendarea acestei asistente a venit in timp ce parlamentul irakian dezbatea intr-o sedinta extraordinara o rezolutie prin care se solicita Washingtonului retragerea tuturor trupelor americane din Irak.

Parlamentul irakian a si votat rezolutia prin care se solicita guvernului ''sa revoce cererea de asistenta din partea coalitiei impotriva Statului Islamic ca urmare a incheierii operatiunilor militare in Irak si obtinerii victoriei''. ''Guvernul irakian trebuie sa ia masuri pentru a pune capat prezentei oricaror trupe straine in Irak si sa le interzica folosirea teritoriului, spatiului aerian si apelor, indiferent de motiv'', se mai mentioneaza in text.

Spre deosebire de textele de lege, rezolutiile votate de parlamentul irakian nu sunt obligatorii pentru guvern, insa premierul Adel Abdul Mahdi s-a pronuntat el insusi, intr-un discurs sustinut in fata parlamentului, pentru retragerea trupelor straine din tara sa, dupa ce a acuzat Statele Unite ca au incalcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian in urma caruia a fost ucis vineri la Bagdad generalul iranian Qassem Soleimani. Premierul irakian a vorbit despre ''trupele straine'', fara sa le mentioneze in mod specific pe cele americane, dand astfel de inteles ca s-a referit la retragerea tuturor trupelor trimise de state membre ale coalitiei antijihadiste conduse de SUA.

In aceeasi zi, Ministerul de Externe irakian l-a convocat pe ambasadorul SUA pentru a-i transmite acestuia un protest fata de ''incalcarea suveranitatii'' Irakului, in urma raidului aerian american in care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani.

Iranul a promis vineri ca va razbuna ''la locul si momentul potrivit'' uciderea comandantului Fortei Al-Quds, generalul Qassem Soleimani, al carui convoi a fost vineri tinta unei drone americane pe aeroportul din capitala Bagdad. Potrivit responsabililor americani si presedintelui Donald Trump, care a ordonat raidul, acesta a fost menit sa previna noi operatiuni ale Fortei Al-Quds, dupa ce actiunile acesteia au provocat moartea a numerosi militari americani sau din tari aliate ale SUA, ultima fiind atacul cu rachete in urma caruia un subcontractor american a fost ucis intr-o baza irakiana din orasul Kirkuk.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coalitie SUA suspenda operatiuni Irak, #Parlament Irak retragere trupe straine , #Irak