Vor cadea si alte tari arabe sub stapanirea Statului Islamic? Interviu

Marti, 12 August 2014, ora 11:20
15553 citiri
Vor cadea si alte tari arabe sub stapanirea Statului Islamic? Interviu
Foto: globalsecurity.org

Cu o forta, mai ales militara, de neoprit, Statul Islamic al Irakului si Levantului isi extinde posesiunile pe zi ce trece.

Cand regele Abdullah al Arabiei Saudite a protestat, in urma cu o saptamana, fata de actiunile Israelului in Gaza, aceste declaratii nu erau decat o particica dintr-un comunicat in care, de fapt, isi exprima pe larg ingrijorarea legata de actiunile ISIL. Este oare ISIL un pericol atat de mare? Va trece si granitele altor state arabe?

Laura Sitaru, lector doctor in cadrul sectiei de araba a Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea Bucuresti, autor al cartii "Gandirea politica araba", vorbeste, intr-un interviu pentru Ziare.com, despre barierele care stau in calea ISIL si despre geloziile dintre diversele grupari radicale sunite.

"Cand al Baghdadi si-a luat numele de Califul Ibrahim, au existat o serie de reactii ale gruparilor radicale: nici macar una nu a felicitat ISIL-ul pentru Califat sau nu a recunoscut acest Califat", spune Laura Sitaru.

Exista o explicatie simpla pentru colapsul statului irakian sub presiunea Statului Islamic?

O explicatie simpla cred ca e greu de dat. Vorbim de statul irakian ca despre un stat esuat de ceva vreme, insa aparitia acestui ISIL e ceva nou. Stim de ei de cativa ani pentru ca au activat in Irak ca o ramura a organizatiei al Qaida si s-au remarcat in actiunile de opozitie la guvernarea siita irakiana in timpul prezentei americane.

Ei nu sunt o noutate absoluta pentru zona, ci faptul ca s-au extins si lupta in Siria de la inceputul conflictului. Ceea ce le-a dat aceasta anvergura e faptul ca au putut functiona in libertate in zona siriana. Faptul ca regimul lui Assad nu a mai putut tine sub control aceasta efervescenta sunita radicala le-a dat toata libertatea de actiune.

Cat teritoriu detin ei acum in Irak?

Intr-o prima faza, toata lumea a crezut ca, dupa ce au ocupat Mosulul, ei vor merge spre Bagdad. Dar aceasta strategie s-a schimbat. Cel putin in ultima perioada sunt intr-un conflict foarte puternic cu armata kurda si isi doresc foarte mult ocuparea nordului Irakului. Presedintele american a anuntat interventia militara. Cred ca decizia lui e legata de faptul ca, in momentul de fata, Kurdistanul este in vizorul ISIL.

E cea mai sigura zona, o zona care functioneaza si cu care Occidentul avea relatii. Kurzii, prin liderii lor, spun de ceva vreme ca au probleme. Trupele ISIL, despre care nu stim exact din cine sunt compuse, pun probleme militare serioase si devin o provocare pentru toata zona asta de securitate din nordul Irakului.

Ideea asta de Califat Islamic cat de veche e? Coincide cu Islamul sau tine doar de zona de populatie araba?

Populatia araba e numeric nesemnificativa daca e sa ne raportam la totalul populatiei de religie islamica din momentul de fata. Arabii sunt 200 de milioane, musulmanii un miliard si ceva. Califatul insa e Islamic, nu e unul arab, find o structura proiectata in jurul unitatii religioase, nu etnice. Conducatorul lui, al Baghdadi, e arab. Primul Califat, daca e sa il luam pe firul istoriei, si e realitatea la care se raporteaza ISIL, e cel din vremea profetului Muhamad. Califat, in araba, inseamna "succesiune", adica numai ceea se construieste dupa moartea Profetului se numeste califat, pentru ca e o forma statala ce apare odata cu primii lui succesori.

Aceasta perioada de dupa moartea Profetului si pana la aparitia dinastiei omeiade, in 661, e considerata de Islam un fel de perioada istorica ideala, un fel de "epoca de aur" la care aceste ideologii care au aparut mult mai tarziu se raporteaza. Pana si miscarile de modernizare ale Islamului din secolul 19 s-au raportat la aceasta perioada ideala. Califatul a durat pana tarziu. El a fost abolit in 1924 de Kemal Ataturk, cand a fost fondata Republica Turcia. Otomanii nu facusera decat sa preia aceasta idee, dupa cucerirea Egiptului in 1516.

Care este impactul pentru musulmanul obisnuit al declararii unui stat islamic?

Va ganditi ca e ca si cum ar fi fost activat un stimul, ca si cum ar exista un buton pe care apasam si activam niste sensibilitati? E un raspuns care trebuie nuantat. Aceasta grupare, ISIL, nu reprezinta Islamul, reprezinta foarte putin din acest enorm Islam. Marea masa a Islamului e departe totusi de aceste orientari radicale.

Aceasta grupare nu intruneste nici macar consensul radicalilor din Islam. Cand al-Baghdadi si-a luat numele de Califul Ibrahim, au existat o serie de reactii ale gruparilor radicale: nici macar una nu a felicitat ISIL-ul pentru Califat sau nu a recunoscut acest Califat. Fratii Musulmani din Egipt nu s-au grabit deloc sa-i felicte, ci au spus ca ISIL nu reprezinta Islamul. Evident ca e o chestiune de legitimitate si o lupta intre aceste grupari, pentru ca ISIL-ul a luat fata.

Toate aceste state arabe din zona, cat de puternice sunt ele ca state? Daca ISIL va capata si mai multa putere, e posibil ca ele sa-si dovedeasca o anumita fragilitate, si un mare stat arab, care acum poarta numele de Califat Islamic, sa se extinda in intreaga zona?

Sper ca nu. Fiecare dintre aceste state, Iordania si Arabia Saudita, s-au straduit ca acest conflict sa se opreasca la granitele lor. Exista o dimensiune politica evidenta a actiunii ISIL si o dimensiune religioasa secundara in spatele acestei dimensiuni politice. Cred ca dimensiunea politica e cea mai de temut. Sunnitii au fost mereu, in aceasta zona, "stapani la ei acasa". Sunnitii care conduc acum nu au de ce sa-si doreasca o varianta radicala a sunnismului.

Iordania nu-si doreste un sunnism radical, e o tara avansata si obisnuita sa traiasca dupa un anume model social pe care majoritatea populatiei il accepta. Nici Irakul sunnit nu-si doreste un Islam de tip ISIL. Populatia din orasele cucerite este macelarita, pentru ca nu adera la Islamul de tip ISIL. Este un islam radical, pe care aceste societati il resping spontan, pentru ca civilizatia pe care au construit-o de-a lungul istoriei e diferita. In Arabia Saudita este practic islamul wahhabit, o forma radicala, care nu se poate placea cu o alta scoala radicala.

Ganditi-va la atitudinea Arabiei Saudite fata de regimul lui Mohamad Morsi, presedintele Egiptului. Cine au fost primii care au felicitat armata egipteana ca l-a inlaturat pe Morsi? Arabia Saudita. Interesul acestor state e mult mai puternic decat o idee religioasa care a mai existat. Ea nu este noua, este o preluare de la al Qaida, doar ca acum se manifesta cu putere intr-un teritoriu arab.

De ce nu intervin militar aceste state, de ce nu au stins acest pojar la timp?

Iranul tace. Turciei nu-i place Kurdistanul si nu vrea sa-l ajute. Iranul ar putea, ipotetic, sari sa-si apere guvernul siit care mai este la Bagdad, iar o interventie a Arabiei Saudite s-ar justifica pentru ca sa-si apere siguranta statala. E foarte greu sa ne imaginam o interventie a unui stat arab. Aceste state nu s-au implicat nici in caderea lui Saddam Huseiun.

Spuneti ca aceste islamuri sunnite de ici, de colo sunt diferite. Dar, asa cum se intampla adesea in istorie, conducatorii pot fi in varsta, ghiftuiti, cu Mercedesuri de aur, intr-o structura osificata. Sub ei poate sa fie o alta clasa tanara, cu idealuri si frustrari, care ar putea sa rezoneze cu Statul Islamic. De asta ma intreb cat vor sa intervina aceste state si sa stinga focul care se intinde?

Arabia Saudita este o societate cu totul particulara, osificata intr-o traditie sociala si religioasa, iar monarhia e destul de imbatranita. Exista o generatie tanara, dar una care, din cat stiu eu, nu-si doreste o societate care sa fie normata de regulile ISIL. In Arabia Saudita exista o generatie, inclusiv in familia regala, care face presiuni constante in sensul liberalizarii, deschiderii acestei societati. Isi fac studiile in Occident si militeaza intern pentru o deschidere a societatii. Societatea vrea altceva, dar in sensul obtinerii de mai multa libertate.

Stiam de steagul verde al Profetului, dar ce este cu acest steag negru al ISIL? Tine tot de un model islamic?

Negru nu e o culoare straina islamului, ca simbolistica. Verdele este traditional culoarea profetului Muhammad. Negrul e o culoare de lupta, preluata de toate gruparile jihadiste. Luptatorii Hamas au steaguri verzi si negre. Dinastia Abassizilor a avut ca simbol culoarea neagra, erau imbracati predominant in negru. Nu este o culoare straina nici gruparilor siite.

Va ramane Statul Islamic un stat ciudat, cum a fost Afganistanul sub talibani, sau, ca la 1848, marile state isi vor da mana ca sa intervina si sa franga ideea?

Ca sa raspundem la asta va trebui sa deslusim viitorul evolutiilor din Siria si alte state arabe. Cred ca statele din jur sunt mai ingrijorate decat o arata in legatura cu extinderea acestui ISIL. Poate ca loviturile americane vor reusi sa destabilizeze aceasta fulgeratoare ascensiune.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Irak ISIL state arabe, #ISIL extindere state arabe, #ISIL extindere Orient arab , #Irak